Sök

Sök

Kursplan Internationell operativ juridik i operativ planering

Engelskt namn: International Operational Law in Operational Planning

Kurskod:
2OJ008
Gäller från termin:
HT 2022
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
7.5 hp
Fördjupning:
A1N
Betygs­skala för helkurs:
Tregradig skala
Huvudområde:
Juridik med inriktning mot internationell operativ juridik
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Juridik med inriktning mot operativ juridik och folkrätt
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2020-10-13

Behörighetskrav

Juristexamen eller kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt eller motsvarande samt Engelska B alternativt Engelska 6.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursens övergripande syfte är att fördjupa studentens förståelse för hur folkrätt påverkar genomförandet av operativ planering av gemensamma operationer med mark- luft- och sjöstridskrafter.

I kursen studeras inledningsvis de delar av krigets lagar och annan relevant operativjuridik som aktualiseras av mark-, luft- respektive sjöarenans särart, samt de rättsliga utmaningar som uppkommer på grund av de samtida företeelser, stridsmetoder och stridsmedel som förekommer inom respektive arena. Därefter genomförs ett applex, d.v.s. övning eller simulering utifrån ett fall eller scenario, där studenten ges tillfälle att öva de operativjuridiska aspekterna av planering av gemensamma operationer. Avslutningsvis sker examen genom muntlig redovisning av applexuppgiften.

Kursen knyter särskilt an till aktuell forskning och utveckling relaterad till operativjuridiska aspekter av mark- luft- och marina operationer.

Kursen inleds med föreläsningar varvat med självstudier. Därefter varvas föreläsningar och seminarier, vilka tillsammans ger studenterna underlag för den muntliga examinationen.

Undervisningsformer
Seminarier

Föreläsningar

Självstudier

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera operativjuridiska frågor och lösningar på dessa i dialog med olika grupper, särskilt sådana som inte har juridisk utbildning,
  • i situationer med begränsad information självständigt identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Färdighet och förmåga
  • självständigt använda juridisk metod för att identifiera, analysera, bedöma och hantera komplexa och kvalificerade samtida operativjuridiska företeelser, frågeställningar och situationer vid planering av militära operationer inom mark- luft och sjöarenorna i en väpnad konflikt, även med begränsad information och under tidspress.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • kritiskt diskutera och värdera juristens roll i kvalificerat stabsarbete.

Examinationsformer

Muntlig examination
Omfattning: 4.5 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd, Väl godkänd

Examination sker genom muntlig examination.

Deltagande i applex
Omfattning: 3.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd

Examination sker genom deltagande i applex.

Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås.

Komplettering ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att examinationsresultat och besked om komplettering meddelats, om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger.

Betyg
Betygssättning sker genom en tregradig betygsskala, Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

För betyget Godkänd (G) krävs aktivt deltagande i applex och Godkänd (G) på muntlig examination.

För betyget Väl godkänd (VG) på kursen krävs utöver krav för Godkänd (G) Väl godkänd (VG) på muntlig examination.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändrats har studenten rätt att en gång per termin under en treterminsperiod examineras enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i examen med annan kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Kursen ges inom Försvarshögskolans magisterprogram i Internationell operativ juridik och kan även ges som fristående kurs.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd pga. funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.