Sök

Sök

Kursplan Ansvarsfrågor inom folkrätten - fortsättningskurs

Engelskt namn: Responsibility in International Law - Intermediate Course

Kurskod:
1FR008
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
15.0 hp
Fördjupning:
G1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Juridik med inriktning folkrätt
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Folkrätt i kris och konflikt - grundkurs eller motsvarande.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Övergripande mål för kursen är att erhålla förståelse för ansvarskonceptet inom folkrätten. Kursen omfattar fyra olika typer av internationellt ansvar: statsansvar, ansvar för internationella organisationer, straffrättsligt ansvar för individer och ansvar för icke-statliga aktörer. Inledningsvis behandlas ansvarsbegreppet generellt, skillnaden mellan primära och sekundära normer, och det övergripande regelverk som omgärdar folkrättsliga ansvarsfrågor. Kursen delas därefter in i fyra sektioner utifrån de olika typerna av ansvarsfrågor som kursen behandlar. I den första delen diskuteras statsansvarsreglerna både beträffande folkrättsstridiga handlingar samt ansvar för handlingar som inte strider mot en folkrättslig regel. I nästa del behandlas det folkrättsliga ansvaret för internationella organisationer och likheter och skillnader i förhållande till statsansvarsreglerna. Därefter vänder sig kursen mot en diskussion rörande individuellt straffansvar och introducerar samt ger en översikt av internationell straffrätt. I den avslutande delen diskuteras ansvarsfrågor för icke-statliga aktörer inklusive organiserade väpnade grupper och företag (såsom privata militära företag). Kursen avslutas genom att återkomma till det övergripande regelverket och en introduktion till konceptet om delat ansvar (shared responsibility) under folkrätten.

Kursens upplägg:
1. Statsansvar
2. Ansvar för internationella organisationer
3. Individuellt straffansvar
4. Ansvar för icke-statliga aktörer

Varje del av kursen omfattar två – tre veckors studier där ämnet introduceras inledningsvis genom föreläsningar. Varje del avlutas med ett obligatoriskt seminarium. Till varje seminarium ska studenterna ha förberett en uppgift, individuellt eller i grupp, som presenteras muntligt eller skriftligt. Studenterna kommer inför varje seminarium att bli indelade i grupper för att förbereda seminarieuppgifterna. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen.

Kunskapskontroll och examination
Examination sker genom deltagande i examinerande seminarier och genom en skriftlig tentamen vid kursens slut. Den skriftliga tentamen genomförs vid en salsskrivning. De examinerande seminarierna omfattar 7.5 högskolepoäng. De är obligatoriska och kräver aktiv närvaro. Den avslutande tentamen omfattar 7.5 högskolepoäng.

Nedan specificeras övergripande riktlinjer för hela kursen.

  • Examinationsuppgifterna bedöms utifrån betygskriterier som skriftligt delas ut av kursansvarig vid kursstart.
  • Läraren avgör om var och en har fullgjort kravet på aktivt deltagande som innebär att studenterna deltar i diskussionerna och muntligt relaterar till aktuellt tema.
  • Student som uteblir från mer än ett obligatoriskt moment kan som huvudregel ej bli godkänd på kursen. I undantagsfall, beroende av händelser utanför studentens kontroll, kan uteblivelse från två obligatoriska moment accepteras. Frånvaro skall ersättas av en (skriftlig eller muntlig) uppgift. Annan kompensationsuppgift kan förekomma, enligt särskilda anvisningar från examinator.
  • Student som uteblir från fler än tillåtet antal obligatoriska moment får närvara vid de missade obligatoriska momenten vid nästa kurstillfälle.
  • Examinator kan besluta om att en examinationsuppgift som ej uppnår betyget godkänt i vissa fall kan kompletteras med muntlig eller skriftlig uppgift. Sådan uppgift skall inlämnas eller presenteras inom tre arbetsdagar räknat från det att examinatorn förmedlar uppgift.
  • Alternativa examinationsformer kan förekomma för studenter i behov av särskilt stöd.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten:

  • kunna identifiera samt muntligt och skriftligt beskriva grunderna i det övergripande regelverk som omgärdar folkrättsligt ansvar med särskild inriktning mot stater, internationella organisationer, individer och icke-statliga aktörer.

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

  • tillämpa det folkrättsliga regelverket som omgärdar folkrättsligt ansvar på konkreta fall och muntligen argumentera för olika folkrättsliga lösningar;
  • självständigt samt tillsammans med andra lösa utvalda sammansatta problem inom området för folkrättsligt ansvar.
  • presentera en lösning på ett valt folkrättsligt problem av betydelse för frågor om ansvar under folkrätten.

Efter avslutad kurs skall studenten:

  • självständigt kunna kritiskt resonera kring konceptet ansvar inom folkrätten.
  • muntligen och skriftligen kunna demonstrera bakgrunden till framväxten av folkrättsliga regler av betydelse för det folkrättsliga ansvaret beträffande stater, internationella organisationer, individer och icke-statliga aktörer.
  • kunna beskriva och därigenom förklara olika former av ansvar och och presentera sammanhängande rättsliga argument för varje ämne som studerats.

Examinationsformer

Obligatoriska seminarier
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd

Skriftlig tentamen
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Betyg
Betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U) ges på kursen. Examinationen på de obligatoriska seminarierna ger betygen Godkänd (G) och Underkänd (U)). För slutbetyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs betyget Väl godkänd (VG) på den skriftliga tentamen.

Antal examinationstillfällen 
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges som fristående kurs. Kursen ges på engelska.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.