”HK1 har givit mig värdefulla insikter"
Andreas Brattlöf arbetar med operativa risker och säkerhet på SEB. För att fördjupa sina kunskaper om totalförsvar och krisberedskap, med särskilt intresse för hur näringslivet kan bidra till Sveriges totalförsvar, har han genomgått HK1.
Andreas har över 25 års erfarenhet inom den finansiella sektorn, där han de senaste 15 åren fokuserat på operativa risker och säkerhet. Som ansvarig över krisberedskap och civilförsvar inom Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) kände han ett behov av att fördjupa sina kunskaper om totalförsvar och krisberedskap, med särskilt intresse för hur näringslivet kan bidra till Sveriges totalförsvar. Detta ledde Andreas in på Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar steg 1 (HK1). HK1 är en uppdragsutbildning som Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan genomför i samverkan med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom sin ansökan såg han en möjlighet att få de verktyg och perspektiv som behövs för att stärka SEB:s förmåga att hantera nationella och globala kriser.
Arbetar aktivt för att bidra till Sveriges totalförsvar
Andreas Brattlöf har dubbla ansvarsområden inom SEB. Som Head of Risk Services leder han utvecklingen och implementeringen av ramverk för att hantera regulatoriska och operationella risker. Ramverken är främst inriktade på områden som direkt eller indirekt stärker bankens olika verksamheters motståndskraft, inklusive krishantering, kontinuitetsplanering och hantering av risker kopplade till externa leverantörer.
– Vi arbetar aktivt för att stärka vår förmåga att hantera kriser och bidra till Sveriges totalförsvar. Ett centralt fokus är att etablera en ny funktion för civilt försvar inom SEB för att säkerställa att vi kan skydda samhällsviktiga tjänster och agera snabbt och effektivt vid höjd beredskap eller andra samhällskritiska händelser, säger han.
Vid sidan av detta är Andreas Brattlöf Head of Common Functions inom Group & Business Services (GBS) för att formulera och driva GBS:s strategiska inriktning. Rollen omfattar, i likhet med hans arbete inom Risk Services, även områden som riskhantering, säkerhet och kommunikation för att stärka verksamhetens motståndskraft.
Komplexa ämnen har blivit lättförståeliga
Andreas Brattlöf ansökte till HK1 då han såg en möjlighet att utbyta erfarenheter och knyta värdefulla kontakter för framtida samarbeten.
- Kursen var mycket givande och lärorik. Den lyckades skapa en engagerande och inkluderande miljö, där alla deltagare kände sig delaktiga. Genom kursens pedagogiska upplägg blev komplexa ämnen, såsom krisberedskapens roller och ansvar, både lättförståeliga och relevanta. Jag uppskattade särskilt möjligheten att delta i simuleringar och diskussioner som speglade verkliga krisscenarier, vilket gav en tydlig förståelse för hur vi kan tillämpa våra kunskaper i praktiken.
Näringslivet är en viktig del av totalförsvaret
Han berättar att han från kursen tar med sig värdefulla insikter om hur SEB systematiskt kan bygga upp förmågan att hantera allvarliga kriser och hur näringslivet kan bidra till Sveriges totalförsvar.
- Jag tar särskilt med mig kunskaper om roller, ansvar och mandat inom krisberedskap och totalförsvar, samt hur vi kan förbättra samarbetet mellan privat och offentlig sektor för att stärka samhällets gemensamma motståndskraft. Dessa insikter kommer att vara mycket värdefulla i arbetet med att utveckla SEB civilförsvarsfunktion.
Andreas Brattlöf menar att kursen är avgörande eftersom den ökar förståelsen för Sveriges totalförsvar och hur olika samhällssektorer, inklusive näringslivet, måste samarbeta för att hantera allvarliga kriser och hot mot vår säkerhet.
- Kursen erbjuder både teoretiska och praktiska verktyg som hjälper deltagarna att förstå sina roller och hur vi tillsammans kan stärka samhällets motståndskraft vid krissituationer. För mig, och många andra inom näringslivet, är detta en värdefull utbildning som hjälper oss att bidra konkret till Sveriges krisberedskap och civila försvar, avslutar han.
> Högre kurs i samhällets krisberedskap och totalförsvar steg 1 (fhs.se)
Mer inom
TotalförsvarSidinformation
- Publicerad:
- 2025-01-20
- Senast uppdaterad:
- 2025-01-20