Sök

Sök

Kursplan Introduktion till folkrätt, krig och teknik

Engelskt namn: Introduction to International Law, War and Technology

Kurskod:
1FR014
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
3.0 hp
Fördjupning:
G2F
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Juridik med inriktning folkrätt
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-03-01

Behörighetskrav

Kandidatexamen eller en yrkesexamen omfattande, minst 180 högskolepoäng, inom samhällsvetenskap, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap eller annat relevant område eller ämne.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Syftet med kursen är att ge en introduktion till juridikens roll i utvecklingen och användningen av nya och framväxande vapen, medel och metoder för krigsföring och de regelverk som de regleras i. Kursen inleds med en introduktion till grundläggande principer inom krigets lagar och i synnerhet de som styr utvecklingen av vapen. Kursen fortsätter sedan med en närmre studie av några nya och framväxande tekniker, undersöker de frågor som de nya teknikerna för med sig, de särskilda utmaningarna med specifika tekniker och på vilka sätt juridiken kan svara mot dessa utmaningar. Studenten fördjupar sin förståelse genom självstudier och tillämpning av lagen på speciell vapenteknologi.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • Beskriva de grundläggande principerna inom folkrätten, inklusive internationell humanitär rätt, som är relevanta vid utvecklingen och användningen av nya vapensystem.
  • Förstå processen och orsaken till den rättsliga översynen av medel och metoder inom krigföring i det svenska samhället.
  • Visa förståelse för den typ av rättsliga frågor som uppkommer i samband med ny och framväxande militärteknik och en förmåga att identifiera frågorna som uppkommer i samband med vissa nya tekniker.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 3.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Kursen examineras genom hemtentamen.

Betyg 
Betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U) ges på kursen.

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Antal examinationstillfällen
Ingen begränsning av antalet examinationstillfällen.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.