Sök

Sök

Kursplan Teori, försvarssystem

Engelskt namn: Theory, Systems Science for Security and Defense

Kurskod:
2FS038
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
15.0 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-08-23

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 180 hp som inkluderar

\- ett självständigt arbete om minst 15 hp,

  • samt Engelska 6 (Engelska B).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen behandlar teoribildningar med såväl samhälls-, beteende- som ingenjörsvetenskapligt ursprung, som rör utveckling av system. Särskild uppmärksamhet ägnas teorier som beaktar både systemens tekniska och sociala (mänskliga) beståndsdelar och hur dessa interagerar, d.v.s. anlägger ett sociotekniskt perspektiv. Ett centralt syfte med kursen är att visa hur dessa teorier har tillämpats, och skulle kunna tillämpas, för att studera system för försvar och säkerhet. Kursen syftar även till att utveckla studentens egna analytiska förmåga och förståelse kopplat till kursens innehåll.

Kursen är indelad i fyra delar. I delmoment 1-3 behandlas de grundläggande teoribildningar som ingår i kursen i varsin, separat del, utifrån deras ursprung. Dessa examineras med enskilda skriftliga inlämningsuppgifter. Den fjärde och avslutande delen integrerar de olika teoretiska perspektiven och examineras genom en av studenten självständigt, men inom ramen för kursenmålen, formulerad uppgift. Denna uppgift innebär att studenten själv söker relevant litteratur och redovisas i form av en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier där studenterna erbjuds möjlighet att tillsammans, med lärarstöd, diskutera och reflektera över kursmaterialet.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Föreläsningar
  • Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • beskriva och förklara de teoribildningar som behandlats i kursen med relevans för studier av system för försvar och säkerhet

Färdighet och förmåga
  • tillämpa och kombinera de teorier som introducerats i kursen för att adressera problem relaterade till utveckling av system för försvar och säkerhet

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • granska, jämföra och värdera olika teoretiska bidrag till studiet av system för försvar och säkerhet, utifrån ett sociotekniskt perspektiv.

Examinationsformer

Delmoment 1, 3 hp
Examination sker genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Delmoment 2, 3 hp
Examination sker genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Delmoment 3, 3 hp
Examination sker genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Delmoment 4, 6 hp
Examination sker genom en enskild skriftlig inlämningsuppgift.

Betyg
Betyg ges utifrån en tregradig skala: Väl godkänd (VG), godkänd (G), och underkänd (U).

För betyget godkänd (G) på kursen krävs godkänt (G) resultat på samtliga fyra skriftliga inlämningsuppgifter.

För betyg väl godkänd (VG) på kursen krävs utöver kraven för godkänd (G) väl godkänt (VG) på minst på minst 12 av 15 möjliga hp.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna examinationer betygsätts inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Betygskriterier meddelas senast vid kursstart.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat. Antalet tillfällen begränsas till ett ordinarie och två omexaminationer per tvåterminsperiod, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd pga funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.