Sök

Sök

Kursplan Fält, forskningsläge och problem

Engelskt namn: Field, Previous Research and Research Problem

Kurskod:
2MH074
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
15.0 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Kandidatexamen med huvudområde inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller Officersexamen omfattande minst 180 hp. 30 hp i historia, historia med inriktning mot militärhistoria, idéhistoria eller ekonomisk historia. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande engelska B eller engelska 6 (med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att förbereda studenten för det självständiga examensarbetet. Kursen är i hög grad utformad som en läskurs, där studenten självständigt formulerar det problem som den kommande uppsatsen tentativt ska behandla. Därefter identifieras och avgränsas undersökningens forskningsläge. Slutligen definieras det aktuella fält inom vilket den färdiga undersökningen preliminärt förväntas få ett genomslag.

Under kursen förekommer inledningsvis självstudier kombinerat med viss handledning för att förbereda det militärhistoriska självständiga arbetet. Det ingår moment av att pröva olika teoriers och metoders förklaringskraft och användbarhet för att utveckla frågeställningen inför det självständiga arbetet. Seminarierna skapar bredd där olika teoretiska perspektiv och forskningslägen diskuteras. I samband med seminarierna skrivs även PM som ventileras med opponent.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Handledning
  • Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • visa fördjupad kunskap och förståelse inom det tentativa uppsatsprojektets problemområde.

Färdighet och förmåga

  • kritiskt, kreativt, systematiskt och självständigt definiera ett problem och identifiera det aktuella forskningsfältet, samt inom givna tidsramar göra väl avvägda bedömningar av relevant tidigare forskning,
  • muntligt och skriftligt klart redogöra för och tydliggöra sitt problem samt det forskningsläge som ligger till grund för problemet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, i relation till det definierade problemet,
  • identifiera behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för sin kunskapsutveckling,
  • göra bedömningar av den skisserade problemformuleringens potentiella forskningsresultat i ett större vetenskapligt sammanhang.

Examinationsformer

Kursen examineras genom aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier. På dessa används betygsskalan U och G. Kursen examineras också genom individuella och skriftliga PM samt seminariebehandling av dessa med muntlig opposition. På denna del av examinationen används betygsskalan U, G och VG.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Studenten har tre arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) för individuella skriftliga PM och tvågradig betygsskala: Underkänd (U) och Godkänd (G) för seminarier. Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs VG på mer än hälften av individuella skriftliga PM och betyget Godkänt (G) på seminarierna.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom masterprogrammet Krig, kultur och samhälle. Kursen kan även komma att ges som fristående kurs.
Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.
Litteraturlista fastställande datum: 2022-05-17
2MH074 Fält, forskningsläge och problem

Litteraturen är självvald och omfattar minst 3 000 sidor. Litteraturen ska godkännas av kursansvarig.