Säkra bok- och poddtips för en skön semester
Semestern hägrar med varma dagar och ljumma kvällar, för många av oss i bästa fåtöljen eller hammocken med en bra bok. Kanske väljer du att lyssna på ljudböcker och då är steget inte långt till att slappna av eller förkovra sig med någon trevlig podd i lurarna.
Här får du några säkra bok- och poddtips av kollegor på Försvarshögskolan. Inte sällan på teman som berör försvar, krishantering och säkerhet.
Våra bästa tips på bra sommarläsning/lyssning:
Oscar Jonsson
- Forskare i krigsvetenskap.
- Boktips: "Zinkpojkar", av Svetlana Aleksijevitj.
Det är den boken som ger den närmaste upplevelsen av kriget på marken. Det är lätt att bli för teoretisk i studiet av krig, medan Zinkpojkar ger viktiga berättelser om dess råhet och kaos så nära man kan komma kriget i bokform.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Just nu håller jag på med Dick Harrisons Fienden och Dostoyevskys Idioten, men ska komplettera med mer Knausgård och Östergren.
Hans Liwång
- Docent och proprefekt.
- Boktips: "An Instance of the Fingerpost" av Iain Pears (finns säkert i svensk översättning också).
Jag läser ogärna böcker som har med jobbet att göra och denna bok läste jag på 00-talet strax efter den kom ut. Boken kretsar kring ett mord i 1660-talets Oxford där fyra personer ger sin beskrivning av vad som hände. Det visar sig att dessa fyra beskrivningar är mycket olika. Det som främst fångade mig var just detta faktum att en och samma sak kan upplevas och beskrivas så olika och att vad som är sanning och osanning inte är objektivt. Detta är ju en högst relevant lärdom idag och inom de områden som Försvarshögskolan verkar. Boken avhandlar också ämnen såsom vetenskap och religion i en tid av krig och ofred så på så sätt kanske det ändå är en bok som har med jobbet att göra. Även om boken har många historiska referenser så är det en skönlitterär bok med något av ett fantasyinslag så den ger också en verklighetsflykt.
Charlotte Wagnsson
- Professor i statsvetenskap.
- Boktips: Bangs, Barbro Alvings, dagböcker och brev, utgivna i två delar: "Personligt: Dagböcker och brev 1927-1939" och "Personligt: Dagböcker och brev 1940-1959".
Det finns många anledningar att läsa Bang. Böckerna förmedlar på ett mycket levande vis hur det var att leva i en annan tid än vår, men som även den var starkt präglad av stora världspolitiska händelser – händelser som lockade Bang ut på långa och farliga reportageresor. Det är också fängslande att få följa en kvinna som tidigt gick ut i ett tufft och mansdominerat yrkesliv. Bang är en fascinerande personlighet med ett urstarkt driv, jag får associationer till exempelvis Ester Blenda Nordström. Boken om henne, ”Ett jävla solsken”, är förresten ett annat tips. Slutligen har Bang humor, vilket gör läsningen riktigt trevlig och lättsam och passande för sommarläsning.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
P-O Enquists ”Kapten Nemos bibliotek” och Ingvar Carlssons nya bok, som jag blev sugen på via Lundströms bokradio. Lundströms är för övrigt ett tips i sig. Sen ska jag förstås lyssna eller titta på fotbolls-VM. Om det blir en höjdpunkt ur svenskt perspektiv återstår att se.
Kjell Engelbrekt
- Professor i statsvetenskap.
- Boktips: "Rysslands förlorande seger" av Arkadij Babtjenko (Stockholm: Ersatz, 2022)
Kan man inte sluta engagera sig i Rysslands krig i Ukraina är Arkadij Babtjenkos , som han hastigt skrev i dagboksform våren 2022, fortfarande lika läsvärd denna sommar som förra. Babtjenko, som har ukrainsk familjebakgrund, tjänstgjorde i Tjetjenienkriget och skrev tidigare om detta i Krigets färger.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Själv tar jag med mig tre volymer ur min FHS-bokhylla för att jag inte tidigare hunnit läsa dem och vill förkovra mig i respektive ämne:
Theodore C. Sorensens fylliga biografi "Kennedy". (London: Hoddon & Stoughton, 1965). Här tecknas John F. Kennedy i närbild av hans kanske närmaste medarbetare, som också skrev många av hans tal och satt med vid bordet under Kubakrisen i oktober 1962. Kennedy blev förmodligen till ikon delvis p g a boken, som alltjämt utgör den klassiska biografin.
