Sök

Sök

Kursplan Kriget mellan Ryssland och Ukraina: mångvetenskapliga perspektiv

Engelskt namn: The Russo – Ukraine war: multidisciplinary perspectives

Kurskod:
2KR034
Gäller från termin:
VT 2025
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2024-10-29

Behörighetskrav

180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng i ett samhällsvetenskapligt eller humanistiskt huvudområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B alternativt Engelska 6.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att erbjuda studenten förutsättningar att fördjupa sig i teorier och forskningsrön som beskriver, tolkar och förklarar kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Genom att erbjuda möjligheter för studenten att placera in krigsvetenskapens perspektiv i ett breddat mångvetenskapligt sammanhang, i synnerhet genom kopplingar till forskarmiljön vid Centre for Baltic and East European Studies och dess fokus på Östersjö- och Östeuropastudier, stärker kursen studentens möjligheter att applicera kritiska perspektiv på analyser av kriget.

Kursens lärandeaktiviteter skapar möjligheter för studenten att kritiskt reflektera kring militära, historiska, politiska, kulturella och samhälleliga aspekter av kriget samt att identifiera och reflektera kring krigets internationella implikationer. Kursen utgår från krigsvetenskaplig forskning om bland annat militär kultur och förhållandet mellan teknologi och taktiskt/operativt agerande, samt belyser historiska, politiska, kulturella och samhälleliga perspektiv från det mångvetenskapliga forskningsområdet Östersjö- och Östeuropastudier. Detta möjliggör för studenten att öva upp sin förmåga att anlägga olika aspekter och perspektiv på kriget och reflektera över krigföringen ur olika synvinklar.

Utifrån en krigsvetenskaplig kunskapsbas bygger studenten genom seminarier, föreläsningar och självstudier en förmåga att förstå kriget ur mångvetenskapliga perspektiv. Genom mångvetenskapliga insikter från Östersjö- och Östeuropastudier och samarbetet med Södertörns högskola utvecklar studenten sin förmåga att analysera skapandet och nyttjandet av militärmakt i kriget i ett Östersjö- och Östeuropasammanhang.

Studenter som är anmälda till kursen vid Försvarshögskolan kommer att examineras i krigsvetenskap och tillgodoräkna sig högskolepoäng i krigsvetenskap.

Undervisningsformer
Föreläsningar, seminarier, självständiga litteraturstudier

Kursens seminarier och föreläsningar genomförs av lärare från såväl Försvarshögskolan som Södertörns högskola.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • förklara hur krigsvetenskapliga analyser av kriget mellan Ryssland och Ukraina kan breddas och fördjupas genom kunskaper från andra ämnesområden

Färdighet och förmåga
  • kombinera krigsvetenskapliga teorier med mångvetenskapliga perspektiv för att beskriva, tolka och förklara kriget mellan Ryssland och Ukraina

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • värdera krigsvetenskapliga teorier och forskningsrön för att beskriva, tolka och förklara kriget mellan Ryssland och Ukraina
  • självständigt reflektera kring statliga och icke-statliga aktörers olika perspektiv på krigets orsaker och konsekvenser
  • kritiskt reflektera avseende krigets internationella implikationer.

Examinationsformer

Omfattning: 7,5 hp

Betygskala: Underkänd, Godkänd, Väl Godkänd

Kursen examineras genom deltagande i obligatoriska seminarier, en längre skriftlig inlämningsuppgift och en kortare skriftlig inlämningsuppgift.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga. Sent inkomna skriftliga inlämningsuppgifter betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG).

För betyget Godkänd (G) på kursen krävs aktivt deltagande i obligatoriska seminarier, godkänt på den längre skriftliga inlämningsuppgiften och godkänt på den kortare skriftliga inlämningsuppgiften.

För betyget Väl Godkänd (VG) på kursen krävs förutom kraven för Godkänd (G) även att betyget Väl Godkänd (VG) uppnås på den längre skriftliga inlämningsuppgiften.

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

  • Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.
  • Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.
  • Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.