Sök

Sök

Kursplan Strategisk ledning av förmågeutveckling och materielförsörjning

Engelskt namn: Strategic Management of Capability Development and Defence Acquisition

Kurskod:
2FS033
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-06-14

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 180 hp som inkluderar

  • minst 7,5 hp studier tillämpade mot försvar, krishantering och säkert
  • ett självständigt arbete om minst 15 hp,

samt Engelska 6 (Engelska B).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen ger studenten möjlighet att bygga kunskap om hur Sverige och andra länder organiserar och planerar sin långsiktiga militära materielförsörjning, innovation, anskaffning av försvarssystem och förmågeutveckling.

Militär materielförsörjning definieras i kursen som de processer som bidrar till att en nationell militär kan skaffa eller skapa de militära system, tjänster och förmågor som militären behöver. Sådana tjänster utgörs exempelvis av till exempel forskning, anskaffning, kompetens, tillgång till teknologi, utveckling och produktion av militära system, möjligheter till test och utprovning, omvärldsförståelse, samt internationella kontakter och samarbeten.

Kursen bidrar till att studenten utvecklar sin förmåga att förstå och kritiskt förhålla sig till hur den svenska materielförsörjningen till stöd för förmågeutvecklingen genomförs och vilka myndigheter och organisationer som har vilka roller i processer relaterade till förmågeutveckling och materielförsörjning. Kursen syftar till att studenten ska förstå vilka de generiska stegen är för skapande av militära förmågor, för att själva kunna delta i och leda sådana processer.

Förmågeutvecklingen kräver också samarbete med andra länder. Kursen behandlar därför även betydelsen och inverkan av till exempel försvarsindustri, försvarsexport, försvarsmaterielsamarbeten, offset, teknologiöverföring och internationellt standardiseringsarbete.

Kursen är uppbyggd kring fyra olika veckovisa teman. I början av veckan ges föreläsningar, samt gästföreläsningar från företag och organisationer som verkar inom materielförsörjning och förmågeutveckling. Varje sådant veckotema avslutas med seminarium där skriftliga inlämningar kopplade till temat diskuteras.

Undervisningsformer
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gästföreläsningar, självstudier och seminarier.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • Förklara hur förmågeutveckling och materielförsörjning planeras och genomförs i syfte att skapa förmågor i samverkan med nationella och internationella aktörer.

Färdighet och förmåga
  • Tillämpa vetenskaplig teori för att beskriva och analysera processer inom materielförsörjning, förmågeutveckling och innovation för militära ändamål.
  • Identifiera och formulera relevanta frågeställningar avseende vad som leder fram till en militär förmåga.
  • Problematisera teorier och metoder för studier av ledning av strategisk förmågeutveckling och materielförsörjning.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Kursen examineras genom fyra obligatoriska, enskilda skriftliga uppgifter kopplade till respektive tema, vilka avhandlas i veckovisa seminarier vecka 1-4, samt en avslutande skriftlig hemtentamen.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås.

Sent inkomna examinationer betygsätts inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger.

Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Betyg
Betyg ges i en tregradig betygsskala: väl godkänd (VG), godkänd (G) och underkänd (U). Betygskriterier redovisassenast vid kursstart.

För G på kursen krävs godkänt på kursens fyra inlämnade, enskilda skriftliga uppgifter (1 hp per uppgift), aktivt och konstruktivt deltagande på seminarierna samt G på den skriftliga tentamen (3,5 hp).

För VG på kursen krävs utöver krav för G även VG på den skriftliga hemtentamen.

Antal examinationstillfällen
Ingen begränsning av antalet examinationstillfällen.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.