Sök

Sök

Kursplan Ledarskap i militär verksamhet

Engelskt namn: Leadership in the Military Domain

Kurskod:
1LL064
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
G1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämnden (FoUN) vid Försvarshögskolan
Fastställd:
2022-11-22

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 180 hp som inkluderar ett självständigt arbete om minst 15 hp, samt Engelska 6 (Engelska B).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

I kursen behandlas ledarskap i militär verksamhet utifrån fyra olika teman: ledarskapsteoretiska grunder, organisationsteoretiska perspektiv, uppdragstaktik samt professionsetiska principer.

Syftet genom hela kursen är att kombinera den övergripande teoretiska ramen med den praktiska tillämpningen i den militära verksamhetsdomänen.

Detta sker genom introducerande föreläsningar, självständiga litteraturstudier och fördjupande seminarier. Under kursen fördjupar deltagarna sin förmåga till ett kritiskt förhållningssätt om hur ledarskapsteorier praktiskt kan tillämpas i den militära verksamheten och vice versa. Kursen avslutas med en skriftlig inlämningsuppgift.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Grupparbeten
  • Föreläsningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • redogöra för centrala ledarskapsutmaningar i militära verksamhetsområden utifrån olika ledarskapsteoretiska perspektiv,
  • förklara professionsetiska principer och samhälleliga värdegrunder i förhållande till det militära officersyrkets utövande,

Färdighet och förmåga
  • relatera ledarskapsteoretiska modeller och begrepp till militär ledningsfilosofi,
  • använda organisationsteoretiska perspektiv på ledarskapsförhållanden i militära strukturer och yrkessfärer.

Examinationsformer

Examination
Examination sker genom obligatoriska seminarier och en skriftlig inlämningsuppgift.

Betyg
För betyget godkänd (G) krävs aktivt och konstruktivt deltagande i examinerande seminarier och godkänt (G) på den skriftliga inlämningsuppgiften.

För betyg väl godkänd (VG) på kursen krävs, utöver kravet för betyget G, väl godkänt (VG) på den skriftliga inlämningsuppgiften.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna examinationer betygsätts inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Betygskriterier redovisas i kursbeskrivningen.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en

treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av

kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.
Litteraturlista fastställande datum: 2022-11-24
Larsson, G., Lundin, J. & Zander, A. (2018). The leadership model: the art of matching individual and organizational characteristics. Studentlitteratur. 151pp.
Lucas, G. (2016). Military ethics: what everyone needs to know. Oxford University Press. 280 pp.
Shamir, E. (2011). Transforming command: the pursuit of mission command in the U.S., British and Israeli armies. Stanford University Press. 269 pp.
Yukl, G. (2013), Leadership in organizations (8th ed.). Pearson. Chosen chapters, 524 pp.