Sök

Sök

Så här klarar du krisen

Oavsett vilka samhällsstörningar som inträffar är det framför allt tre saker du åtminstone behöver kunna hantera för att klara dig. Här listar vi dem.

Hur kan vi förbereda oss om det sker ett utbrett och långvarigt strömavbrott? Vi har pratat med Emmelie Andersson som är analytiker vid Försvarshögskolans Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet som ger tips.

1. Vatten

Beroende på var och hur du bor har du vatten i kranen olika länge om strömmen går. Kommunala vattenproducenter har reservkraft för att kunna upprätthålla flödet men trycket i rören kommer sakta bli sämre ju längre strömavbrottet varar. Bor du i ett höghus eller på en kulle kan det försvinna fort.

Så här kan du förbereda dig:

  • Förvara dunkar med vatten hemma. Men kom ihåg att märka dunkarna med datum och byt ut vattnet kontinuerligt.
  • Lagra pet-flaskor med vatten i frysen.

2. Mat

När strömmen går kommer du snabbt märka att varken kyl eller frys funkar och att elspisen har lagt av. Då är det bra att ha mat hemma som inte behöver tillagas och som inte blir dålig i första taget. Glöm heller inte förnödenheter till husdjur. Om du ändå vill kunna laga enklare mat eller värma vatten kan det var en god idé att investera i ett stormkök.

Följande kan vara bra att ha i skafferiet:

  • Konserver
  • Knäckebröd
  • Kex och skorpor
  • Energibars
  • Nötter
  • Fruktkräm

3. Värme

Hur snabbt värmen försvinner beror på vilken typ av bostad du bor i, om du har alternativa värmekällor som exempelvis en braskamin och självklart vilken tid på året det är. I äldre hus med dålig isolering kan värmen försvinna fort, medan nyproducerade och välisolerade hus inte kyls ut lika fort. Värmeljus och stearinljus är bra att ha som ljuskälla men värmer dåligt. Glöm inte tändstickor eller tändare.

Så här kan du hålla dig varm:

  • Värmefilt
  • Ullplagg
  • Sovsäck

Kontakt med omvärlden

Vid en kris behöver du också få information om vad som händer i samhället. Mobilen går inte att ladda och elektroniska kommunikationer fungerar inte. Något som är bra att veta är att Sveriges radio P4 har i uppdrag att sprida samhällsinformation vid kriser och du når kanalen i så gott som hela landet om du har en fungerande radio till hands.

Ha något av följande hemma:

  • Vevradio. Behöver ingen ström.
  • Batteridriven radio. Glöm inte att lagra batterier.
  • Om du har tillgång till bil kan du använda bilradion. Fungerar så länge du har drivmedel i bilen.

Vad gör samhället vid en kris?

Medan du gör ditt bästa för att klara av krisen arbetar både berörda myndigheter och företag för att hantera problemen och återställa samhällsfunktionerna.

På lokal nivå

Kommunen hanterar konsekvenserna av ett strömavbrott inom sitt geografiska område tillsammans med andra berörda aktörer som exempelvis elbolag, vattenproducenter och räddningstjänst.

På regional eller nationell nivå

Är det ett större strömavbrott som påverkar flera kommuner blir det också mer utbredda konsekvenser i samhället och flera aktörer kan behöva hantera händelsen som exempelvis Svenska Kraftnät, Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och berörda länsstyrelser. För att uppnå en effektiv krishantering arbetar alla dessa aktörer inom sina ansvarsområden samtidigt som de ska samverka med varandra och utbyta information. Kommuner, länsstyrelser och myndigheter är också ansvariga för att informera allmänheten så att du vet vad som händer och när samhällsfunktionerna fungerar igen.

Försvarsmakten kan också hjälpa till vid stora och svåra kriser och olyckor (bland annat genom förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet). Det skedde under skogbränderna 2018. Andra aktörer som finns som stöd är Hemvärnet och frivilliga försvarsorganisationer.

Sidinformation

Publicerad:
2019-07-02
Senast uppdaterad:
2022-02-24
Dela: