Teknikentusiasten som utforskar framtidens försvarssystem
Varför bygger en försvarsspecialist robotar? Och hur kan systemvetenskaplig analys användas för att göra samhället säkrare?
– Vi kan kombinera teknik och människor på ett unikt sätt, säger Clarence Robild som studerar på masterprogrammet i Innovation, försvar och säkerhet.
Programmet möter en stark efterfrågan på kompetens inom utveckling och innovation, och är framtagen i nära samarbete med myndigheter och företag i försvars- och säkerhetssektorn. Fokus ligger på tekniska system, människor och komplexa hotmiljöer och leder till en examen i försvarssystem.
För en teknikentusiast som Clarence visade sig Försvarshögskolan vara perfekta platsen att både bredda perspektiven och applicera sin tekniska kunskap på praktiska problem.
Under slutet av din grundkurs fick du möjligheten att bygga en robot, hur var det?
– Det var första gången jag försökte något sådant. Jag använde min tidigare erfarenhet av att designa och utveckla produkter och att arbeta med mjukvara och hårdvara för att bygga en robot. Den roboten kunde ta sig igenom en hinderbana, hitta och markera minor. Det var en rolig utmaning där jag kunde använda min teoretiska kunskap i praktiken. Jag hade jättekul!
Vad intresserar dig särskilt inom dina studier?
– Min tekniska bakgrund har fokuserat på hård- och mjukvara. Genom mina nuvarande studier har jag utvecklat en bredare syn på teknik och förstått vikten av att möta användarnas behov. Min utbildning har breddat min kunskap och perspektiv, och mina klasskamraters olika bakgrunder har berikat våra diskussioner.
Varför är olika perspektiv viktiga för Sveriges säkerhet?
– Vi har en blandning av olika utbildningsbakgrunder och många internationella studenter, vilket ger oss en mångfald av perspektiv om hur olika länder ser på saker. Att förstå hur andra länder agerar och tänker är viktigt, särskilt när man samarbetar med organisationer som Nato.
Har dina klasskamrater också teknisk bakgrund, och hur samarbetar ni med olika perspektiv och erfarenheter?
– Ja, men även om flera av oss har en teknisk bakgrund så är vi en blandad grupp med olika perspektiv. Våra olika sätt att hantera mjukvara och teknik ger oss många alternativ när vi löser problem, vilket är väldigt värdefullt för att skapa en komplett lösning.
Har du ett drömjobb i sikte?
– Jag letar fortfarande efter vilken sorts jobb jag vill ha, men mitt mål är att använda min breda kunskap för att göra samhället säkrare och mer tryggt för alla. Jag är öppen för olika möjligheter, även att arbeta utomlands om det skulle komma upp.
Hur förbereder din utbildning dig för arbetslivet?
– Företag är intresserade av oss eftersom vi kan kombinera teknik och människor på ett unikt sätt, vilket behövs i många branscher där både tekniska och sociala perspektiv är viktiga för framgång.
Snabbfakta om Clarence Robild:
Bakgrund: Född i Helsingborg, växte upp i Kristianstad, nordöstra Skåne.
Gör: Studerar på masterprogrammet i Innovation, försvar och säkerhet med huvudämne försvarssystem.
Slappna av: Klättrar regelbundet, särskilt på klättercentret vid Telefonplan.
Serierekommendation: "Hackad" på SVT – en djupgående titt på cybersäkerhet.
Favoritställen: Caféet "Bullen" nära skolan och utsiktsplatsen vid Skinnarviksberget nära Zinkensdamm.
Vill helst träffa: David Jacoby, säkerhetsexperten från serien "Hackad".
Personligt motto: "Det är lättare att be om förlåtelse än tillåtelse” och “ta vara på chanser och möjligheter när de kommer.”
Mer inom
FörsvarssystemSidinformation
- Publicerad:
- 2023-10-18
- Senast uppdaterad:
- 2024-07-18