David Bergman m fl, "Europeisk säkerhet—svenskt markoperativt" perspektiv. (Stockholm: Kungl. Krigsvetenskapsakademien, 2022). Det här är ett av många exempel på samarbete mellan FHS och KKrVA, där framtidsfrågorna och inte minst Nato-anpassning ges stort utrymme. Skriven på ett direkt språk som är tillgängligt för dem av oss i behov av vidareutbildning i grundläggande försvarsfrågor.
Wolf Lepenies, "Kultur und Politik: Deutsche Geschichten", (Frankfurt am Main: Fischer, 2008). Ett av den uppburne sociologens mest anspråksfulla arbeten, vilket handlar om hur man i Tyskland under det tidiga 1900-talet beskrev politik som smutsig, ovärdig verksamhet samtidigt som diverse kulturella uttryck (konst, musik, litteratur, arkitektur m m) framhölls som ”rena” och sublima, i samklang med den tyska nationens innersta och sanna väsen.
Förutom analysen av hur politiska budskap utformas i en tid av polarisering och extremism är ämnet återigen aktuellt i relation till nymornad tysk politisk populism, med tydliga ekon av motsatsförhållandet politik/kultur. Men det finns även en uppenbar parallell till hur regimen i Kreml för närvarande framställer den ryska folksjälen och dess motiv till kriget i idealiserande termer och i bjärt kontrast till ett hotfullt (och till och med ”neonazistiskt”) Ukraina, i sin tur understött av ett ”väst” beskrivet som dekadent och underlägset i moralisk-kulturellt hänseende.
Peter Lidén
- Överstelöjtnant, militär lärare och tidigare försvarsattaché i Ukraina.
- Lyssningstips: Timothy Snyders föreläsningsserie, från Yale, "The making of modern Ukraine".
För att serien ger en lättillgänglig och pedagogisk, men samtidigt både mycket välinitierad och forskningsbaserad, bakgrund till Rysslands krig mot Ukraina. Föreläsningarna finns upplagda på YouTube och kan med behållning avnjutas även utan att man stirrar på skärmen, i hängmattan eller dylikt.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Jag planerar, när jag nu får tid till det, att först läsa Pulitzervinnaren Barbara W. Tuchmans bok ”The Guns of August”. Det är en bok från 1960-talet och jag har fått den som pocketbok, vilket tillsammans gör att formen och språkbruket är njutbart och boken är lätt att ta med sig.
Boktips bland de gåvor som Försvarshögskolan ger till gästföreläsare:
Jag tycker Jonna Bornemarks bok ”Horisonten finns alltid kvar” är bra, även i det sammanhanget. Gästföreläsare är ju ofta akademiker och/eller tjänstemän och boken kopplar ihop filosofi, vetenskapsteori, samhällskritik och språkbruk på ett tänkvärt vis.
Joakim Paasikivi
- Överstelöjtnant och militär lärare.
- Boktips:
- Once A Warrior King: Memories of an Officer in Vietnam av David Donovan
- Utrensning av Sofi Oksanen
- Anteckningar från en kolchos av Sigrid Rausing
- My Traitor's Heart: A South African Exile Returns to Face His Country, His Tribe, and His Conscience av Rian Malan
Eftersom de böcker jag har hunnit att läsa sedan i februari förra året bara har varit ”flygplatspockets” tänkte jag i stället på sådana böcker som jag läst tidigare och som har gjort intryck på mig. Jag kan inte välja ut någon särskild av de fyra utan de är alla välskrivna och intressanta. De handlar alla om människor och vad makt och omständigheter gör med, för och mot människor.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Jag gissar att jag i sommar kommer att fortsätta att läsa det jag läser mest, vilket är Twitter och artiklar företrädesvis om Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Förhoppningsvis någon bok i den drygt halvmeterhöga högen av olästa böcker som kontinuerligt växer. Jag slutar inte att köpa böcker bara för att jag inte har tid att läsa dem just nu. Någon dag kommer Ukraina att ha vunnit kriget.
Piotr Wawrzeniuk
- Docent och lektor i militärhistoria.
