Sök

Sök

Kursplan Genus, säkerhet och krig

Engelskt namn: Gender, Security and War

Kurskod:
2KR023
Gäller från termin:
VT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Krigsvetenskap
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Krigsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott
Fastställd:
2022-01-01

Behörighetskrav

Antagen till masterprogrammet i politik och krig. För fristående kurs: officersexamen eller kandidatexamen om 180 hp varav 90 hp i krigsvetenskap eller motsvarande.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen fokuserar på feministiska säkerhetsstudier, ett forskningsfält som studerar relationerna mellan säkerhet och genus så väl som andra strukturer som kan verka förtryckande. Den behandlar frågor om hur föreställningar om kön påverkar krigets karaktär, både när det gäller hur könsnormer formar krig och säkerhet, men även vilken återverkan krig och säkerhet i sin tur har på könsnormer. Kursen introducerar studenten till den feministiska forskningstraditionen och diskuterar en rad centrala frågor, så som: På vilket sätt den feministiska och den kritiska forskningstraditionen utmanat hur säkerhet förstås och borde förstås? Hur påverkas studiet av politiskt våld om vi samtidigt tar hänsyn till femininitet och maskulinitet? Vilka svar genereras när värnplikt, privatisering och civil-militära relationer studeras med ett feministiskt perspektiv? Hur har feministisk aktivism påverkat den globala säkerhetsmiljön, vilket exempelvis lett till att kvinnor, fred och säkerhet nu utgör ett prioriterat område inom FN? Under kursen förses studenten med analytiska verktyg för att själv kunna analysera säkerhet och krig ur ett genusperspektiv. Kursen kopplar samman teoretiska perspektiv med empiriska exempel från feministisk forskning om pågående konflikter i olika delar av världen.

Undervisningen omfattar föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • förklara hur föreställningar om kön påverkar säkerhet och krig, med ett särskilt fokus på hur könsnormer skapar institutioner och praktik och hur de, i sin tur, påverkar könsnormer

Färdighet och förmåga
  • kritiskt värdera centrala argument och påståenden ur den feministiska litteraturen om säkerhet och krig
  • analysera och problematisera samtida krig och krigföring genom att tillämpa feministiska perspektiv.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 7.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Examinationen består av aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier och en självständig skriftlig inlämningsuppgift.

Examinator kan besluta om kompletteringsuppgift för frånvaro eller brister i aktivt och konstruktivt deltagande vid obligatoriska seminarier. Studenten har tre arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Studenten har tre dagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer förstudenten.

Betyg
Betygsättning sker genom en tregradig betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget godkänd (G) krävs godkänt betyg på den skriftliga inlämningsuppgiften, aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier,samt godkänt betyg på den muntliga presentationen.

För betyget väl godkänd (VG) krävs väl godkänt betyg på den skriftliga inlämningsuppgiften, aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier,samt godkänt betyg på den muntliga presentationen.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en med annan kurs examen vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges som valbar kurs inom masterprogrammet i politik och krig och kan även ges som fristående kurs.

Kursen kan helt eller delvis ges på engelska.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.