Sök

Sök

Kursplan Praktik 30 hp, militärhistoria

Engelskt namn: Internship 30 Credits, Military History

Kurskod:
2MH068
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Kandidatexamen med huvudområde inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller Officersexamen omfattande minst 180 hp. 30 hp i historia, historia med inriktning mot militärhistoria, idéhistoria eller ekonomisk historia. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande engelska B eller engelska 6 (med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att ge studenten grundläggande insikter om och färdighet i de arbetsuppgifter som är förknippade med arbetet på praktikplatsen. Därtill syftar också kursen att ge insikt i de specifika yrkesfärdigheter som krävs för att framgångsrikt arbeta i den valda sektorn.

Under kursen deltar studenten i den dagliga verksamheten på arbetsplatsen för att där få de grundläggande insikterna och färdigheterna, vilket också utvecklas genom handledning på praktikplatsen. Genom kurslitteratur sätts arbetsuppgifterna in i en större samhällelig och vetenskaplig kontext vilket också utvecklas i en praktikrapport. Under kursen förekommer också seminarier för att öka kunskapen om olika arbetsplatser. Praktikrapporterna seminariebehandlas också.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Handledning
  • Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa kunskap om praktikplatsens roll, ansvar och uppgifter i samhället, aktuellt utvecklingsarbete inom ämnesområdet och de krav som ställs på arbetstagare inom den sektor som organisationen verkar,
  • visa grundläggande kunskaper avseende arbetsplatsens huvudsakliga metoder, arbetsprocesser och utvecklingsarbete.

Färdighet och förmåga

  • analysera praktikplatsens roll, ansvar och uppgifter i samhället, aktuellt utvecklingsarbete inom ämnesområdet och de krav som ställs på arbetstagare inom den sektor som organisationen verkar,
  • reflektera självständigt och kritiskt avseende relationen mellan praktik på arbetsplatsen och kunskapsstoffet inom masterutbildningen, med utgångspunkt i erfarenheter från arbetsplatsen och kunskaper hämtade från kurslitteraturen.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • skriftligt och muntligt exemplifiera vilka bedömningar som skett på praktikplatsen med hänsyn till vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • självständigt och kritiskt resonera aseende vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, utifrån erfarenheter från praktikplatsen,
  • värdera hur politiska, ekonomiska och samhälleliga förhållanden påverkar den verksamhet som bedrivs vid praktikplatsen.

Examinationsformer

Kunskapskontroll sker genom att kursansvarig följer upp studentens praktiktjänstgöring under praktiktiden. Kunskapskontroll sker också genom den syntetiserande praktikrapport som studenten lämnar in i slutet av praktikkursen samt aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier.

För att bli godkänd krävs att studenten har närvarat vid arbetsplatsen och följt de regler och åtaganden som skriftligen överenskommits mellan student, praktikplats och lärosäte innan praktiktiden startat. Deltagande i seminarier på Försvarshögskolan är obligatoriskt.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Studenten har tre arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget godkänd (G) krävs godkänd (G) praktiktjänstgöring, seminariedeltagande samt en syntetiserande praktikrapport.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom masterprogrammet Krig, kultur och samhälle. Kursen kan även komma att ges som fristående kurs.
Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.
Litteraturlista fastställande datum: 2022-05-17
2MH068 Praktik 30hp, militärhistoria

Kurslitteraturen ska bestå av individuellt vald litteratur om minst 1500 sidor och som tas godkänns av kursansvarige före det att praktiken tar sin början.