Sök

Sök
Akademisk högtid i stadshuset.

Försvarshögskolans akademiska högtid

Den 22 november genomfördes Försvarshögskolans akademiska högtid för första gången i Stockholms stadshus, där rektor Robert Egnell inledde med ett högtidstal som bland annat lyfte vikten av högre utbildning.

– I dessa tider när krig rasar i Europa och Mellanöstern prövas vi, och kraften i de akademiska värdena sätts på prov. Under ett besök i Ukraina bevittnade jag hur lärosätena spelar en än viktigare roll som symbol – för framtiden, för utveckling och innovation och för hoppet om en bättre tid.

Rektor Robert Egnell håller tal.

Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan.

Symbolerna var många under kvällen. I tal, i ceremonier och i Försvarshögskolans nyinrättade insignier: doktorshatten, sabeln, ringen och stolan. Högtiden inleddes med att marskalkarna, som utgjordes av kadetter och studenter, tågade in med fanborgen uppför marmortrappan där fanorna sedan fick utgöra fonden för hedersgästernas procession. Därefter följde saluten på stadshusgården då fyra kanonskott avfyrades.

Sedan tog övermarskalkarna Sarah Franzén och Joel Augustsson vid, student vid kandidatprogrammet i statsvetenskap respektive kadett vid Officersprogrammet, och lotsade deltagare och gäster genom ett digert program av tal och prisceremonier, doktorspromotioner och professorsinstallationer.

Siegrothska priset och Hugo Raab priset

Vicerektor generalmajor Anders Callert delade ut Siegrothska priset. 2023 års pris gick till Bert-Ola Nordahl, förvaltare och militär lärare och 2024 års pris till överste Hans Ilis-Alm, också militär lärare.

Prorektor och forskningschef Malena Britz delade ut Hugo Raab-priset. 2023 års pris gick till docent Maria Gussarsson och 2024 års pris gick till docent Simon Hollis.

Promovering av doktorer

Så tog dekan Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap, på sig sin doktorshatt, Livgardets dragonmusikkår spelade en fanfar och dekanen uppmanade oss alla att ta en stund och reflektera över Försvarshögskolans utveckling och vad som åstadkommits under de senaste sexton åren.

– Var stolta, var stolta hela helgen! Men på måndag behöver vi er tillbaka på jobbet. Men ikväll, Carpe diem, det förtjänar ni sannerligen.

Dekan Kjell Engelbrekt håller tal.

Kjell Engelbrekt, dekan och professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Först promoverades Rasmus Andrén, filosofie doktor i statsvetenskap, följt av Lars Henåker, filosofie doktor i krigsvetenskap samt Håvard Rustad Markussen, filosofie doktor i statsvetenskap. Kjell Engelbrekt nämnde även överstelöjtnant Torbjörn Engelkes, filosofie doktor i psykologi som disputerat vid Stockholms universitet och kapten Frida Linehagen, filosofie doktor i riskhantering och samhällssäkerhet som disputerat vid Lunds universitet.

– Ni har nu mottagit insignierna för den akademiska friheten!

Fyra personer i hatt och högtidsdräkt.

Från vänster, Håvard Rustad Markussen, Lars Henåker och Rasmus Andrén.

Promoveringen fortsatte så med hedersdoktorerna Wilhelm Agrell, historiker och professor emeritus i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Till hedersdoktor utnämndes även generalöverste Mykhailo Koval, rektor vid National Defence University of Ukraine samt överstelöjtnant Stefan Ring som i många år var huvudlärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Hedersdoktorerna mottog förutom hatten, diplomet och sabeln även en ring.

– Även om stämningen här ikväll är på topp så handlar det vi ägnar oss åt på Försvarshögskolan om liv och död. Vi tänker på alla dem som kämpar för fred och demokrati och på alla dem som kämpat i krig. Och de mer än 100 miljoner människor som just nu befinner sig på flykt. Och vi riktar en särskild tanke till människorna i krigets Ukraina, sa Kjell Engelbrekt och avrundade promoveringen.

Förtjänstmedaljer och utnämningar

Förtjänstmedaljerna delades ut av rektor Robert Egnell. Christina Malm, generaldirektör för Plikt- och prövningsverket och överstelöjtnant Joakim Paasikivi tilldelades Försvarshögskolans förtjänstmedalj i silver. Tidigare landshövdingen Peter Egardt och konteramiral Claes Thornberg tilldelades förtjänstmedalj i guld.

Rektor utnämnde även nya docenter: Kent Andersson vid Institutionen för försvarssystem, Matthew Ford, Institutionen för krigsvetenskap, Nobuo Hayashi, Institutionen för operativ juridik och folkrätt, Jenny Hedström vid Institutionen för krigsvetenskap, Jennifer Hobbins vid Institutionen för ledarskap och ledning, Maria Gussarsson vid Institutionen för militärhistoria och Kristin Ljungkvist vid Institutionen för krigsvetenskap.

Till adjungerande professorer utnämndes Ingrid Kihlander vid Institutionen för försvarssystem och Christian Uhr vid Institutionen för ledarskap och ledning. Rektor presenterade även gästprofessorerna Annika Lantz Friedrich, professor emerita vid Stockholms universitet och gästprofessor i ledarskap och ledning samt Aryo Makko, gästprofessor i militärhistoria.

Han presenterade också Antulio J. Echevarria II verksam vid Strategic Studies Institue, US Army War College som innehar den Tibellska gästprofessuren i krigsvetenskap som inrättades 2022.

Kvinna håller tal.

Maria Eriksson Baazs installationstal handlade om fältbaserad krigsvetenskap.

Nya professorer

Rektor avslutade sedan den ceremoniella delen av högtiden med installation av nybefordrade och nyanställda professorer. Som bevis för att en professor är installerad överlämnas två insignier; stolan skildrar ett symboliskt inträdande som den främste företrädaren för en forskningsdisciplin, diplomet är det skrivna beviset på värdigheten. De första professorerna att motta Försvarshögskolans professorsinsignier var Aida Alvinius, ny professor i ledarskap och ledning, Maria Eriksson Baaz ny professor i krigsvetenskap och Hans Liwång ny professor i försvarssystem.

Mer om den akademiska högtiden, motiveringar till pris och utnämningar samt installationstal

Sidinformation

Publicerad:
2024-12-05
Senast uppdaterad:
2024-12-06
Dela: