Sök

Sök

Kursplan Nato - organisation, gemenskap, aktör

Engelskt namn: NATO - Organization, Community, Actor

Kurskod:
2KR032
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-05-23

Behörighetskrav

Officersexamen eller kandidatexamen om 180 hp varav 90 hp i krigsvetenskap eller motsvarande.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B alternativt Engelska 6.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Denna kurs syftar till att studenten ska studera, förstå och problematisera Nato i egenskap av en: i) internationell organisation; ii) gemenskap där olika strategiska agendor bryts mot varandra; samt iii) aktör i internationell politik. Organisationens natur gör Nato till både ett politiskt-strategiskt och militärstrategiskt fenomen. Denna bredd är en central del av Natos komplexitet, vilken kursen närmar sig utifrån fyra teman: i) Natos organisatoriska "inre liv"; ii) dess utvidgningar och partnerskap; iii) perioden dominerad av internationell krishantering och dess arv; samt iv) återkomsten av avskräckning och återförsäkring – var och en med utgångspunkt i en specifik teoretisk ansats. Genom problematiserande föreläsningar och självständiga litteraturstudier bygger studenten kunskap om alliansteori, förhandlingsteori, riskteori samt avskräckningsteori i en Nato-kontext. Genom seminarier och författande av skriftliga inlämningsuppgifter fördjupar studenten sin förmåga att genom olika teoretiska perspektiv redogöra för, analysera och problematisera Natos roll i internationell politik.

Undervisningsformer 
Seminarier

Föreläsningar

Självständiga litteraturstudier

Skriftlig inlämningsuppgift

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • redogöra för de centrala argumenten och begreppen i alliansteori, förhandlingsteori i internationella organisationer, riskteori och avskräckningsteori i förhållande till Natos utveckling,

Förmåga och färdigheter
  • utifrån olika teoretiska utgångspunkter analysera nyckelprocesser i Natos verksamhet och deras betydelse för Natos roll som aktör i internationell politik,

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • problematisera nyckelargument och nyckelbegrepp i alliansteori; förhandlingsteori i internationella organisationer; riskteori; samt avskräckningsteori i förhållande till Natos utveckling.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Kursen examineras genom inlämning av fyra (4) självständigt författade inlämningsuppgifter samt deltagande i kursensfyra (4) obligatoriska seminarier.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelatsför det examinerande momentet i fråga. Student som ej närvarar vid ett seminarium får genomföra detta nästa gång kursen ges om inlämnad kompletteringsuppgift inte godkänns av examinator.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig skala: Underkänd (U), Godkänd (G), samt Väl godkänd (VG).

För betyget G i kursen krävs betyget G på kursens fyra inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i kursens obligatoriska seminarier.

För betyget VG i kursen krävs utöver kraven för G betyget VG på tre (3) av fyra (4) inlämningsuppgifter.

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten. Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.