- Boktips: Serhii Plokhys ”Det rysk-ukrainska kriget. Historiens återkomst” som gavs ut av Albert Bonniers förlag 7 juni.
Författaren är världens främsta historiker med Ukraina som specialitet. Bokens styrka är dess belysning av historien bakom den ryska invasionen 2014 och fullskaliga invasionen 2022 i ett längre historiskt perspektiv. Detta har saknats helt i diskussionerna i media, som ofta rör sig med 30 års perspektiv på sin höjd. I motsats till många påståenden som cirkulerat om invasionens förhistoria och förlopp, är denna bok evidensbaserad.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Jag tänker bara läsa tidtabeller eftersom jag läser mycket i tjänsten. Däremot tänker jag lyssna igenom Kurt Vonneguts författarskap. Har inlett med ”Welcome to the Monkey House”, en samling noveller så absurda att de är aktuella in i vår tid. Vonnegut är främst känd för ”Slakthus 5”.
Verkligheten kan ofta te sig absurd, som bäst representerad av Rysslands statsledning och de bedömningar som ligger bakom dess agerande. Om vi fokuserar på Vonnegut, har han ett kärleksfullt med kritiskt öga riktat mot mänskligheten.
I övrigt tycker jag att alla ska kasta det de har för öronen och lyssna på ämnet militärhistorias podcast.
Heléne Willix
- Överstelöjtnant och militär lärare.
- Boktips: Svenska deckare.
Läser jag något utöver allt jobbrelaterat så blir det ofta när jag egentligen borde sova sent på kvällen, så det blir då ganska lättläst. Jag gillar svenska deckare och efter att ha läst de flesta populära deckarförfattarna som Sverige haft de senaste decennierna så har jag hittat även de mindre kända, vilken enorm uppsjö av svenska duktiga författare vi har som jobbar mer i skymundan från de mest kända!
Jag gillar att känna igen mig i miljöerna, så böcker med beskrivningar och mord som utspelar sig på Gotland eller på svenska landsbygden tycker jag är mysigt och lite feelgood.
Vad planerar du att läsa själv i sommar?
Någon mer faktabaserad bok blir det dock, vi ska åka med HOP2 till Berlin (istället för den tidigare utbildningsresan till Auschwitz) inom ramen för PLUMC2 i augusti, så jag kommer att läsa boken om "Stasi, Östtysklands hemliga polis 1945-1990" av Jens Gieseke som vi också köpt in som kurslitteratur och delar ut till de studerande inför kursstarten v34; så de också kan läsa i sommar. Det är en pocket, så lätt att ta med på resa eller i solstolen! Det är ju väldigt spännande med historia som kopplar ihop med dagens omvärldsläge och händelser i vårt närområde, så någon föreläsning eller podd av våra duktiga militärhistoriker ska jag också leta upp.
Annars är jag mycket mer av en lyssnare än läsare. Jag reser och tränar mycket på tiden jag inte jobbar, när jag åker och går till och från jobbet, då passar det bra med något i lurarna. Jag är något av en nyhetsnörd, börjar dagen med Svt morgonstudio, lyssnar sedan på dagens nyheter ett flertal gånger under dag och kväll, i flera olika kanaler. Gärna med fördjupningar som Dokument utifrån, Agenda, Kriget i veckan (där är ju nästa alltid någon av FHS duktiga experter med och ger sin bild av händelseutvecklingen i Ukraina), ekonomibyrån etc, och så blir det givetvis några av P1:s Sommarpratare i lurarna också!
En riktig check på att det är semester tycker jag också är att köpa en papperstidning en helgdag med alla extra bilagor och ta med i handbagaget på resa eller i solstolen.
Steve Murdoch
- Professor i militärhistoria.
- Boktips:
- "Born to run" av Christopher McDougall
- "Gai-Jin" av James Clavell
- "Brev" av Axel Oxenstierna
I sanning kommer jag förmodligen bara att läsa om viktiga kursböcker. Men det finns några böcker som jag återvänder till ofta för att koppla av och för att påminna mig själv om de trevligare tankarna i livet (att studera krig i en tid av krig kan vara väldigt själsförstörande).
Av dessa är Christopher McDougalls klassiker Born to Run helt enkelt en av de där inspirerande texterna som man kan återvända till om och om igen. Precis när jag tycker att det är dags att ge upp löprutinerna läser jag den boken och befinner mig på spåret igen nästan direkt. Den finns även som ljudbok.
