Sök

Sök

Utbildningsplan Masterprogram i politik, säkerhet och kris

Engelskt namn: Master's Programme in Politics, Security and Crisis

Omfattning:
120.0 hp
Programkod:
2PSC1
Gäller från termin:
HT 2023
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Ansvarig institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Fastställande instans:
Forsknings- och utbildningsnämnden (FoUN) vid Försvarshögskolan
Fastställd:
2022-09-07

Programmets huvudsakliga innehåll och upplägg

Masterprogrammet i politik, säkerhet och kris omfattar 120 högskolepoäng och är ett internationellt masterprogram. Det finns möjlighet att välja att skriva en magisteruppsats och avsluta utbildningen efter ett år med en magisterexamen. Programmet ges inom huvudområdet statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet.

I generella termer är målet med utbildningen att studenten ska tillägna sig sådana kunskaper i huvudområdet som krävs för att på vetenskaplig grund kritiskt kunna granska, bedöma och analysera politiska eller militära fenomen. Studenten tillägnar sig kunskaper och färdigheter som ger förmåga till självständig och kritisk bedömning, förmåga att självständigt lösa problem samt förmåga att följa kunskapsutvecklingen vid statsvetenskapens forskningsfront.

Utbildningen ska ge studenten förutsättningar att kontinuerligt kunna utveckla sin metodologiska kompetens och ett vetenskapligt förhållningssätt. Studenten förväntas ta allt större ansvar för det egna lärandet ju längre studenten har kommit i utbildningen, och successivt tillägna sig yrkesrelevanta och forskningsbaserade kunskaper och färdigheter. Studenten uppmuntras att skapa och utveckla såväl nationella som internationella kontakter.

Kunskaperna förmedlas och förvärvas genom undervisning, egna studier, övningar, seminariediskussioner samt genom ett självständigt arbete. Inom masterutbildningen ges möjlighet till kunskapsinhämtning och färdighetsövning genom praktik. Genom hela utbildningen läggs stor vikt vid såväl skriftliga som muntliga framställningar och presentationer. Progressionen i utbildningen ska leda fram till en högre grad av intellektuell mognad och fördjupade insikter i ämnets komplexitet. Detta, tillsammans med förmågan att integrera kunskaper och färdigheter samt att självständigt formulera och lösa problemställningar, redovisas i ett avslutande självständigt arbete. Inför uppsatsskrivandet krävs kunskaper i metod på avancerad nivå.

Under programmet behandlas centrala frågor och perspektiv som berör säkerhet, försvar, krishantering och samhällsskydd. Detta inkluderar kunskap om villkor och faktorer som påverkar möjligheten att förebygga kriser, konflikter och krig; att etablera säkerhet; och att framgångsrikt hantera kriser, konflikter och krig. Av naturliga skäl väcker också dessa fenomen viktiga etiska frågeställningar som behandlas i flera av kurserna. Under programmet används fortlöpande en mängd olika teoretiska perspektiv, inklusive genusperspektiv (exempelvis genom kunskap om FN resolution 1325), för att bättre kunna förstå dessa fenomen.

Utbildningen speglar den befintliga forskningen vid Försvarshögskolan och har god forskningsanknytning. Lärarna är aktiva forskare inom området. Efter examen finns möjlighet att söka forskarutbildning vid högskolan inom statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet.

Utbildningen sker i god samverkan med det omgivande samhället. Försvarshögskolan är en unik mötesplats i samhället för forskare och studenter, militära såväl som civila professionsutövare, med intresse för krishanterings- och säkerhetsfrågor. Försvarshögskolan har ett väletablerat institutionellt samarbete med andra aktörer inom sektorn, inte minst med de centrala myndigheterna Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Detta stimulerar ett praxisnära fokus under utbildningen samt stärker möjligheter till praktik vid relevanta arbetsplatser.

Första terminen ger en empirisk och teoretisk bas dels med fördjupade kunskaper om statsvetenskaplig teoribildning kring studiet av kris och säkerhet, dels med metodfärdigheter. Den andra terminen består av valbara fördjupningskurser. Det finns möjlighet att välja att skriva en magisteruppsats (självständigt arbete, avancerad nivå, 15 högskolepoäng) under den avslutande delen av den andra terminen. Därefter kan man om man är godkänd på samtliga kurser, ta ut en magisterexamen. Den tredje terminen ägnas helt åt det självständiga arbetet, motsvarande 30 högskolepoäng, för en masterexamen. Masterstudenter har under hela den fjärde terminen stor frihet till egna val inom och utanför Försvarshögskolans kursutbud. Studenter som inte tidigare under sin utbildning haft praktik har en möjlighet till en sådan.

Ingående kurser

Obligatoriska och valbara kurser ges en gång per år. Utbudet av valbara kurser kan variera från år till år. Utbudet av valbara kurser fastställs en termin i förväg.

Studenterna informeras om kursutbudet och hur valet av kurser genomförs samt eventuell urvalsprocess vid händelse av att antalet sökande till en valbar kurs överstiger antalet platser.

Obligatoriska kurser
Politik, säkerhet och kris, 15 hp

Metod, 15 hp

Masteruppsats, 30 hp

Valbara kurser, termin 2 och 4 (motsvarande 30 hp/termin)
Valbara kurser om 30 hp (termin 2 eller 4)

Praktikkurs, 30 hp (termin 4)

Utbudet av valbara kurser kan variera.

Mål

För masterexamen skall studenten;

Kunskap och förståelse
  • visa kunskap och förståelse inom statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga
  • visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Självständigt arbete
Programmet innehåller ett självständigt arbete i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet eller motsvarande från utländsk utbildning.

Behörighetskrav

Kandidatexamen om 180 högskolepoäng varav 90 högskolepoäng inom statsvetenskap eller annat närliggande relevant ämne, t.ex. public administration, internationella relationer, freds- och konfliktstudier.

Ett dokumenterat, betygsatt skriftligt självständigt arbete (examensarbete) eller motsvarande (för sökande med utländska meriter).

Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6 alternativt Engelska B.

Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.

Särskilda behörighetskrav krävs för vissa valbara kurser för att studenten ska kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Examen

Programmet leder till en masterexamen i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet.

Examensbenämning:

Filosofie masterexamen i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 

Degree of Master of Science (120 credits) in Political Science: Security Studies

För studenter som tar ut en magisterexamen genom etappavgång är examensbenämningen:

Filosofie magisterexamen i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 

Degree of Master of Science (60 credits) in Political Science: Security Studies

Övriga föreskrifter

Övergångsbestämmelser:

När detta program inte längre ges eller när programmets innehåll väsentligt förändrats har student rätt att examineras på kurser inom program en gång per termin under en period av sex terminer. Under denna period gäller de begränsningar som anges i kursplanerna.

Uppflyttningsbestämmelser inom programmet: För att studenten ska kunna registreras på vissa kurser under den senare delen av programmet krävs särskilda behörighetskrav utöver att vara antagen på programmet.

Kraven innebär att studenten ska ha ett visst antal poäng godkända från specificerade kurser under den tidigare delen av programmet. Exakta bestämmelser framgår av respektive kursplan.

Denna utbildningsplan ersätter utbildningsplanen för 2PSK1 Masterprogram i politik, säkerhet och krig, 120 högskolepoäng, inriktning: statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet (fastställd 2021-09-09), då benämningen på masterprogrammet ändras från och med höstterminen 2023.