Sök

Sök

Kursplan Nationella underrättelser

Engelskt namn: Secret Intelligence

Kurskod:
2SS082
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Statsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2021-09-13

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 hp varav 90 hp i statsvetenskap eller annat relevant ämne.

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B alternativt Engelska 6.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen ger en avancerad introduktion till underrättelsestudier, med särskilt fokus på politiska dimensioner av underrättelsetjänst. I kursen behandlas innebörden av underrättelsestudier både som ett eget distinkt forskningsfält och som en del av andra forskningstraditioner såsom internationella relationer, säkerhetsstudier och policyanalys. De teoretiska grunderna för att studera nationella underrättelser kompletteras med insikter om konkreta praktiker, i både svensk och internationell kontext, såväl i normallägen som i samband med kritiska skeenden. Empiriskt behandlas såväl traditionellt spionage som nya former av informationsinhämtning och elektronisk övervakning. I relation till denna empiri diskuteras en rad frågor som bland annat rör relationen mellan underrättelseorganisationer och den politiska sfären; etik och ledarskap; svårigheten att göra korrekta bedömningar av risker och hot; samt möjligheter och utmaningar med internationella underrättelsesamarbeten.

Föreläsningar och seminarier hjälper studenten att tillgodogöra sig de teoretiska grunderna i underrättelsestudier samt identifiera och förklara politiska dimensioner av underrättelsetjänst. Dessa kompletteras med en eller flera praktiska övningar som syftar till att ge studenten ytterligare förutsättningar att självständigt identifiera och analysera samtida utmaningar med underrättelsearbete.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Föreläsningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • identifiera och förklara politiska dimensioner av nationella underrättelser, särskilt avseende relationen mellan underrättelseorganisationer och den politiska sfären.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • jämföra och värdera olika typer av underrättelsestudier, både som ett eget distinkt forskningsfält och som en del av andra forskningstraditioner så som internationella relationer, säkerhetsstudier och policyanalys.

Färdighet och förmåga
  • självständigt identifiera och analysera samtida utmaningar som rör underrättelsearbete, inklusive svårigheterna med underrättelsesamarbeten, hot- och riskbedömningar, etik och ledarskap.

Examinationsformer

Examination sker genom aktivt deltagande i obligatoriska seminarier och författande av en skriftlig uppgift (hemtentamen) som inlämnas i slutet av kursen.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Komplettering ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att examinationsresultat och besked om komplettering meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Godkänd (G) krävs aktivt och konstruktivt deltagande vid obligatoriska seminarier och Godkänd (G) på hemtentamen.

För betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs utöver krav för Godkänd (G) Väl godkänd (VG) på hemtentamen.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom masterprogrammet i politik, säkerhet och krig. Kursen kan även komma att ges som fristående kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.