Sök

Sök

Kursplan Ledarskap 1 - grundkurs

Engelskt namn: Leadership, Basic Course 1

Kurskod:
1OL007
Gäller från termin:
HT 2024
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
G1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott
Fastställd:
2024-05-21

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att studenten ska utveckla sin förståelse för sina individuella förutsättningar, värderingar och utvecklingsbehov för utövande av direkt militärt ledarskap. Grunderna i ledarskapsteori och etik introduceras med utgångspunkt i beprövad militär erfarenhet och forskning. Därefter diskuteras dessa grunder i förhållande till personlig ledarutveckling i en militär kontext.

Kursen genomförs i form av föreläsningar, processbaserad undervisning i grupp, övningar och självstudier. I dessa lärandeaktiviteter skapas möjligheter för studenten att förklara centrala begrepp, analysera moraliska föreställningar och diskutera egna utvecklingsbehov som officer. Genom kursens föreläsningar och självstudier bygger studenten kunskap om begrepp och perspektiv inom ledarskapsteori, vilka omsätts i analysuppgifter avseende etik i militär praktik samt i reflektion avseende individuella utvecklingsbehov som officer. En del av kursen genomförs som processbaserad undervisning i grupp där studenten får möjlighet att uppleva och dra erfarenheter av av individers samspel och gruppdynamiska faktorer. Verktyg för fortsatt ledarutveckling under Officersprogrammet utvecklas genom bl.a. självreflekterande moment.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Processbaserad undervisning i grupp

Övningar

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • förklara centrala begrepp och perspektiv inom grundläggande ledarskapsteori på individ- och gruppnivå.

Färdighet och förmåga
  • analysera moraliska frågeställningar i den militära praktiken, utifrån teorier om etik.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • identifiera och analysera sina styrkor, svagheter och utvecklingsbehov som officer, utifrån ledarskapsteori och den militära professionens krav.

Examinationsformer

Ledarskap 1
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Examination sker genom en salstentamen och två examinerande seminarier. Examinator kan besluta om komplettering för att betyget Godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att kompletteringsmöjligheten har meddelats. Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. För kursbetyg Godkänd krävs även aktivt deltagande i kursens obligatoriska moment som omfattar processbaserad undervisning i grupp samt övningar. Om en student inte har kunnat deltaga aktivt i ett obligatoriskt moment kan examinator besluta om genomförande av en kompletteringsuppgift som leder mot samma lärandemål.

Betyg
Vid betygssättning av salstentamen används en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Vid betygssättning av seminarium används en tvågradig betygsskala: U eller G. För betyget G på kursen krävs G på båda seminarierna samt G på salstentamen. Vidare krävs aktivt deltagande i obligatoriska moment. För betyget VG på kursen krävs, utöver kraven för betyget G, VG på salstentamen.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658).