Stipendium till Stilla havet
När Emma Jidinger läste sista året på kandidatprogrammet i statsvetenskap sökte hon Minor Field Studies-stipendiet. Hon ville till Stilla havs-nationen Vanuatu för att göra en fältstudie inför sin uppsats. Och dit kom hon också.
Forskning i praktiken
– Jag låg i startgroparna för att skriva min kandidatuppsats och sökte Minor Field Studies-stipendiet eftersom det möjliggör fältstudier inför uppsatsen, att utföra forskning i praktiken. Så det var det jag gjorde i Vanuatu, berättar Emma Jidinger.
Vad undersökte du och varför valde du Vanuatu?
– Min uppsats handlade om relationen mellan globala normer och lokala traditioner, hur internationella lagar tar form i en lokal kontext och varför det inte alltid är enkelt att implementera idéer om mänskliga rättigheter. Jag fokuserade specifikt på kvinnors situation i Vanuatu och vilket genomslag FN-konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW) har, eller inte, har haft för dem, utifrån de sociala och kulturella barriärer som finns.
Vanuatu är en liten prick på kartan som lätt glöms bort. Landet blev självständigt från brittiskt och franskt kolonialstyre först 1980 och är idag en kulturell hybrid av melanesiska och västliga influenser.
Den komplexa historien och det geografiskt utsatta läget gör landet väldigt intressant för utvecklingsstudier. Det är helt enkelt en spännande plats för en fältstudie.
Som MFS-stipendiat måste man ju förbereda boende och nätverket på plats själv. Hur gjorde du?
– Jag tog kontakt med universitetet i huvudstaden Port Vila och därifrån rullade det på. Jag pratade med alla möjliga olika aktörer, organisationer och privatpersoner för att möjliggöra möten, lära mig mer om landet och fördjupa mig i det jag undersökte. Mycket handlar om att vara öppen för möjligheter och inte vara rädd för att ta kontakt med människor som kanske kan hjälpa dig.
Mer inom
StatsvetenskapSidinformation
- Publicerad:
- 2018-02-27
- Senast uppdaterad:
- 2022-05-09