Sök

Sök

Kursplan Praktik 30 hp, statsvetenskap

Engelskt namn: Internship 30 credits, Political Science

Kurskod:
1SS075
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Grundnivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
G2F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Statsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Påbyggnadskurs inom programinriktningens huvudområde. För tillträde till kursen krävs att studenten lagt fram en fullständig kandidatuppsats.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen innehåller praktik vid myndighet, organisation eller företag i Sverige eller utomlands. Studenten ansvarar för att skaffa sig en praktikplats. Praktikplats skall godkännas av institutionen i förväg innan överenskommelse mellan student, praktikplats och lärosäte ingås. Praktikplatsen ska ge studenten stöd i form av handledning. Studenten skall delta i det dagliga arbetslivet vid praktikplatsen och erbjudas uppgifter som anknyter till utbildningens kunskapsområde krishantering och säkerhet. Praktikkursen inleds med ett förberedande arbetslivsanknutet seminarium vid lärosätet och avslutas med ett seminarium som med utgångspunkt i de skriftliga praktikrapporterna ger utrymme för reflektion kring studierna och deras arbetslivsanknytning).

Undervisningsform
  • Handledning

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

  • beskriva och analysera relevant myndighet, organisation, företags roll, ansvar och uppgifter i samhället och de krav som ställs på arbetstagare inom den sektor som organisationen verkar i
  • analysera relationen mellan praktik och teori
  • skriftligt och muntligt resonera kring hur kunskaper från den teoretiska utbildningen kan användas i ett projekt- eller utredningsarbete
  • skriftligt dokumentera egna erfarenheter från att arbeta självständigt eller i grupp
  • skriftligen redovisa en syntes av praktisk arbetslivserfarenhet och programutbildningens innehåll.

Examinationsformer

Kunskapskontroll sker genom att kursansvarig följer upp studentens praktiktjänstgöring minst två gånger under praktiktiden, dels med student och dels med av praktikplats utsedd handledare. Kunskapskontroll sker också genom den praktikrapport studenten levererar i slutet av praktikkursen.

För att bli godkänd krävs dessutom att studenten har närvarat vid arbetsplatsen och följt de regler och åtaganden som skriftligen överenskommits mellan student, praktikplats och lärosäte innan praktiktiden startat. Examination med betygsättning sker genom examinators bedömning av den skriftliga praktikrapporten.

Betyg
Betyg sätts i en tvågradig betygskala: Godkänd (G) eller Underkänd (U).

För betygskriterier, se kursbeskrivning.

Två examinationstillfällen erbjuds. Antalet begränsas då det annars kan leda till ett orimligt resursslöseri.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligt förändrats har studenten rätt att under en period av sex terminer examineras enligt denna kursplan. Notera dock att det totala antalet examinationstillfällen är begränsat till två.

Övriga föreskrifter

Inga begränsningar vad gäller examen.

Kursen ges endast inom ramen för Försvarshögskolans kandidatprogram.

  • Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.
  • Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.