Sök

Sök
Emma Nilsson lår ut med armarna i skolans entré.

”Vi tar emot dig och välkomnar dig in i gemenskapen ”

Det börjar direkt när du kliver innanför tröskeln. Dina två första veckor är ett pärlband av roliga aktiviteter och teambuilding. Inom några dagar är du inne i ”familjen”, har fått nya vänner och känner dig hemma. Det här har studentkåren som sin hjärtefråga – och särskilt Emma Nilsson, som är ansvarig för studentkårens studiesociala utskott.

Vad är speciellt med Försvarshögskolan?

– Skolan är inte så stor, och det skapar en fantastisk gemenskap. Man har väl alltid haft sitt gäng, men skillnaden är att här är alla som går på skolan det gänget. Man känner sig trygg och bekväm, för man känner alla i de olika årskurserna.

Beskriv stämningen!

– Öppen och familjär. Alla är välkomna och alla får vara med, det är verkligen så. Vi har väldigt roligt.

Hur är det mellan studenter och lärare?

– Man kommer väldigt nära sina lärare. Det här är ju ett specialiserat lärosäte med lärare som är väldigt engagerade i sina ämnen – kanske mest framstående i Sverige. De älskar det de lär ut och vill att vi ska lära oss och ställa frågor, både i klassrummet och när du träffar dem på vår studentpub Mässen.

Hur får man kompisar?

– Det går lite av sig självt. Var öppen, prata med folk och var med på aktiviteter. Häng mycket i skolan, rör dig i lokalerna och plugga här. Och plötsligt har du hur mycket kompisar som helst och ett rikt socialt liv. Du får kompisar i alla årskurser och lär också känna de som pluggar Officersprogrammet på Karlberg.

Är det många som stannar kvar och pluggar på skolan?

– Ja, jag behöver aldrig messa och bestämma med en kompis att vi ska stanna kvar, utan vet att det kommer vara massor av folk jag känner som sitter i biblioteket, i kårhuset eller på ”hyllan”, som är en öppen yta där det är lite mer prat.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– ”Var får man tag på kurslitteratur? Vad är ett seminarium? Är undervisningen obligatorisk och hur går en tenta till?”

– Mitt svar är att du kan vara lugn. Försvarshögskolan är duktiga på att skola in oss studenter i universitetsvärlden. Du får allt förklarat och beskrivet för dig, och de svarar på alla frågor. Mitt råd är att ta ditt första år till att komma in i studierna.

Men vad händer om man inte klarar en tenta?

– Man är alltid nervös inför första tentan, men det är ingenting att oroa sig över. Klarar man inte tentan på första försöket, så kommer det alltid en omtenta. Då har du också fått feedback från din lärare och vet vad du behöver utveckla till nästa gång. Efter det finns det också chans till fler omtentor.

Kort om kårens studiesociala utskott

Emma Nilsson, 23, är ansvarig för studentkårens studiesociala utskott. Vi frågar henne om vad som händer under dina första veckor som ny student hos oss.

Vad händer min första dag?

– Då drar vi igång två veckor med roliga aktiviteter. Dag ett delas din klass in i grupper och ni får faddrar. Det blir välkomstföreläsningar och rundvandring i lokalerna och i närområdet, så att du får koll på bra kaféer och var man kan äta eller ta en öl.

– Under insparksveckorna ordnar vi picknick i en park, poängjakt och teambuilding, pubkvällar och brännbollsturnering. Vi brukar avsluta insparken med en ”sittning”, alltså en festlig och traditionsenlig middag med sång, tal och spex.

Får man någon introduktion till själva studierna?

– Ja. Eftersom många är nervösa för just studierna har vi ”pluggstugor”. Där frågar du allt om hur det är att studera på Försvarshögskolan.

Vad är skillnaden från gymnasiet och hur är det att skriva en tenta?

– Studievägledaren är med och svarar på dina frågor. Sen kan du sätta dig och börja plugga direkt med dina nya klasskompisar, undervisningen drar igång lite parallellt med insparken.

Har Försvarshögskolan overaller?

– Nej. Och det finns ingenting du behöver förbereda, utan kom precis som du är.

Förekommer någon alkoholhets?

– Nej, vår inspark är långt ifrån filmernas nollningar med alkoholhets och hierarkier. Det handlar om att bli riktigt varmt välkomnad och känna sig inkluderad, få vänner och knyta kontakter. Alla ska våga och jag lovar att ingen blir ”förnedrad”.

Sidinformation

Publicerad:
2022-11-17
Senast uppdaterad:
2022-12-08
Dela: