Ledarskap under stress och press
Kriser, konflikter och ledarskap är tre ämnen som ligger högt på studenten Jakob Willemos intresselista. Därför blev grundkursen i ledarskap under påfrestande förhållanden ett självklart val.
Komplement till statsvetenskap
Jakob har läst grundkursen i ledarskap under påfrestande förhållanden som valbar kurs på kandidatprogrammet i statsvetenskap.
– Det har pratats väldigt gott om den bland studenter som läst den tidigare. Jag är väldigt intresserad av kriser och hur de hanteras och det kändes som att kursen skulle vara ett bra komplement till statsvetenskapen, berättar Jakob.
Vad var det viktigaste du tog med dig från undervisningen?
– Det handlar om den ledarskapsdynamik som uppstår i krisartade situationer. Det handlar bland annat om hur man hanterar stress och hur man tolkar information i pressade situationer.
Vilken nytta kommer du att få av kunskapen?
– Hur ledarskap och organisationer fungerar i krissituationer tror jag är viktigt att veta oavsett vad man tar sig för. Det spelar ingen roll om jag jobbar som kriskonsult, som anställd på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller inom ett privat företag – det här är kunskap jag kommer ha användning av.
Behöver man vara van att plugga på högskola för att läsa kursen?
– Nej, du behöver inte ha studerat på högskolenivå tidigare, det viktiga är att du är öppen och nyfiken. Sen är det förstås viktigt att du är intresserad av kris, konflikt och av ledarskap.
Vilka är det som går kursen?
– Det fanns en stor blandning av bakgrunder bland studenterna. En del läste statsvetenskapliga programmet, andra arbetade inom Försvarsmakten. Någon hade läst sociologi och någon annan hade läst retorik. Det var nyttigt och gav nya perspektiv.
Vad vill du jobba med när du studerat klart?
– Det funderar jag på just nu! Jag vill gärna jobba med svensk säkerhet på något sätt. Hur och var jag gör det vet jag inte. Jag kan absolut se mig själv i en ledarroll, om det blir inom ett privat företag eller på en myndighet återstår att se.
Mer inom
Ledarskap och ledningSidinformation
- Publicerad:
- 2018-02-26
- Senast uppdaterad:
- 2020-12-10