Sök

Sök

Kursplan Krig och samhälle

Engelskt namn: War and Society

Kurskod:
2KR026
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Officersexamen eller kandidatexamen om 180 hp varav 90 hp i krigsvetenskap eller annat närliggande relevant ämne, t.ex. internationella relationer, freds- och konfliktstudier, säkerhetsstudier, statsvetenskap mm.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B alternativt Engelska 6.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Denna kurs syftar till att ge inblick i den komplexa och mångfacetterade relationen mellan kriget och dess omvärld. Fem områden av relevans för samhällets uppbyggnad och struktur behandlas: etik och lag; stat och hem; arkitektur och design; ekologi och naturvetenskap; media och turism. Varje delmoment fokuserar på den ömsesidigt konstituerande relationen mellan området i fråga, dess strukturer och trender, och krig. Exempelvis: hur ser relationen mellan arkitektur och krigföring ut? Vilken roll spelar polisiära logiker i krigföring? Vad är förhållandet mellan klimatförändringar och krig? Kursens material inbegriper analys av krigföring på ett strategisk, operativ och taktisk nivå.

Undervisningsformer
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

  • Behärska för kursen relevanta teoretiska ansatser i studiet av krig och krigföring, samt kunna resonera kring dessas kunskapsteoretiska antaganden.
  • Kritiskt och systematiskt diskutera styrkor och svagheter i studiet av krig/krigföring genom analys av samtida samhällsfenomen och strukturer.

Examinationsformer

Krig och samhälle
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Examination sker genom aktivt deltagande i obligatoriska seminarier och författande av en uppsats på 2500 ord (+/- 10%) som inlämnas i slutet av kursen.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Komplettering ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att examinationsresultat och besked om komplettering meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Godkänd (G) krävs aktivt och konstruktivt deltagande vid obligatoriska seminarier och Godkänd (G) på uppsats.

För betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs utöver krav för Godkänd (G) Väl godkänd (VG) på uppsats.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges som valbar kurs inom masterprogrammet Politik och krig och kan även ges som fristående kurs.

Från höstterminen 2021 så ingår kursen som valbar kurs inom masterprogrammet Politik, säkerhet och krig.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd pga. funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.