Sök

Sök

Konferens: Spel i försvarssektorn 2024

eventheader, bild på spel

Den kostnadsfria konferensen Spel i försvarssektorn 2024 samlar ledande experter, speldesigners, forskare och användare från hela försvarssektorn för att dela insikter om den pågående utvecklingen inom spel- och krigsspelsområdet samt dess tillämpningar inom totalförsvaret.

Försvarshögskolan och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, arrangerar konferensen Spel i försvarssektorn 2024. Temat detta år är spel som användbar metod, och äger rum i Försvarshögskolans lokaler. Konferensen vänder sig till dig som arbetar inom Försvarsmakten, myndigheter, näringsliv och högskolor med koppling till försvarssektorn, där det finns ett intresse för kunskapsutveckling med hjälp av spel.

Konferensen erbjuder en unik möjlighet att:

  1. Få inblick i hur bland annat FOI och Försvarshögskolan arbetar med spel och krigsspel.
  2. Mingla med branschexperter och potentiella samarbetspartners.
  3. Diskutera utmaningar och möjligheter inom spelutveckling.
  4. Se praktiska exempel på hur spel använts inom det militära och civila försvaret...
  5. ...och inte minst, delta i spel och spelutveckling.

På plats och online

Vi ser fram emot att ses på Spel i försvarssektorn 2024 och dela en inspirerande och lärorik upplevelse tillsammans. Det kommer att finnas möjlighet att följa konferensen online för dig som inte har möjlighet att komma till Stockholm i januari 2024.

Presentationer och panelsamtal kommer att pågå under hela dagen. På kvällen finns möjlighet att testa olika typer av krigsspel, samt att besöka Försvarshögskolans mäss.

Program

08:00-09:00 Inpassering och registrering, frukostmacka och kaffe serveras.

09:00-09:10 Konferensens öppnande.

09:10-09:20 Inledningstal av Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan.

09:20-09:40 Staffan Granberg, Försvarshögskolan: Spel i Försvarshögskolans officersutbildning.

09:40-10:00 Anna Pestrea och Kajsa Tidblad Lundholm, FOI: UK Connections 2023 & UNI-KASS.

10:00-10:20 Kaffepaus.

10:20-10:40 Johan Elg, FOI: NATO Wargaming.

10:40-11:00 Andreas Hörnedal, FOI: SAS-147 Analysis of Anti-Access/Area Denial (A2/AD).

11:00-11:20 Per Simonsson, MSB: Spel i stora organisationer.

11:20-11:30 Presentation av konferensens utställare.

11:30-13:30 Lunch och mingel i konferensens spelutställning, samt speldesignworkshop.

13:30-14:10 Keynote: Lina Sors Emilsson, Uppsala universitet: Speldesignprinciper som verktyg för dynamiskt ledarskap och organisatorisk flexibilitet.

14:10-14:30 Steffen Werther och Mattias Tjernberg, FOI: Operational Wargame System. Tillämpning av ett amerikanskt multidomänkrigsspel i svensk kontext.

14:30-14:50 Marcus Dansarie och Carl von Gerber, Försvarshögskolan: DTAG simplified - Teknikspel för Högre Officersprogrammet.

14:50-15:10 Björn Sjöblom, Försvarshögskolan: Samspelet efter spelet – Debriefing i spelbaserad utbildning.

15:10-15:30 Kaffepaus.

15:30-16:30 Paneldiskussion: Spel i praktiken – möjligheter och fallgropar.

16:30-16:40 Avslutning.

17:10-17:40 Inledning och instruktioner för strategiskt megagame och digitalt marintaktiskt spel.

17:40-20:00 Spel.

Inpassering och registrering

Registreringen öppnar kl 08:00. Ta med legitimation. Även vid utpassering krävs registrering hos vakten.

OBS! Om du har anmält dig men inte fått något utskick via e-post från konferensen så behöver vi kontrollera din registrering. Hör av dig till spelkonferensen@fhs.se

Spel och mässen

På kvällen finns det möjlighet för den som har anmält sig att delta i två olika typer av spel, antingen ett strategiskt megagame eller ett digitalt marintaktiskt spel. Spelen kommer att pågå i lokaler i Frsvarshögskolans källare. Mässen kommer att vara öppen under kvällen, och för den som anmält sig går det bra att besöka denna. Observera att det inte att går att gå fram och tillbaka mellan spelen och mässen.

Keynote

Vi är väldigt glada att kunna välkomna Lina Sors Emilsson från Uppsala universitet som årets keynotetalare. Hon kommer att hålla ett anförande med titeln Speldesignprinciper som verktyg för dynamiskt ledarskap och organisatorisk flexibilitet.

Lina Sors Emilsson är disputerad genetiker, forskare i neurobiologi och speldesign. I hennes arbete är huvudinriktningen hjärnans neuronala kretsar för lekfullhet, med tillämpningar inom projektledning, utbildning och neurorehabilitering. Med en professionell bakgrund inom både akademi och näringsliv för hon samman speldesignprinciper med molekylär och cellulär kognition, avancerad teknik för hälsa och välmående, etisk och ansvarsfull design, samt entreprenörskap, ledarskap och projektledning. Genom att undersöka design för hjärnans lekfullhet finns en strävan att bidra till alla människors möjlighet att leva, delta och bidra utifrån hens unika önskan och bästa förmåga. I denna presentation inkluderas kunskap och tankar om människans lekfullhet och biologi, samt hur speldesignprinciper med fokus på människans lekfullhet kan bidra till dynamiskt ledarskap och organisatorisk flexibilitet.

Workshop

Gör ett spel på 30 minuter!

Under konferensen finns möjligheten att vara med på en speldesignsworkshop. Anmälan görs direkt till arrangören Johannes Sundström: JohannesSundstrom@outlook.com.

I denna workshop har ni möjligheten att testa på att utveckla ett spel med arbetsmetoden Agile. Ni lär er att snabbt anpassa er baserat på feedback och få fram en produkt som kunden verkligen vill ha. Ingen förkunskap om spelutveckling eller Agile krävs!

Deltagande på distans

För de av er som vill delta i konferensen på distans kommer detta att ske i form av ett webinarium, Ni kommer att kunna ställa frågor till presentatörerna via text. Instruktioner för uppkoppling mot konferensen kommer att skickas ut senare.

Avbokning

Om du vet att du inte kommer ha möjlighet att delta så meddela detta så snart som du kan till spelkonferens@fhs.se. Detta gör att vi kan ta in deltagare som är reservanmälda.

Förberedelser

För den som vill få en lite större förståelse för vad krigsspel är och hur man kan använda dem rekommenderar vi att du lyssnar på FOIs podd Rapporterat, avsnitt 44. Där diskuterar Erik Nordstrand, Johan Elg och Madeleine Filander bland annat spel som arbetsmetod. Avsnittet heter ”Kan spel användas för att utveckla försvarsförmåga?”, och du hittar det här: Podcast - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI

Erik Nordstrand har också en introduktion till krigsspel från denna konferens år 2021: https://fhs.instructure.com/courses/2328/pages/introduktion-till-spel-erik-nordstrand-foi

Anmälan

Konferensen är stängd för anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 19 december klockan 12.00.
Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 23 februari klockan 12.00.

Kontakt

Om du har frågor angående konferensen kan du kontakta oss på: spelkonferens@fhs.se.

Läs mer om Försvarshögskolans forskning om krigsspel och lärande.

Mer information

Datum: 18 januari 2024
Tid: 08.30—21.00
Plats: Sverigesalen, Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm
Dela: