Sök

Sök

Podcast om militärhistoria jubilerar

I mars fyllde podden Militärhistoria tre år och passerade 200 000 lyssningar. Programledare är Piotr Wawrzeniuk, docent i militärhistoria. Meste gäst i podden är hans kollega Fredrik Eriksson, docent i samma ämne, och inbjuden gäst även till den här intervjun.

Grattis till er båda två, 200 000 lyssningar, hur stort är det egentligen?

– Det är stort! Jag räknade med 500 - 600 lyssningar per avsnitt, och tänkte mig att närmast sörjande och lite folk i branschen skulle lyssna. Men de verkar njutas av många privatpersoner också, säger Piotr Wawrzeniuk.

"Lyssnandet är en sekundär fråga egentligen"

Syftet med podden är att visa på ämnets bredd, den har både ett allmänbildningsperspektiv och nyttoperspektiv. Samtidigt som den också vänder sig till militärhistorianördarna, det poängterar de båda två. Planen var och är att komma ut med ett nytt avsnitt ungefär en gång i månaden, eller elva om året, men det blir oftast fler.

– Lyssnandet är en sekundär fråga egentligen, det är så roligt att göra podd. Men visst är det roligt att den har många lyssnare också, säger Fredrik Eriksson.

– En artikel i en vetenskaplig tidskrift läses kanske av tjugo personer, eller i allra bästa fall ett par hundra. Att podden skulle dra flera tusen lyssnare varje gång hade jag aldrig föreställt mig, säger Piotr Wawrzeniuk.

Luststyrt ämnesval

Tanken är att ämnesvalet ska vara luststyrt, det är en förutsättning för deras engagemang. Och att podden ska belysa ämnen som de känner sig bekväma med - och alltså inte behöver läsa in sig på.

– Fast efter att vi tog in önskemål från studerande vid Officersprogrammet så har det blivit lite uppdragsglidning, så att vi faktiskt har läst in oss på en del ämnen, säger Piotr Wawrzeniuk, men det är för att det är roligt.

Rekordavsnittet ”9 April 1940 och Sverige” har nästan 7600 lyssningar, vad beror det på?

– Andra världskriget är populärt som tematik, men även avsnitt med svenska beröringspunkter. Det avsnittet hade båda delarna och handlade om lite spektakulära händelser, förklarar Fredrik Eriksson.

Hur har podden utvecklats under de här tre åren som den funnits?

– Framförallt har den tekniska utrustningen blivit mycket bättre. Vi har mycket bättre mikrofoner så nu lyssnar folk även när vi är ute i naturen för ljudet blir riktigt bra, säger Fredrik Eriksson.

– Vi gör en serie om det svenska kustartilleriet och har till och med spelat in när de övningsskjutit på Berga medan vi talade, det var strapatsrikt, jag fick vatten i skon, skojar Piotr Wawrzeniuk.

När de tar med sig lyssnarna ut i naturen är det ofta för att diskutera platser och befästningar som spelat en viktig roll för en viss händelse. Vissa platser är särskilt viktiga att hålla och att kontrollera.

– Militärgeografin förändras ju inte, säger Piotr Wawrzeniuk och förklarar:– Ta Oxdjupet till exempel, det är ett av få inlopp till Stockholm som har djup som krävs för sjöfart,och där finns befästningar av just det skälet att stora fartyg behöver komma in den vägen.

Har innehållet förändrats?

– I början gjorde vi omfattande manus, vi har blivit mer bekväma och anpassningsbara till hur samtalet utvecklar sig och betar av en fråga i taget. Det få ge sig lite. Vi har blivit många kunskaper rikare och blivit allt mer goda redaktörer, säger Piotr Wawrzeniuk.

Hur hittar lyssnarna åt er, har ni haft någon annonskampanj?

– Jag gissar att folk delar vår podd på sociala medier. Vi kan inte marknadsföring, skrattar Piotr Wawrzeniuk, vi är historiker. Vi hoppas att kvalitén kommer segra och vinna över lyssnarna.

Vem är då den typiska lyssnaren på er podcast?

– Det är militärhistorieintresserad allmänhet, mest män. I alla fall har alla de som mejlat oss om podden varit män. De ger beröm eller, inledningsvis, klagade på ljudet. Det speglar nog inställningen till militärhistoria, säger Piotr Wawrzeniuk.

Hur påverkar kriget i Ukraina ämnesval, har ni fått nya önskemål utifrån det pågående kriget?

– Vi planerar att göra fler avsnitt utifrån Ukraina, om hur man tar tillvara erfarenheter och drar lärdomar av krig. Det är en svår process för man kan inte alltid designa efter det som har varit, man måste öppna upp för att det finns osäkerheter. Det kommer vi att diskutera, förklarar Fredrik Eriksson.

– Sedan kommer vi säkert att göra en podd om krigsutvecklingen med Peter Lidén, vår kollega, och tidigare svensk militärattaché i Ukraina. Vi har inte frågat honom, men det kommer nog, säger Piotr Wawrzeniuk.

Gott om idéer för framtiden

Ett kommande avsnitt ska handla om att den Svenska flottan fyller 500 år. Då gör Lars Ericson Wolke, professor i krigsvetenskap, nedslag vid olika tidpunkter i svenska flottans historia för att illustrera dess uppgifter och insatser under denna långa tid.

Ett annat avsnitt kommer att gästas av kommendörkapten och politices doktor Stefan Lundqvist som berättar om hur Sverige har fått återupptäcka gamla försvars- och säkerhetspolitiska lärdomar från kalla kriget under de senaste årtiondena. Han kommer ge inblick i det svenska säkerhetstänkandet under kalla kriget och prata om kärnvapenprogrammet som övergavs i början av 60-talet, samarbetet med Nato och andra kontrahenter.

– Det ska bli väldigt spännande att göra, avslutar Fredrik Eriksson.

Monika Wallström

Podcast Militärhistoria

 Du hittar podcasten om militärhistoria på Soundcloud.

Podcast om militärhistoria

Militärhistoria på Soundcloud

Sidinformation

Publicerad:
2022-04-08
Senast uppdaterad:
2022-05-05
Passed node is not renderable
Passed node is not renderable
Dela: