Sök

Sök

Kursplan Militära system för markdomänen, grundkurs

Engelskt namn: Military Systems för the Land Domain, Basic Course

Kurskod:
1OF053
Gäller från termin:
HT 2025
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
15.0 hp
Fördjupning:
G1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2024-08-28

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att studenten ska tillgodogöra sig orienterande kunskap om tekniska system generellt och fördjupa sina kunskaper om deras användning i militära sammanhang, inom ramen för markdomänen.

Kursen består av två delkurser:

Delkurs Översikt introducerar militära tekniska system samt utvecklar en grundläggande förståelse för användningen av teknik i militära sammanhang. Delkursen täcker teknikområden av central betydelse för militär verksamhet genom att behandla funktions principer och militära användningsområden för sensorer samt militära lednings-, verkans- och skyddssystem. Därutöver introducerar delkursen kvantitativa metoder för att kunna genomföra enklare sannolikhets- och statistikberäkningar för att bedöma militär verksamhet.
Delkurs Fördjupning utvecklar en fördjupad teknikförståelse för markstridsdelen av militär verksamhet. Delkursen behandlar särskilt markfarkoster samt för domänen aktuella aspekter av sensorer, verkan och skydd. Delkursen behandlar därmed hur teknisk förståelse och brist på förståelse kan påverka militär verksamhet, funktionsprinciper för aktuella markdomänens militära farkoster samt hur olika militära medel tillsammans bygger upp domänens farkosters militära förmåga med fokus på tekniska möjligheter och begränsningar. Delkursen belyser även samhälleliga och juridiska aspekter på teknik för militära syften.
Delkursernas läraktiviteter utvecklar studentens kunskaper om användningen av teknik i militära sammanhang genom att kombinera föreläsningar, seminarier och fallstudier med praktiska övningar och handledning. Resultatet av läraktiviteterna utmynnar i uppfyllnad av lärandemålen att förklarar användningsområden och funktionsprinciper. Kursens läraktiviteter främjar även studentens förutsättningar att lägga samman teoretiskt grundad kunskap och beprövande erfarenhet i syfte att utveckla professionen.

Delkurser
Översikt

Fördjupning

Undervisningsformer
Föreläsningar

Praktisk moment (laboration)

Övningar

Seminarier

Projektuppgift (systemanalys)

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • översiktligt beskriva teknikens roll i en modern försvarsmakt
  • beskriva funktionsprinciper och militära användningsområden för sensorer, militära ledningssystem, verkanssystem och skyddssystem
  • förstå hur teknikens egenskaper påverkar militär verksamhet,
  • beskriva funktionsprinciper för den aktuella domänens militära farkoster
  • förstå hur olika teknikområden tillsammans bygger upp domänens farkosters militära förmåga

Färdighet och förmåga
  • använda kvantitativa metoder för att genomföra grundläggande sannolikhets- och statistikberäkningar för att bedöma militär verksamhet
  • genomföra tillämpade beräkningar för att bedöma den militära nyttan av tekniska system
  • tillämpa vetenskapligt grundade beräkningar för att bedöma hur ingående teknik påverkar ett fordons/farkosts möjligheter och begränsningar i en taktisk kontext
  • redogöra på svenska och engelska för hur utformning av teknik relaterar till militära möjligheter och begränsningar, med hänsyn tagen även till samhälleliga och juridiska aspekter.

Examinationsformer

Delkurs Översikt 7,5 hp, två examinationer:

  • Salstentamen: Statistik och sannolikhetslära, 1,5 hp
  • Salstentamen: Militära teknikområden, 6,0 hp

Delkurs Fördjupning 7,5 hp, en examination, två obligatoriska moment:

  • Salstentamen, domänens tekniska system i den militära kontexten, 4 hp
  • Obligatoriskt moment: genomföra systemanalys av praktiskt moment, 3 hp
  • Obligatoriskt moment: förbereda och genomföra presentation av systemanalys på engelska, 0,5 hp

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem dagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar.

För tillträde till kursen krävs godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658).