Sök

Sök

Kursplan Praktik, statsvetenskap

Engelskt namn: Internship, Political Science

Kurskod:
2SS084
Gäller från termin:
VT 2024
Utbildnings­nivå:
Avancerad nivå
Omfattning:
30.0 hp
Fördjupning:
A1F
Betygs­skala för helkurs:
Tvågradig skala
Huvudområde:
Statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet
Institution:
Institutionen för statsvetenskap och juridik
Ämne:
Statsvetenskap
Undervisnings­språk:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Fastställande instans:
Forsknings och utbildningsnämndens kursplaneutskott (KUS)
Fastställd:
2023-06-13

Behörighetskrav

Godkända kurser omfattande minst 45 hp från första året på masterprogrammet i Statsvetenskap, inklusive de obligatoriska kurserna (30 hp) från termin 1. För tillträde till kursen krävs dessutom att studenten lagt fram och försvarat en fullständig masteruppsats samt genomfört en godkänd opposition.

Kursens huvudsakliga innehåll och upplägg

Kursen skapar möjligheter för studenten att under handledning omsätta och tillämpa förvärvade kunskaper och färdigheter från masterprogrammet i Statsvetenskap under praktik vid den specifika myndigheten, organisationen eller företaget i Sverige eller utomlands.

Studenten ska under praktiken delta i det dagliga arbetslivet vid praktikplatsen och erbjudas kvalificerade uppgifter som anknyter till utbildningen vid Försvarshögskolan, och tillämpa sina teoretiskt förvärvade kunskaper i praktiska arbetsuppgifter som anknyter till deras statsvetenskapliga utbildning, exempelvis i form av medverkan i författandet av promemorior, rapporter eller projekt som handledaren vid den specifika praktikplatsen erbjuder studenten och som i förväg godkänts av examinatorn. Utöver seminarier vid Försvarshögskolan utgörs undervisningen av handledd praktik vid praktikplatsen. Utbildningen vid Försvarshögskolan innefattar komponenter som problemformulering, datainsamling, analys, och presentation av relevanta resultat. Det är värdefullt för studenten att kunna tillämpa sådana färdigheter i både kortare och längre uppgifter vid praktikplatsen.

Studenten skall självständigt författa och inlämna en akademisk praktikrapport till examinator för kursen, samt delta i introduktionsseminariet samt i slutseminariet. Under slutseminariet ges studenten i grupp utrymme för reflektion kring studierna, kunskap inhämtade under utbildningens gång samt inhämtade praktikerfarenheter. För att underlätta författandet av den självständiga praktikrapporten uppmanas studenten att föra anteckningar över sina reflektioner under hela praktikperioden. En vecka av praktikperioden ska avsättas för författandet av praktikrapporten. Praktikrapporten skall innehålla teoretiska och praktiska observationer och reflektioner baserad på studentens utbildning och praktikerfarenhet.

Undervisningsformer
Seminarier

Handledning

Undervisningen sker i form av handledd praktik, självständigt skrivande av en akademisk praktikrapport samt deltagande i seminarier. Under det avslutande obligatoriska seminariet uppmanas studenten att reflektera över praktikrapporten samt erhållna kunskaper och praktiska erfarenheter från tidigare studier och praktiken i grupp.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse
  • analysera praktikplatsens övergripande roll och uppgifter i samhället, aktuellt utvecklingsarbete inom ämnesområdet och de krav som ställs på arbetstagare inom den sektor som organisationen verkar inom,

Förmåga och färdigheter
  • skriftligt och muntligt exemplifiera vilka bedömningar som skett på praktikplatsen med hänsyn till vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • utifrån erfarenheter från praktikplatsen självständigt och kritiskt resonera kring vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används,

Värderingsförmåga och förhållningssätt
  • självständigt och kritiskt reflektera över relationen mellan erfarenheter från praktiken på arbetsplatsen och den kunskap som studenten förvärvat inom masterutbildningen samt reflektera över den egna insatsen på praktikplatsen.

Examinationsformer

Examination
Omfattning: 30.0 Högskolepoäng

Betygsskala: Underkänd, Godkänd

Kursen examineras genom deltagande i praktik, självständigt författande av en praktikrapport samt deltagande i det avslutande seminariet. Kursansvarig följer upp studentens praktiktjänstgöring under praktikterminen genom dialog med student och den av praktikplatsen utsedda handledaren.

För att bli godkänd krävs att studenten följt de regler och åtaganden som skriftligen överenskommits mellan student, praktikplats och kursansvarig innan praktiken påbörjats.

Sent inkomna examinationer betygssätts inte om inte särskilda och av examinator godkända skäl föreligger. Examinator kan besluta om komplettering för att betyget godkänd på kursen ska kunna uppnås. Kompletteringsuppgift ska inlämnas senast tre arbetsdagar efter att resultat och kompletteringsuppgift meddelats för det examinerande momentet i fråga, om inte särskilda skäl godtas av examinator.

Aktiv närvaro vid kursens avslutande seminarium är obligatoriskt. Frånvaro kan ersättas om av examinator godkända skäl föreligger. Student som uteblir utan examinators godkännande får delta i seminariet nästa gång kursen ges.

Betyg
Betygssättning sker genom en tvågradig betygsskala: Godkänd (G) och Underkänd (U).

För betyg G krävs att praktiken har genomförts, deltagande i det obligatoriska seminariet,samt att betyget G erhållits på den akademiska praktikrapporten.

Betygskriterier redovisas senast vid kursstart.

Antal examinationstillfällen
Antalet examinationstillfällen är inte begränsat.

Övergångsbestämmelser

När kursen inte längre ges eller när kursinnehållet väsentligen ändras har studenten rätt att examineras en gång per termin under en treterminsperiod enligt denna kursplan.

Övriga föreskrifter

Kursen kan inte ingå i en examen tillsammans med kurs vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i denna kurs.

Studenten ansvarar för att ordna praktikplats. Praktikplatsen ska godkännas av institutionen i förväg innan överenskommelse mellan praktikplatsen och lärosäte ingås. Praktikplatsen ska ge studenten stöd i form av handledning och en handledare ska finnas utsedd. De kostnader som tillkommer med anledning av praktik på annan ort eller annat land än studieorten Stockholm bekostas av studenten.

Försvarshögskolan förbehåller sig rätten att inte godkänna föreslagna praktikplatser om organisationen eller kontaktperson bedöms vara olämplig. Praktikplatsens verksamhet får inte strida mot värdegrunden för statligt anställda i Sverige. Eftersom det är upp till Försvarshögskolan att bedöma praktikplatsen, kan en föreslagen praktikplats nekas med hänvisning till att det tar för stora resurser i anspråk att göra en sådan bedömning.

Om en student har ett beslut från Försvarshögskolan om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, får examinator besluta om alternativa examinationsformer för studenten.

Kursvärdering genomförs efter avslutad kurs genom kursansvarigs försorg och ligger till grund för eventuella förändringar av kursen.

Detta är en bearbetad version av kursplanen, skapad för att föra över originalet till utbildningsdatabasen Ladok utbildningsplanering. För original hänvisas till arkivet.