Sök

Sök

Kursplan Operativ juridik, grundkurs

Engelskt namn: Operational Law, Basic Course

Kurskod:
1OJ012
Gäller från termin:
HT 2025
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
4.5 hp
Fördjupning:
G1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Juridik med inriktning folkrätt
Institution:
Institutionen för Operativ juridik och folkrätt
Ämne:
Juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2024-09-17

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen introducerar ämnet juridik och skapar möjlighet för studenten att utveckla en grundläggande förståelse för folkrättens och den operativa juridikens betydelse för militära operationer. Under kursen tillägnar sig studenten grundläggande kunskap om de nationella och internationella regelverk som styr Försvarsmaktens verksamhet inom ramen för totalförsvaret och i Nato-sammanhang i fred, säkerhetspolitisk kris och väpnad konflikt. Särskild vikt fästs vid hur de rättsliga ramarna möjliggör användning av det militära maktmedlet för att uppnå militära målsättningar i enlighet med svensk och Nato-doktrin, i syfte att hävda territoriell integritet och möta väpnat angrepp.

Studiet av juridik skärper förmågan att se och kritiskt analysera problem, förstå motstridiga åsikter samt välja den mest lämpliga lösningen. Under kursens gång skapas möjlighet för studenten att göra bedömningar, självständigt och med andra, i syfte att fatta rättsenliga och militärt effektiva beslut inom ramen för operationer på lägre ledningsnivåer. Studenten ges därmed möjlighet att utveckla en grundläggande förståelse för hur de rättsliga ramarna påverkar handlingsmöjligheterna för Sverige, Försvarsmakten och dess chefer och personal.

Kursen genomförs i form av föreläsningar, obligatoriska seminarier och egna studier av kurslitteraturen. Föreläsningarna introducerar kursens delämnen och sätter dessa i perspektiv till varandra och till den fortsatta operativjuridiska undervisningen på Officersprogrammet. Under litteraturstudierna och förberedelserna inför kursens seminarier erbjuds studenten möjligheter att fördjupa sig i kursmaterialen för att under seminarierna kunna tillämpa denna på verklighetsbaserade scenarier kopplade till Försvarsmaktens verksamhet.

Undervisningsformer
  • Föreläsningar
  • Obligatoriska seminarier
  • Litteraturstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • beskriva hur folkrätt och operativ juridik påverkar planering, genomförande och utvärdering av militära operationer
  • förklara hur taktiskt handlingsutrymme påverkas av krigets lagar och mänskliga rättigheter

Färdighet och förmåga
  • identifiera och kritiskt analysera operativjuridiska frågeställningar som uppstår i samband med militära operationer, samt tillämpa relevant folkrätt och operativ juridik för att lösa dessa frågeställningar

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • diskutera utfall av olika operativjuridiska bedömningar utifrån given situation.

Examinationsformer

Kursen examineras genom en skriftlig salstentamen samt genom aktivt och konstruktivt deltagande vid de obligatoriska seminarierna.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget godkänd krävs godkänt resultat på salstentamen samt aktivt och konstruktivt deltagande vid seminarierna.

För betyget väl godkänd krävs, utöver kraven för betyget godkänd att betyget väl godkänd uppnås på salstentamen.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är ej begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhets-skyddsförordningen (2018:658).

Om en student har ett beslut fra°n Fo¨rsvarsho¨gskolan om sa¨rskilt pedagogiskt sto¨d pa° grund av funktionsnedsa¨ttning fa°r examinator besluta om alternativa examinationsformer fo¨r studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.