Sök

Sök

Kursplan Utveckling av system för innovation, försvar och säkerhet

Engelskt namn: Development of Systems for Innovation, Defence and Security

Kurskod:
2FS041
Gäller från termin:
HT 2025
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Försvarssystem
Institution:
Institutionen för försvarssystem
Ämne:
Försvarssystem
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2024-09-30

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 180 hp som inkluderar ett självständigt arbete om minst 15 hp, samt Engelska 6 (Engelska B).

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen introducerar studenten till ämnet Försvarssystem och ger en grund för studentens progression i masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet. Kursen identifierar de möjligheter och utmaningar som ämnet bemöter, samt de teoretiska begrepp och metoder som behövs för att hantera dem.

Kursen introducerar studenten till de olika typer av aktörer som har till uppgift att skapa system för försvar och säkerhet. Sådana system kräver dels innovation och kontinuerlig utveckling, dels ska tekniska och sociala system kunna fungera tillsammans. Kursen behandlar också hur samordning mellan sociala och tekniska komponenter förutsätter en kontinuerlig innovationsledning så att systemen tillsammans kan bemöta olika former av påfrestningar, till exempel vid oväntade utmaningar och kriser.

Kursens syfte är att bygga en medvetenhet och förståelse hos studenten kring ämnet och dess tillämpning inom forskning och praktik, samt med vilka teorier och metoder. Genom föreläsningar, gästföreläsningar, seminarier, grupparbeten och självständiga litteraturstudier ges studenten en förståelse och en förmåga att kunna analysera utvecklingen och samspelet mellan tekniska och sociala system.

Undervisningsformer
Föreläsningar

Självständiga litteraturstudier

Grupparbeten

Gästföreläsningar

Fördjupande seminarier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • förklara grunderna i ämnet Försvarssystem och ge exempel på ämnets tillämpning
  • visa förståelse för vilka möjligheter och utmaningar som särskilt adresseras inom ämnet, kopplat till samverkan mellan och utveckling av tekniska och sociala komponenter
  • beskriva hur system av tekniska och sociala komponenter kan skapas, styras och användas
  • ge exempel på utmaningar som aktörer inom försvars- och säkerhetssektorn har att hantera

Färdighet och förmåga
  • diskutera, med ett kritiskt förhållningssätt, försvars- och säkerhetssektorns utmaningar och ge exempel på hur dessa kan hanteras med hjälp av ämnets byggstenar och metoder
  • diskutera och analysera hur innovation medverkar till att hantera praktiska och forskningsmässiga utmaningar inom försvars- och säkerhetssektorn, samt hur arbetet med dessa utmaningar berör perspektiv kring samhälle, etik och hållbarhet

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • självständigt analysera olika angreppsätt för att styra processer och innovation relaterade till försvars-och säkerhetsutmaningar baserat på i kursen ingående litteratur och teori.

Examinationsformer

Kursen examineras i tre delar

Examination 1, 1 hp: Litteraturseminarium, examineras genom en individuell skriftlig förberedelseuppgift och aktivt deltagande i ett litteraturseminarium.

Examination 2, 1 hp: Grupparbete, examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift samt aktivt deltagande i ett seminarium.

Examination 3, 5,5 hp: Individuell skriftlig hemtentamen.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna examinationer betygsätts inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast fem arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG).

Examination 1, 1 hp, betygsätts med U eller G

Examination 2, 1 hp, betygsätts med U eller G

Examination 3, 5,5 hp, betygsätts med U, G, VG.

För betyget G i kursen ska den studerande uppnå lägst betyget G i kursens samtliga examinationer. För betyget VG i kursen ska den studerande utöver kraven för betyget G ha betyget VG på Examination 3.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

  • Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.
  • Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

  • Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.