En andra bok som jag dyker in och ut ur är James Clavell Gai-Jin – nu beror det inte på att jag nödvändigtvis är ett fan, utan för att jag såg mini-TV-serien Shogun redan som tonåring i Storbritannien. Men boken är på hela 1150 sidor och på svenska. För många år sedan fick jag den i present av min fru "för att hjälpa mig att lära mig", och här är jag 30 år senare ungefär halvvägs.
Att läsa Axel Oxenstiernas brev är lättare eftersom jag (förmodligen) är mer intresserad av ämnet. Men det är en utmaning, och en dag ska jag göra klart boken och förhoppningsvis utan hjälp av en ordbok.
- Poddtips:
- Militärhistoriapodden, särskilt avsnittet The Scots Dutch Brigade in the 80 Years War.
- Den svenska konspiration - Historiska Hemligheter av Emma Forsberg
När det gäller poddar så har vi såklart en egen podd som alla på Försvarshögskolan också borde lyssna på. Men för easy listening (och återigen för min svenska språkövning) är Emma Forsbergs miniserie riktigt bra. Så lätta svenska och intressanta ämnen.
Erik Berntson
- Professor i ledarskap.
- Boktips: Ålevangeliet av Patrik Svensson.
I Ålevangeliet blandas berättelsen om en uppväxt och relationen mellan far och son med betraktelser kring livet utifrån vår kunskap och okunskap om ålen. Den är välskriven, men bjuder också på intressant läsning om en fisk som både är mystisk och har intresserat forskare och intellektuella sedan Aristoteles tid.
Vad planerar du själv att läsa i sommar?
Jag ska hoppa på uppföljaren av Patrik Svensson "Den lodande människan".
Peter Haldén
- Docent och lektor i krigsvetenskap.
- Boktips och poddtips:
- ”Burma 44 - The battle that turned Britain’s war in the east" av James Hollands
- "The men who made the SAS" av Gavin Mortimers.
Det verkar bli en varm sommar och då kan det vara skönt att läsa om folk som upplevt ännu värre värme. Även om det blir svettigt i Stockholm är det ingenting mot djungeln i närheten av Mandalay eller Libyens öken.
Vad planerar du själv att läsa och lyssna på i sommar?
I sommar kommer jag att läsa den romerske författaren Suetonius ”De 12 caesarerna”, Tintins äventyr och Sherlock Holmes noveller. Suetonius berättelser om de romerska kejsarna innehåller tidlösa insikter om makt och härskande som ibland känns kusligt aktuella. Tintin och Sherlock Holmes är lika tidlösa men bara underbara.
Poddar som jag kommer följa är Mark Galeottis in Moscow’s shadows och Jocko Willick’s podcast om träning. Den senare kan vara lite påfrestande men den innehåller väldigt många bra tips. Om jag kan få tag på den ska jag försöka se ”Rogue Heroes” som handlar om specialförbandet SAS under kriget i Nordafrika.
Johan Huovinen
- Överstelöjtnant och militär lärare.
- Boktips:
- "Crusade in Europe" av Dwight Eisenhower
- "Finlands okända krig" av Aapo Roselius och Oula Silvennoinen
- "Command: The Politics of Military Operations from Korea to Ukraine" av Lawrence Freedman
Jag avser att läsa tre böcker i sommar. Den första blir en gammal klassiker som jag plockade upp från en boklåda för några år sedan och inte hunnit läsa. Dwight Eisenhower blev ju sedermera Supreme Commander of NATO och därför tycker jag att det finns en koppling till dagens utveckling med eventuellt svenskt Nato-medlemskap.
Den andra är en historiebok om Finlands okända krig 1919 och dess aspirationer på att flytta gränserna österut. Det handlar om att förstå Finlands och Rysslands gemensamma historia och dess gränser, ett också aktuellt tema i samband med Finlands Nato-medlemsskap.
Den tredje boken av Lawrence Freedman är en bok om politiken och militära operationer. Freedman gör en historisk tillbakablick, men tittar också i nutiden och Ukraina. Känns väldigt aktuell och spännande.
Sidinformation
- Publicerad:
- 2023-06-30
- Senast uppdaterad:
- 2024-07-01