Sök

Sök

Kursplan Ledarskap med förbandspraktik - fortsättningskurs

Engelskt namn: Leadership, Branch-Specific studies and Practical In-Unit Training - Intermediate Course

Kurskod:
1OL009
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
15.0 hp
Fördjupning:
G1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-06-13

Behörighetskrav

Godkända kurser: Grundkurs Krigsvetenskap Taktik (mark/marin/luft) tillämpning, Grundkurs Ledarskap 1, Grundkurs Ledarskap 2 samt minst 7,5hp inom Försvarssystem eller motsvarande.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att studenten i samverkan med övriga ämnen inom programmet utvecklar praktiska färdigheter och förmågor i utbildning, utvärdering och ledarskap under truppföring och trupputbildning. Kursen bygger vidare på grundkursernas innehåll avseende ledarskap, etik, stress och psykisk prestationsförmåga, och organisatoriskt lärande.

I kursen genomför studenten aktiviteter som skapar förtrogenhet med Försvarsmaktens metoder för handledning, professionsetiska regler och policys samt Försvarsmaktens anvisningar, handböcker och beprövad erfarenhet om utbildning. Studenten får möjlighet att utveckla grundläggande färdighet avseende att planera, genomföra och utvärdera enskilda övningspass, inklusive övningar med skarp ammunition, samt avseende planering av utbildning bestående av flera sammanhängande övningspass.

Studenten fördjupar även sina kunskaper om och färdigheter i försvarsmaktsmetoder för erfarenhetshantering från grundkurserna, liksom utvecklar färdigheter i stridsvärdeshantering och utvärderingar av verksamhet under såväl utbildningsaktiviteter som vid truppföring. Under kursen tillämpar och utvärderar studenten olika ledarstilar, och reflekterar över tillämpat ledarskap, förbandsanda, psykisk prestationsförmåga och professionsetik.

I kursen möter studenten förutom föreläsningar och seminarier i hög grad olika praktiska, färdighetsövande moment inom utbildning och truppföring. Flera moment genomförs med övningstrupp från olika förband. Genomförande av praktiska moment kan komma att integreras med andra ämnen. Praktiska moment följs upp genom individuell handledning och bedömning av varje student.

Förbandspraktiken omfattar upp till fem veckor vid förband, t. ex. vid inrycknings-, fältvane- och skarpskjutningsveckor. Vissa förberedelser kan genomföras vid VFU-skolan. Vid förbandspraktiken ingår studenten i ett befintligt arbetslag vid planering, förberedelser, genomförande, utvärdering och efterarbete.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Grupparbeten

Övningar

Litteraturstudier

Handledning

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Färdighet och förmåga
  • planera, genomföra och utvärdera enskilda övningspass, inklusive övningar med skarp ammunition,
  • planera utbildning bestående av flera sammanhängande övningspass,
  • bedöma och positivt påverka stridsvärdet, särskilt avseende psykisk prestationsförmåga och förbandsanda, i ledd enhet i samband med olika verksamheter,
  • genomföra utvärdering under och efter verksamhet och utifrån utvärderingen föreslå förändrings- och utvecklingsåtgärder för såväl förband som sig själv.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • reflektera över och värdera egna kunskaper och färdigheter inom ledarskapsområdet, samt identifiera hur de kan utvecklas,
  • på ett konstruktivt sätt ta emot och omsätta handledning och återkoppling samt samarbeta med chefer och kollegor på praktikplatsen,
  • uppvisa en professionell hållning avseende omdöme och etik i val av arbetsmetoder och uppträdande i relationen till kollegor och soldater.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 15.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd

Färdighets- och förmågemålen examineras genom skriftliga inlämningar och handledarbedömningar i samband med praktiska moment. Examination av planering, genomförande och utvärdering av enskilt övningspass ska genomföras med skarp ammunition. Planering av sammanhängande övningspass examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift.

Lärandemål om värderingsförmåge- och förhållningssätt examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och genom handledarbedömningar.

Antalet och omfattningen av skriftliga inlämningsuppgifter avgörs av examinator i samråd med kursansvarig.

Förbandspraktik utgör en helhet av förberedande och individuellt prövande moment som kräver kontinuerligt aktivt deltagande i gemensam verksamhet. Vid eventuell frånvaro gör examinator i samråd med kursansvarig och handledare en individuell bedömning om frånvaron påverkar möjligheten att uppnå lärandemålen, samt besluta om frånvaron kan kompenseras genom aktiviteter inom ramen för pågående praktik. Examination genom handledarbedömning under förbandspraktik sker utifrån av Försvarshögskolan fastställda bedömningskriterier.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Studenten har fem arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Underkänd (U) och Godkänd (G). För betyget Godkänd (G) krävs godkänt på samtliga examinerande moment och fullgjort och aktivt deltagande vid obligatoriska moment. Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antal examinationstillfällen
Förbandspraktik och vissa obligatoriska, praktiska moment i kursen är resurskrävande vilket innebär att genomförande samt examination förutsätter att erforderliga resurser finns tillgängliga. Antalet examinationstillfällen är därför begränsade till två och omexamination kan komma i fråga först vid nästa kurstillfälle.

Ingen begränsning av antalet examinationstillfällen för övriga examinationer.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av

kursen.

Godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658).

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.