Begrepp och lagrum för krisberedskap och totalförsvar
Vilka beredskapshöjningar finns det i Sverige? Och vilka lagar tillämpas i kris och krig? För att öka förståelsen för hur lagstiftningen inom krisberedskap och totalförsvar samspelar har Försvarshögskolan tagit fram en modell som är gratis att använda.
Modellen kan liknas med en karta över centrala begrepp och lagrum inom krisberedskap och totalförsvar.
– När totalförsvarsplaneringen återupptogs ökade intresset för lagstiftning och de rättsliga förutsättningarna för krisberedskap och totalförsvar. Myndigheter och organisationer började fundera över skillnaderna mellan krisberedskaps- och totalförsvarslagstiftning och hur man skulle arbeta vidare med hot som ofta är svåra att tydligt sortera in i ett av systemen, säger Jenny Deschamps-Berger, chef, avdelningen för analysstöd, CTSS.
Enkel illustration för att öka förståelsen
Syftet var att på ett enkelt sätt illustrera sammanhang och förklara hur vägen från fred till krig kan se ut. Modellen har tagits fram av Centrum för totalförsvar (CTSS) tillsammans med Centrum för Operativ Juridik och Folkrätt (COF), bägge är delar av FHS.
– Intresset för beredskapsjuridik har ökat markant med anledning av det utökade kriget i Ukraina, men vi har arbetat med frågorna under längre tid och mer fokuserat sedan totalförsvarsplaneringen återupptogs, säger Marika Ericson, chef för Centrum för operativ juridik och folkrätt.
Kurser i totalförsvarsjuridik
Modellen används vid CTSS-kurserna inom området beredskapsjuridik, som innefattar säkerhetsskydd, totalförsvar och juridisk rådgivning vid kris. CTSS stöttar aktörer inom totalförsvar och samhällets säkerhet genom utbildningar, utredningar, utvärderingar, expertstöd och övningar.
Bilden är gratis att använda
För att underlätta kunskapshöjning inom krisberedskap och totalförsvar har modellen en Creative Commons licens. Det innebär att bilden får användas fritt, men källa ska alltid anges. Bilden får inte förändras eller förvanskas.
För hänvisning till källa, ange: Försvarshögskolan, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) och Centrum för operativ juridik och folkrätt (COF), alternativt ange: Försvarshögskolan, CTSS och COF.
Läs mer om bildlicensen CC BY-ND 4.0.
Klicka på bilden för en större version, eller ladda ned bild.
Så läser du bilden
De fyra pilarna till vänster är ett urval av lagstiftning som aktualiseras när man diskuterar krisberedskap och totalförsvar. Till höger finns två pilar som symboliserar system: krisberedskapssystemet och totalförsvarssystemet. Lagstiftningen och systemen upphör att gälla där pilen slutar – ställt i relation till hotskalan.
Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige
Försvarshögskolan har sedan 2007 gett ut rapporten Förutsättningar för krisberedskap och totalförsvar i Sverige . Från och med 2018 ansvarar Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhe...
Ny webbutbildning i grundläggande totalförsvarsjuridik
Nu är Försvarshögskolans nya webbutbildning i grundläggande totalförsvarsjuridik öppen för alla som vill lära sig mer om det svenska totalförsvaret och dess regelverk. Utbildningen är avgift...
Om Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet
Vi genomför utbildningar, utredningar, utvärderingar och övningar på uppdrag av aktörer inom totalförsvar och samhällets säkerhet.
Mer inom
TotalförsvarSidinformation
- Publicerad:
- 2022-03-18
- Senast uppdaterad:
- 2023-10-19