Erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina
På denna distansbaserade kurs om erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina tar vi avstamp i de rapporter och studier som finns tillgängliga samt Försvarshögskolans eget arbete i fält.
Kursen syftar till att utveckla deltagarnas kunskaper och lärdomar om det pågående kriget i Ukraina och om arbete med erfarenhetshantering, sett ur ett totalförsvarsperspektiv. Kursen syftar även till att bidra till utvecklingen av det svenska totalförsvaret - men också utveckling av den egna organisationen - utifrån de lärdomar som framkommer under utbildningen.
Förutom Försvarshögskolan deltar föreläsare från bla. Försvarsmakten, MSB, FMV, Nato, EU, försvarsindustrin samt både civila och militära aktörer från Ukraina.
Målgrupp
Kursen vänder sig till chefer, beslutsfattare och handläggare som har ansvar och uppgifter inom det svenska totalförsvaret på såväl lokal, regional eller nationell nivå som inom olika sektorer, inom både offentlig sektor och det privata näringslivet. Fortbildningen vänder sig även till företrädare för frivilliga försvarsorganisationer.
Kursen innehåller:
- Arbetet med erfarenhetshantering – civilt och militärt
- Erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina: Militärt försvar
- Erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina: Civilt försvar
- Erfarenheter och lärdomar från kriget i Ukraina: Totalförsvar
Urval
Urvalet av kursdeltagare tillkännages kort efter sista anmälningsdag.
Upplägg och omfattning
Utbildningen är helt på distans och lärplattformen Canvas kommer att användas för inspelade filmer, podcasts, presentationer, material för inläsning och fördjupning, diskussionsforum samt individuella reflektionsuppgifter.
Kursen har ett flexibelt upplägg och är uppdelad i fyra moduler under en fyraveckorsperiod. Varje modul beräknas ta ca 4-6 timmar.
Bokningsvillkor
Kursen kan beställas av en juridisk person, t.ex. ett företag eller en organisation. En privatperson eller en enskild firma kan inte vara beställare av uppdragsutbildning. Det är Förordningen för uppdragsutbildning vid statliga högskolor och universitet, SFS 2002:760, som reglerar detta.
Typ
Uppdragskurs
Startperiod
HT 2024
Utbildningsnivå
Annan
Poäng
Ej poänggivande
Omfattning
vecka 43 - 46. Flexibelt upplägg med en omfattning på ca 16 - 24 timmar totalt
Studietakt
Enstaka dagar
Studieform
Distans
Undervisningsspråk
Svenska
Kostnad
5 000 kr exklusive moms.
Övrigt
Sista anmälningsdag 13 september 2024. Antagningsbesked meddelas kort efter sista anmälningsdag
Seminarium i Almedalen 2024
Missa inte vårt seminarium under Almedalsveckan där forskare och experter diskuterar lärdomar från kriget i Ukraina och hur kan de tillämpas i uppbyggnaden av det svenska totalförsvaret.