Sök

Sök

Kursplan Syntes: från individ till samhällssystem

Engelskt namn: Synthesis: from Individuals to Societal Systems

Kurskod:
2LL061
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-09-01

Behörighetskrav

Studenten ska ha följande godkända kurser: Ledarskap under påfrestande förhållanden – teoretiska grunder, 7.5 hp, Ledningsvetenskap – teoretiska grunder, 7.5 hp, Individuella perspektiv på att leda, 7.5 hp och Organisatoriska perspektiv på att leda, 7.5 hp samt ha genomfört Interorganisatoriska perspektiv på att leda 7.5 hp.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

På kursen kommer studenten att skapa sig ett helhetsperspektiv av att leda före, under och efter kriser. Kursen omfattar föreläsningar om övningsupplägg och utvärderingsformer respektive erfarenhetshantering. Under kursen planerar studenten i gruppen en praktisk övning med totalförsvarsinriktning där de ska omsätta de teoretiska kunskaper de tillägnat sig i tidigare kurser. Övningen genomförs under ledning av studenten och inkluderar utvärdering samt återkoppling till övningsdeltagarna. Avslutningsvis seminariebehandlas övningsplanering, genomförande och utvärdering. Delar av kursen kan komma att genomföras som distansutbildning.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Föreläsningar
  • Övningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Färdighet och förmåga
\- konstruera komplexa situationer,

\- använda adekvata metoder för att planera, genomföra och värdera övning av andra studenter,

\- använda tidigare delkursers teoribildningar för att i ett nationellt sammanhang muntligt förklara sina slutsatser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
\- diskutera etiska aspekter på utvecklingsarbete,

\- kritiskt reflektera över jämställdhet och genus kan innebära för hållbar utveckling och vilket ansvar ledare har i detta arbete.

Examinationsformer

Kursen examineras genom individuell handledarbedömning under seminarier.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Sent inkomna examinationer bedöms inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betyg för kursen ges i en tvågradig betygsskala: Underkänt (U) eller Godkänt (G). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget G krävs att studenten uppnår betyget G på den praktiska övningen.

Inga begränsningar av antal examinationstillfällen föreligger. Praktisk övning utgör ”Resurskrävande examination” varför omexaminationstillfällen är begränsade till en gång per år. Omexamination sker vid nästa kurstillfälle.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Kursen ersätter Syntes: från individ till samhällssystem 7.5 hp (2LL022).