Sök

Sök

Kursplan Praktik 30 hp, ledarskap och ledning

Engelskt namn: Internship 30 Credits, Leadership and Command and Control

Kurskod:
2LL033
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
A1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för ledarskap och ledning
Ämne:
Ledarskap och ledning
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-12-13

Behörighetskrav

Godkända kurser om minst 30 hp från mastersprogrammet Ledarskap och ledning för försvar, krishantering och säkerhet.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till tillämpande av moment av tidigare studier inom ledarskap och ledning och består av praktik vid myndighet, organisation eller företag i Sverige eller utomlands inom sektorn försvar, krishantering och säkerhet. Studenten ansvarar själv för att skaffa sig en praktikplats. Praktikplatsen ska godkännas av kursansvarig i förväg innan överenskommelse mellan student, praktikplats och lärosäte ingås. Praktikplatsen ska ge studenten stöd i form av handledning och en handledare ska finnas utsedd. Studenten ska under praktiken delta i det dagliga arbetslivet vid praktikplatsen och erbjudas uppgifter som anknyter till utbildningens kunskapsområde ledarskap och ledning, exempelvis i form av medverkan i planering av övningar, delta i projektarbete, eller författa olika typer av underlag. Studenten ska självständigt författa en praktikrapport, vilken ligger till grund för diskussion och reflektion över studierna och deras arbetslivsanknytning under ett avslutande seminarium.

Undervisningsform
  • Seminarier
  • Praktik

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Färdighet och förmåga
  • relatera erfarenheter från praktikplatsen till forskningsanknutet innehåll i masterutbildningen,
  • problematisera relationen mellan teori och praktik,
  • visa fördjupad förmåga att arbeta självständigt och/eller tillsammans med andra inom sektorn försvar, krishantering och säkerhet.

Examinationsformer

Examination sker genom att studenten självständigt skriver en enskild praktikrapport och genom att delta i ett seminarium i vilket denne diskuterar och reflekterar kring sina egna och andras praktikerfarenheter.

Ett intyg från praktikhandledare tillser att studenten fullföljt sina åtaganden enligt praktiköverenskommelsen mellan Förvarshögskolan och praktikplatsen.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda och av examinatorn godkända skäl föreligger.

Sent inkomna examinationer bedöms inte om inte särskilda av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Kostnader som uppkommer med anledning av praktik på annan ort eller annat land än studieorten Stockholm bekostas av studenten.

Försvarshögskolan förbehåller sig rätten att inte godkänna föreslagna praktikplatser om organisationen eller handledare bedöms vara olämplig. Praktikplatsens verksamhet får inte strida mot värdegrunden för statligt anställda i Sverige. Eftersom det är upp till Försvarshögskolan att göra lämplighetsbedömningen, kan en föreslagen praktikplats nekas med hänvisning till att det tar för stora resurser i anspråk att bedöma lämpligheten.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.