Samhällssäkerhet
På den här kursen blir du bekant med begrepp inom katastrof-och krishanteringsforskning, samt lär dig att använda dessa för att analysera aktuella säkerhetsfrågor i Sverige och internationellt. Du lär dig också att beskriva och kritiskt värdera de beredskapssystem som hanterar kriser och katastrofer.
Vad leder kursen till?
Kursen ger dig insikter om samhällets säkerhet i termer av risker, kriser och katastrofer. Teoretiska diskussioner varvas med jämförande empiriska studier av hur samhällen producerar risker och sårbarheter, och hur krishanteringsförmåga, resiliens och riskreducering skapas och utvecklas. Dessa kunskaper är viktiga för alla som arbetar med samhällets säkerhet, exempelvis i totalförsvaret.
Kursens upplägg
Efter att ha genomgått kursen förväntas du kunna:
- redogöra för och visa på skillnader och likheter mellan centrala teoretiska begrepp inom katastrof- och krishanteringsforskning;
- använda centrala teoretiska begrepp för att analysera aktuella samhällssäkerhetsfrågor i Sverige samt utifrån ett jämförande internationellt perspektiv;
- beskriva och kritiskt värdera hur beredskap för risk- och krishantering är organiserad i politik och förvaltning i Sverige samt i ett jämförande internationellt perspektiv.
När det gäller färdighetsträning fästs i denna kurs vikt vid förmåga att muntligen introducera och presentera en frågeställning. I anslutning till kursen ges såväl litteraturanknutna som fristående föreläsningar. Undervisningen består i övrigt av seminarier och en scenarioövning.
Kursen ges även som uppdragsutbildning med begränsat antal platser
Utbildningen kan beställas av en juridisk person, t.ex. ett företag, myndighet eller en organisation. Ett begränsat antal platser finns för sökande denna väg. En privatperson eller en enskild firma kan inte vara beställare av uppdragsutbildning. (Förordningen för uppdragsutbildning vid statliga högskolor och universitet, SFS 2002:760)
Kontakt
Anmälningskod
25117
Kurskod
1SS086
Typ
Fristående kurs
Startperiod
VT 2025
Studieperiod
2025-03-31 - 2025-05-04
Utbildningsnivå
Grundnivå
Omfattning
7.5 hp
Studietakt
100%
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Svenska
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + engelska 6 + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1+1a2.
Anmälan öppnar
2024-09-16
Anmälan stänger
2024-10-15
Antagningsomgång
Vårterminen 2025
Kursplan
Antagningsstatistik
Kontakt
Har du frågor om kursen ta kontakt med Studievägledarna.
Du når oss på e-post: studievagledning@fhs.se
Upptäck Försvarshögskolan
Plugga för en säker framtid
Vi är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser och konflikter.