Informationsmiljön – grundkurs
Allt vi gör eller inte gör skapar effekter i informationsmiljön. Idag är informationsmiljöns roll i och påverkan på modern krigföring högst aktuell och betydande. Modern krigföring sker inte bara mot en militär motståndare utan även mot andra funktioner i samhället som behövs för totalförsvaret.
Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper om informationsmiljön och krigföring i den. Följande områden kommer att studeras:
- Informationsmiljöns uppbyggnad och karaktär; generellt, kognitivt och tekniskt.
- Hur dagens medielandskap är en central del i moderna konflikter.
- Stormakters kultur samt deras strategier i och med informationsmiljön.
- Informationsmiljöns funktion som stridsrum i modern krigföring.
Efter avslutad kurs kommer du att ha fått en ökad förståelse för informations-miljöns komplexitet och påverkan på konflikter och krig.
Kursupplägg
Kursen motsvarar fem veckors heltidsstudier. Upplägget är huvudsakligen i form av föreläsningar, självstudier och seminarium. Kursen avslutas med att kursdeltagarna skriver en essä.
Nästa kurs, hösten 2024
Höstens kurs genomförs 2024-09-18 till 2024-12-12. Obligatoriska träffar på Försvarshögskolan sker preliminärt 18-19 september, 6-8 november och den 12 december. Övriga studiedagar är på distans.
Målgrupp
Kursen riktar sig till personal i Försvarsmakten och myndigheter inom försvars- och säkerhetssektorn som exempelvis FMV, FRA, FOI, MSB, FHS, Polismyndigheten, SÄPO eller annan relevant totalförsvarsanknuten statlig organisation.
Kursen har 30 platser, varav 15 reserveras för Försvarsmakten och 15 för övriga myndigheter och organisationer inom totalförsvaret.
Anmälan och kostnad
Försvarsmaktens personal är kostnadsfri för deltagarna, hit räknas även tidvis tjänstgörande militär personal och hemvärnspersonal.
För deltagare som inte arbetar inom Försvarsmakten eller på Försvarshögskolan är kurskostnad är 48 000 kronor, se rutan Bokningsvillkor nedan.
Efter din intresseanmälan kommer du att få ett bekräftelsemejl
Behörighetskrav
Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier krävs anställning inom relevant totalförsvarsanknuten organisation. Till exempel: Försvarsmakten, FMV, FRA, FOI, MPF, MSB, FHS, Polismyndigheten, SÄPO, Länsstyrelse med flera.
Exempel på essäer
Här finns tre bra exempel på tidigare studenters essäer som var ett av kursens två examinerande moment.
- Hur narrativ kan skapa två vinnare i en konflikt Pdf, 4.4 MB.
- Ukrainsk påverkan Pdf, 2.5 MB.
- Informationsmiljöns uppbyggnad och karaktär samt dess påverkan på konflikter, kriser och samhällen Pdf, 304.8 kB.
Tidigare kursvärdering
Vad tyckte tidigare studenter var bäst med kursen?
Ta del av tidigare kursvärdering med fritextsvar Word, 13.9 kB.
Bokningsvillkor
Kursen kan beställas av en juridisk person, t.ex. ett företag eller en organisation. En privatperson eller en enskild firma kan inte vara beställare av uppdragsutbildning. Det är Förordningen för uppdragsutbildning vid statliga högskolor och universitet, SFS 2002:760, som reglerar detta.
Anmälningskod
U2403
Kurskod
1UK003
Typ
Uppdragskurs
Startperiod
HT 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Omfattning
7.5 hp
Studietakt
Enstaka dagar
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Svenska
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.
Kursplan
Övrigt om kursen
Studieperiod: Kursen genomförs 2024-09-18 till 2024-12-12. Obligatoriska träffar på Försvarshögskolan sker preliminärt 18-19 september, 6-8 november och den 12 december. Övriga studiedagar är på distans
Kostnad: 48 000 kronor.
Övrigt: Kursen motsvarar fem veckors heltidsstudier. Upplägget är huvudsakligen i form av föreläsningar, självstudier och seminarium. Kursen avslutas med att kursdeltagarna skriver en essä.