Sök

Sök

Utbildningsplan Magisterprogram i internationell operativ juridik

Engelskt namn: Master´s programme in International Operational Law

Omfattning:
60.0 hp
Programkod:
2IOJ1
Gäller från termin:
HT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Ansvarig institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämnden (FoUN) vid Försvarshögskolan
Fastställd:
2021-09-07

Programmets huvudsakliga innehåll och upplägg

Programmet är ett ettårigt magisterprogram i internationell operativ juridik.

Internationell operativ juridik (international operational law) är vetenskapen om den internationella rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad konflikt och andra kriser. Programmet omfattar, på ett övergripande plan, följande rättsområden:

  • rätten för stater och andra aktörer att använda våld,
  • internationell humanitär rätt (krigets lagar),
  • mänskliga rättigheter i väpnad konflikt och andra kriser,
  • internationellt ansvar för stater, individer och andra aktörer,
  • tillämplig rätt i fredsoperationer

Inom programmet studeras frågor kopplade till det rättsliga handlingsutrymmet för stater och andra aktörer avseende försvar, krishantering och säkerhet i fred, kris och väpnad konflikt.

Programmet är en praktiknära utbildning. Detta manifesteras genom en hög andel tillämpningsmoment på kurserna och genom att undervisande lärare har anknytning till relevanta svenska och internationella myndigheter och organisationer. Detta kompletteras med att kvalificerade praktiker från svenska och internationella myndigheter och organisationer - i form av adjungerade professorer eller som inbjudna föreläsare - bidrar till programmets nära anknytning till den praktiska tillämpningen av operativ juridik i en internationell kontext.

Under programmets första termin ges ett antal obligatoriska kurser i syfte att lägga ett fundament på avancerad nivå inom området internationell operativ juridik. Bland de obligatoriska kurserna ingår en kurs om utvalda operativjuridiska frågor som på roterande årsbasis genomförs av en särskilt inbjuden professor som bedriver forskning inom ett aktuellt och för programmet relevant ämnesområde.

Under den andra terminen erbjuds inledningsvis ett antal valbara kurser. Huvuddelen av dessa valbara kurser är fördjupande mot specifika operativjuridiska frågeställningar som aktualieras i militära operationer i relation till olika områden såsom militär planeringsmetod, olika typer av antagonistiska hot, kriser och katastrofer samt militärteknologisk utveckling. Dessa kurser innehåller både fördjupning av den materiella rätten och praktisk tillämpning av internationell operativ juridik. Andra valbara kurser medger en breddning mot andra av Försvarshögskolans ämnen, till exempel krigsvetenskap, ledarskap eller statsvetenskap. De senare kurserna genomförs av, eller i samarbete med, master- eller magisterprogrammen i respektive ämne.

Den andra terminen avslutas med en kurs om 15 hp där studenterna skriver ett självständigt arbete.

Programmets internationella karaktär innebär att all undervisning sker på engelska.

Ingående kurser

Programmet består av ett antal obligatoriska kurser samt att studenten väljer två valbara kurser. Programmets obligatoriska kurser omfattar sammanlagt 45 hp och de två valbara kurserna sammanlagt 15 hp. Kurserna ges normalt en gång per år. De fördelar sig enligt följande:

Höstterminen (30 hp)

  • Fördjupning i krigets lagar, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Mänskliga rättigheter i kris och konflikt, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Internationell straffrätt, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Internationell rätt och våldsanvändning, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Internationell operativ juridik och fredsoperationer, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Utvalda operativjuridiska frågor, 5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)

Vårterminen (30 hp)

  • Valbara kurser, 2 x 7,5 hp (se nedan)
  • Magisteruppsats - internationell operativ juridik, 15 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)

Följande är exempel på valbara kurser som ges inom programmet. De valbara kurserna kan variera mellan olika programtillfällen och kan begränsas beroende på studenternas prioriteringar.

  • Internationell operativ juridik i operativ planering, 7,5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Internationell operativ juridik för hybridkrigföring och terrorism, 7,5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Internationell operativ juridik för hantering av kriser och katastrofer, 7,5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)
  • Krig, lag och ny teknik, 7,5 hp (inom huvudområdet, avancerad nivå)

Studenten ges också möjlighet att välja en valbar kurs från något annat master- eller magisterprogram på Försvarshögskolan, under förutsättning att studenten uppfyller behörighetskraven för denna kurs och att den andra av de två valbara kurserna är en kurs inom detta program.

Mål

Efter att ha genomgått programmet förväntas studenten kunna visa:

Kunskap och förståelse
  • kunskap och förståelse inom huvudområdet internationell operativ juridik, inbegripet såväl överblick över området som fördjupade kunskaper inom delar av området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • fördjupad metodkunskap inom huvudområdet internationell operativ juridik.

Färdighet och förmåga
  • förmåga att integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • förmåga att självständigt identifiera och formulera frågeställningar samt att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar,
  • förmåga att muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Behörighetskrav

Juristexamen eller kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt eller motsvarande samt Engelska B alternativt Engelska 6

Examen

Programmet leder till en magisterexamen i internationell operativ juridik.

Examensbenämningen är:

Magisterexamen i juridik med inriktning mot internationell operativ juridik (60hp), 

(Degree of Master of Laws (LL.M.), (60 credits) in International Operational Law)

Övriga föreskrifter

När detta program inte längre ges eller när programmets innehåll väsentligt förändrats har student rätt att examineras på kurser inom program en gång per termin under en period av fyra terminer. Under denna period gäller de begränsningar som anges i kursplanerna.

Undervisningen bedrivs på engelska.

Detta är en bearbetad version av utbildningsplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.