Bild på personer som använder smartphones

Informationsmiljön – grundkurs

Allt vi gör eller inte gör skapar effekter i informationsmiljön. Idag är informationsmiljöns roll och påverkan på modern krigföring och krishantering högst aktuell och betydande. Modern krigföring sker inte bara mot en militär motståndare utan även mot andra delar och funktioner i samhället.

Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper om informationsmiljön och krigföring inom den kognitiva, såväl som den virtuella/informations- och den fysiska dimensionen. Följande områden kommer att studeras:

  • Informationsmiljöns uppbyggnad, förståelse för och förutsättningarna för beslutsfattande samt förmåga att agera i miljön för att uppnå önskade effekter och målsättningar.
  • Grunder för kognitiv påverkan och vilseledning.
  • Hur dagens medielandskap och digitala infrastruktur är en central del i moderna konflikter.
  • Dominerande nationella aktörers kultur, samt deras narrativ och nyttjande av informationsmiljön.
  • Informationsmiljön som stridsrum inom ramen för militära operationer, krishantering och utifrån ett totalförsvarsperspektiv.
  • Nato-medlemskapets konsekvenser för Sveriges agerande och nyttjandet av informationsmiljö.

Efter avslutad kurs kommer du att ha fått en ökad förståelse för informationsmiljöns komplexitet och påverkan på konflikter och krig.

Kursupplägg

Kursen motsvarar fem veckors heltidsstudier och genomförs till stor del genom självstudier och seminarium på distans. Total sex dagar (vid tre tillfällen) genomförs föreläsningar på Försvarshögskolan. Kursen avslutas med ett examinerande seminarium och en skriftlig inlämningsuppgift.

Höstens kurs 2025 genomförs 2025-09-17 till 2025-12-11. Undervisning på plats på Försvarshögskolan genomförs preliminärt 17-18 september och 4-6 november samt med obligatorisk närvaro och examination den 11:e december. (Datum kan komma att justeras.)

Sista anmälningsdag är den 16:e juni.

Nästa kurstillfälle är våren 2026, preliminärt vecka 11 till 23.

Målgrupp

Kursen riktar sig till personal i Försvarsmakten och myndigheter inom försvars- och säkerhetssektorn som exempelvis FMV, FRA, FOI, MPF, MSB, FHS, Polismyndigheten, SÄPO eller annan relevant totalförsvarsanknuten organisation.

Kursen har 30 platser, varav 15 reserveras för Försvarsmakten och 15 för övriga myndigheter och organisationer inom totalförsvaret.

Anmälan

Anmäl dig via den gröna knappen högst upp till höger på sidan. Kursen är beställd och finansierad av Försvarsmakten och är kostnadsfri för deltagare som uppfyller behörighetskraven. Efter din intresseanmälan kommer du att få ett bekräftelsemejl, därefter sker en antagning och antagningsbesked skickas ut.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier är en meriterande, men inte ett krav. Ytterst är det Försvarsmakten, i egenskap av beställare av kursen, som beslutar om antagning.

Tidigare kursvärdering

Vad tyckte tidigare studenter var bäst med kursen?

Ta del av tidigare kursvärdering med fritextsvar Word, 15.8 kB.

Anmälningskod

UP514

Kurskod

1UK003

Typ

Uppdragskurs

Startperiod

HT 2025

Utbildningsnivå

Grundnivå

Omfattning

7.5 hp

Studietakt

Enstaka dagar

Studieform

Distans

Plats

Stockholm

Undervisnings­språk

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kontaktperson:

Dela:
Publicerad 2024-08-12 Uppdaterad 2025-05-13