Fredrika utforskar den svenska försvarsindustrin
Sista terminen kan du som läser statsvetenskap på Försvarshögskolan göra praktik. Statsvetaren Fredrika Storm är intresserad av försvarsindustrin och praktiserar på SOFF, Säkerhets och försvarsföretagen.
Det sista steget innan examen för dig som läser kandidatprogrammet i statsvetenskap med inriktning krishantering och säkerhet är en praktikperiod på 20 veckor.
Då får du chans att pröva på en arbetsplats som du tycker verkar spännande och en möjlighet att omsätta det du lärt dig på utbildningen i praktiken.
– Praktiken gör att du får en unik möjlighet att se vad du kan göra med dina studier efter examen, säger Fredrika Storm, 24.
Hon är intresserad av exportkontroll och andra frågor kring försvarsindustrin och sökte därför praktik på Säkerhets-och försvarsföretagen, SOFF.
Hennes kursare gör praktik på ambassader runt om i världen, på svenska myndigheter, offentliga verksamheter och på företag som Saab och PwC.
– En av anledningarna till att jag sökte praktik på SOFF var för att få nya insikter kring vilka arbetsgivare som finns inom försvarsindustrin. SOFF är en branschorganisation där klassiska industrier som Saab och BAE Systems ingår som medlemmar men även mindre, tekniska innovationsföretag. Det är otroligt intressant att lära sig mer om vad de gör och hur de alla bidrar till den svenska försvarsförmågan, säger Fredrika Storm.
Varierade dagar på praktiken
Dagarna som praktikant på SOFF beskriver hon som varierade, roliga och utvecklande. Hon arbetar bland annat med administrativa uppgifter, arrangerar event och seminarier och sitter även med på möten med representanter från medlemsföretag och myndigheter.
– Under tiden vi sökte praktik läste jag många platsannonser och bara där upptäckte jag vilken bredd det finns bland möjliga arbetsgivare efter studietiden. Eftersom Försvarshögskolan har lagt praktiken i slutet av utbildningen, efter att vi skrivit våra C-uppsatser, blir det också en bra inslussning i arbetslivet.
Kan arbeta i Sverige eller utomlands
Efter praktikperioden ska Fredrika Storm ge sig ut i arbetslivet på riktigt. Den statsvetenskapliga utbildningen förbereder studenterna för att kunna jobba med säkerhetspolitiska frågor och krishantering inom myndigheter, organisationer eller företag – både i Sverige och utomlands.
– En dröm jag har är att på lång sikt bli sakkunnig inom exportkontroll och få olika uppdrag inom det området i närhet till försvarsindustrin. Var jag hamnar efter examen återstår att se men jag skulle inte ha velat plugga någon annanstans än på Försvarshögskolan.
Vad utmärker Försvarshögskolan?
– Oerhört mycket, då den är unik på så många vis. Att skolan är liten gör att vi har en härlig gemenskap och våra lärare och professorer finns ofta tillgängliga för att kunna svara på frågor eller för diskussioner. Vi gör också övningar med militära studenter, något som ger en ökad förståelse och insikt i varandras arbete och tankesätt.
Måste jag ha en bakgrund inom Försvarsmakten för att läsa på Försvarshögskolan?
– Nej, jag har exempelvis bara civil bakgrund. De som söker sig till Försvarshögskolan är såklart intresserade av säkerhets, utrikes- och försvarspolitiska frågor, men vad du väljer att arbeta med efter studierna behöver inte vara direkt länkat till Försvarsmakten. Till exempel finns det företag inom säkerhetsbranschen som jobbar med teknisk innovation och andra aspekter av säkerhetstänket. Ytterligare en dimension av utbildningen är krishantering, jag har till exempel vänner som just nu gör sin praktik på företag som utformar och genomför krishanteringsövningar.
Vem rekommenderar du att söka till Försvarshögskolan?
– Alla som är intresserade av samhällsutvecklingen, politik och av hur relationer mellan stater fungerar, allt från handel till direkt försvars- och utrikespolitik. Det är ständigt aktuella frågor och jag upplever att Försvarshögskolan är väldigt uppdaterad inom området. Det är roligt att se att en lärare som föreläst för oss på förmiddagen kan uttala sig i media kring ämnet på eftermiddagen. Genom att börja på Försvarshögskolan känns det som att du redan är i branschen.
Mer inom
StatsvetenskapSidinformation
- Publicerad:
- 2018-03-27
- Senast uppdaterad:
- 2020-12-10