Sök

Sök

Kursplan Självständigt arbete, militärhistoria

Engelskt namn: Master Thesis, Military History

Kurskod:
2MH078
Gäller från termin:
VT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Institution:
Institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria
Ämne:
Historia med inriktning mot militärhistoria
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på svenska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2022-05-20

Behörighetskrav

Kandidatexamen med huvudområde inom humaniora eller samhällsvetenskap, eller Officersexamen omfattande minst 180 hp, inklusive ett examensarbete omfattande minst 15 hp. 30 hp i historia, historia med inriktning mot militärhistoria, idéhistoria eller ekonomisk historia. Kunskaper i engelska motsvarande engelska 6 eller engelska B krävs (med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska). Därutöver krävs lägst godkänt resultat på kursen Teori- och metod (15 hp) i militärhistoria.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen syftar till att ge studenten verktygen för att planera och genomföra ett större självständigt vetenskapligt arbete präglat av vetenskaplig stringens och professionell integritet. Under kursens seminarier ventilerar och kritiserar studenterna kontinuerligt varandras uppsatsutkast.

Under kursen skrivs en militärhistorisk uppsats på grundval av en individuellt vald frågeställning som utvecklas och motiveras med teoretiska perspektiv och relevant forskningsläge. Uppsatsen ska generera ny kunskap. Under kursen ges kontinuerlig handledning individuellt samt i förekommande fall även i grupp. Syftet med seminarier och handledning är att stödja det individuella arbetet och forskningsprocessen samt tillämpningen av teori och metod. I slutet av kursen genomför studenten även vetenskaplig opposition på en annan students uppsats och lägger fram egen uppsats för vetenskaplig granskning.

Undervisningsformer
Seminarier

Handledning

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • visa fördjupad kunskap och förståelse inom ämnet militärhistoria och fördjupad insikt i den militärhistoriska forskningsprocessen
  • visa fördjupad metodkunskap inom ämnet militärhistoria.

Färdighet och förmåga
  • kritiskt och systematiskt integrera teoretiska, metodologiska och kontextuella kunskaper i ett självständigt vetenskapligt arbete, med fördjupad analys och väl avvägda bedömningar av komplexa fenomen
  • kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar samt att därigenom bidra till kunskapsutvecklingen på ämnesområdet
  • i vetenskapliga sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • visa förmåga att inom militärhistorisk forskning göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används (historiografi),
  • identifiera behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för sin kunskapsutveckling,
  • reflektera över sina forskningsresultat i ett större vetenskapligt sammanhang och därigenom uppvisa god förmåga till helhetssyn på komplexa historiska fenomen, processer och paradigm.

Examinationsformer

Militärhistoriskt självständigt arbete
Omfattning: 30.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Kursen examineras genom aktivt och konstruktivt deltagande i obligatoriska seminarier. Vid dessa används betygsskalan U och G. Kursen examineras också genom författande av en individuell och självständig vetenskaplig uppsats samt seminariebehandling av densamma med muntlig opponering på en vetenskaplig uppsats. I denna del av examinationen används betygsskalan U, G och VG.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänt på kursen ska kunna uppnås. Studenten har fem arbetsdagar för komplettering efter det att kompletteringsuppgift meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Studenten har, om särskilda skäl inte föreligger, rätt till handledning på uppsatskursen endast under den termin som infaller under ordinarie programtid. Med detta menas att uppsatsen ska skrivas och handledning ges under den perioden som kursen ges. Om studenten återkommer och önskar gå uppsatskursen vid senare tillfälle ges handledning endast i mån av resurser. Om en student beviljas studieuppehåll gäller inte denna regel.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig betygsskala: Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG) försjälvständigt arbete och tvågradig betygsskala: Underkänd (U) och Godkänd (G) förseminarier. Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs VG på det självständiga arbetet och betyget Godkänt (G) på seminarierna.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.