Sök

Sök

Kursplan Ledarskap, organisation och beslutsfattande

Engelskt namn: Leadership, Organization and Decision-Making

Kurskod:
2LL031
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2021-04-20

Behörighetskrav

Godkända studier på minst 30 hp inom huvudområdet ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att ge studenterna fördjupad kunskap om forskningsfälten ledarskap, organisation och beslutsfattande. Kursen ska ge studenterna förmågan att, med teori, praktik och egen erfarenhet, kunna beskriva och använda aktuell forskning för att fördjupa och utveckla kunskaper och förmåga att fatta beslut i en ledningsstab samt att kritiskt diskutera och relatera ledarskap, organisation och beslutsfattande i en samhällskontext. Dessutom förekommer analys av valda beslutsdokument utifrån såväl vetenskapliga som professionsbaserade kunskaper.

Kursen genomförs huvudsakligen som självständiga självstudier. Kursen inleds med föreläsningar och inläsning av litteratur som tar avstamp i forskningsfälten ledarskap, organisation och beslutsfattande. Kursen omfattar sedan självständiga litteraturstudier, seminarier, varav ett är obligatoriskt, samt en skriftlig examination i form av ett kurspapper. Kursens fokus är den konstruktiva länkningen mellan vetenskap, professionsbaserad kunskap samt egen reflektion kring deras synergier. Kursen innehåller ett avslutande obligatatoriskt seminarium i vilket studenterna presenterar och kritiskt diskuterar varandras individuella utkast till kurspapper. Därefter färdigställs kurspapper för inlämning.

Undervisningsformer
  • Seminarier
  • Föreläsningar
  • Litteraturstudier
  • Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Färdighet och förmåga
  • tolka och kritiskt diskutera forskning och teoribildningar kring ledarskap, organisation och beslutsfattande i en ledningsstab, samt vidare i en samhällskontext,
  • självständigt analysera valda beslutsdokument utifrån såväl vetenskapliga som professionsbaserade kunskaper,
  • skriftligt och muntligt presentera och diskutera egna och andras analyser inom områdena ledarskap, organisation och beslutsfattande i en stabs- och samhällskontext.

Examinationsformer

Kurspapper (Course Paper)
Kunskapskontroll sker genom aktivt och konstruktivt deltagande i kursens obligatoriska seminarium, samt genom individuell skriftlig examination i form av ett problemorienterat kurspapper.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Betyg
Betyg för hela kursen ges i en tvågradig skala: Godkänd (G) och Underkänd (U).

För betyget Godkänd krävs godkänt fullgörande av ett skriftligt kurspapper samt fullgörande av aktivt deltagande vid kursens seminarier.

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom masterprogrammet i Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, fär examinator besluta om alternativa examinastionsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.