Sök

Sök

Kursplan Praktik, juridik med inriktning folkrätt

Engelskt namn: Internship, International Law

Kurskod:
1FR012
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
G2F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Juridik med inriktning folkrätt
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Påbyggnadskurs inom Internationell rätt, avseende konflikt och kris. För tillträde till kursen krävs att studenten lagt fram och försvarat en fullständig kandidatuppsats samt opponerat på en kandidatuppsats.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen innehåller praktik vid myndighet, organisation eller företag i Sverige eller utomlands. Studenten ansvarar för att skaffa sig en praktikplats. Praktikplatsen ska godkännas av institutionen i förväg innan överenskommelse mellan student, praktikplats och lärosäte ingås. Praktikplatsen ska ge studenten stöd i form av handledning. Studenten ska delta i det dagliga arbetet vid praktikplatsen och erbjudas uppgifter som anknyter till internationell rätt.

Undervisningsformer
Kursen innehåller praktik vid myndighet, organisation eller företag i Sverige eller utomlands.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

  • beskriva och analysera den aktuella myndighetens, organisationens eller företagets roll i den internationella omgivningen, dess ansvar och uppgifter samt de krav som ställs på arbetstagare inom den sektor som organisationen verkar i
  • analysera relationen mellan praktik och teori
  • tillämpa internationell rätt på komplexa praktiska problem, och från ett policyperspektiv kritiskt granska tolkningen av internationell rätt
  • strukturera och bygga upp en kortfattad och sammanhängande skriftlig argumentation för en juridisk målgrupp
  • analysera påverkan av internationell rätt utifrån ett policyperspektiv och i förhållande till social och kulturell mångfald
  • reflektera över studentens reella möjligheter att åta sig juridiska arbetsuppgifter i en praktisk miljö
  • skriftligen redogöra för studentens egen erfarenhet från praktikplatsen, och genomföra en syntes av erfarenheterna av praktikarbetet och av den kunskap som uppnåtts genom tidigare kurser.

Examinationsformer

Kunskapskontroll sker genom att kursansvarig följer upp studentens praktiktjänstgöring minst två gånger under praktiktiden, dels med studenten och dels med den av praktikplatsen utsedda handledaren. Kunskapskontroll sker också genom den praktikrapport studenten levererar i slutet av praktikkursen.

För att bli godkänd krävs dessutom att studenten har närvarat vid arbetsplatsen och följt de regler och åtaganden som skriftligen överenskommits innan praktiktiden startat mellan student, praktikplats och lärosäte. Examination med betygsättning sker genom examinators bedömning av den skriftliga praktikrapporten.

Betyg
Betyg sätts i en tvågradig betygsskala: Godkänd (G) eller Underkänd (U).

För betygskriterier, se kursbeskrivning.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Försvarshögskolan uppmuntrar studenter att ha kontakter med externa organisationer och aktörer, såväl i Sverige som utomlands. Att göra praktik på en organisation eller att skriva uppsats i ett annat land är en bra erfarenhet för studentens kunskapsutveckling, i kombination med de verktyg som Försvarshögskolan utbildningar i övrigt erbjuder. För uppsatsstudenter som reser utomlands inom ramen för Minor Field studies (MFS)-stipendiet samt för studenter som inom ramen för utbildningen gör praktik på organisationer ska det formellt sett alltid finnas en handledare som fungerar som kontaktperson och stödjer studentens arbete.

Försvarshögskolan förbehåller sig rätten att inte godkänna föreslagna praktikplatser om organisationen eller kontaktperson bedöms vara olämplig. Praktikplatsens verksamhet får inte strida mot värdegrunden för statligt anställda i Sverige. Eftersom det är upp till Försvarshögskolan att göra lämplighetsbedömningen, kan en föreslagen praktikplats nekas med hänvisning till att det tar för stora resurser i anspråk att bedöma lämpligheten.

Praktiken kan genomföras vid en utländsk praktikplats och undervisningsspråket blir engelska

Kursen ges som fristående kurs.

  • Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.
  • Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.