Sök

Sök

Kursplan Civil-militära relationer, läskurs

Engelskt namn: Civil-Military Relations, Reading Course

Kurskod:
2KR008
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Antagen till masterprogrammet i politik och krig. För fristående kurs: officersexamen eller kandidatexamen om 180 hp varav 90 hp i krigsvetenskap eller motsvarande.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Läskursen fokuserar på civil-militära relationer och relationerna mellan den militära och politiska makten i olika politiska system. Kurslitteraturen introducerar och problematiserar olika teoribildningar och dessas tillämpning gällande hur civil-militära relationer kan och bör struktureras för att säkerställa både kontroll/styrning av de väpnade styrkorna och militär effektivitet. Således omfattas litteratur som exempelvis behandlar kopplingen mellan militär professionalism och civil kontroll, liksom hur olika kontrollmekanismer påverkar militär effektivitet. Kursen genomförs i huvudsak som självstudier, och omfattar ett introducerande och ett examinerande undervisningstillfälle.

Undervisningsformer
Kursen genomförsi huvudsak som självstudier, och omfattar ett introducerande och ett examinerande undervisningstillfälle.

Mål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • kritiskt jämföra olika teorier om civil-militära relationer
  • analysera och kontrastera centrala argument och påståenden i den civil-militära diskursen

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Kursen examineras genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift som behandlas vid ett avslutande obligatoriskt seminarium.

Aktiv närvaro vid slutseminariet är obligatorisk. Frånvaro kan ej ersättas. Student som inte närvarar får delta i seminariet nästa gång kursen ges.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna examinationer betygssättsinte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Studenten har tre dagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

För betyget godkänt krävs aktivt och konstruktivt deltagande vid obligatoriska moment,samt godkänt på den skriftliga examinationsuppgiften. För betyget väl godkänt krävs aktivt och konstruktivt deltagande vid obligatoriska moment,samt väl godkänt på den skriftliga examinationsuppgiften.

Betygskriterier redovisasi kursbeskrivningen.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges som valbar kurs inom masterprogrammet i politik och krig och kan även ges som fristående kurs.

Kursen ges på engelska.

Denna kurs kan inte, inom ramen för Masterprogrammet i politik och krig, läsas i kombination med kurserna Civil-militära relationer (7,5 hp), eller Skapa och organisera militär makt (Creating and organizing military power, 15 hp).

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.