Sök

Sök
Astrid Hellström Ryckert.

Cybersäkerhet och sociotekniska system

Astrid läste masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet

Astrid Hellström Ryckert har gått från att vara en traditionell systemvetare till att se på IT-frågor ur ett brett samhällsperspektiv. Vägen dit gick via masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet och en praktikplats på Europaparlamentet inom cybersäkerhet.

Efter sin kandidat i systemvetenskap från Uppsala universitet ville Astrid Hellström Ryckert fördjupa sig inom cybersäkerhet.

– Jag fastnade för masterprogrammet Innovation, säkerhet och försvar eftersom det inte är ren IT, och ligger helt i linje med den breddning jag är intresserad av.

– Vid systemutveckling kan man lätt fastna vid en skärm och koda, medan jag är intresserad av cybersäkerhet på ett övergripande och högre samhällsplan. Jag skrev till exempel min kandidatuppsats om cybersäkerhet på svenska sjukhus. Och är man intresserad av det civila försvaret av exempelvis elsystem, infrastruktur och kollektivtrafik, ja då passar Försvarshögskolan perfekt.

Hon beskriver Försvarshögskolan som något helt annat än till exempel Uppsala, som är ett stort universitet och som hon kom närmast ifrån.

– Det är en sådan skillnad att gå på en skola där alla hälsar på varandra och alla känner varandra! Det är inte bara personligare. Rent akademiskt innebär det möjligheter att anpassa programmet utifrån studenterna, så att studenterna kan nischa sig inom sina intresseområden. Jag förlängde till exempel min studietid för att kunna göra en egen praktik, och fick handledare som följde mig under mitt specialupplägg.

"Försvarshögskolan är verkligen en mötesplats"

– Försvarshögskolan är verkligen en mötesplats. Jag har fått upp ögonen för cyberutbildningar, forum och tankesmedjor – och träffat så många som är intresserade av samma fält som jag. Det är så roligt.

Nu har Astrid Hellström Ryckert fått en tjänst som forskningsassistent. Det innebär att hon bland annat är med och arrangerar utbildningsdagar och föreläsningar inom cybersäkerhet för regeringen, olika myndigheter och människor i chefsposition.

– Den chansen kanske man inte får på något annat lärosäte. Det har i sin tur lett till att jag har ett stort nätverk inom mitt område, säger hon.

Tvärvetenskap kombinerar teknik och samhällsvetenskap

Masterprogrammet Innovation, försvar och säkerhet är ett program som kombinerar teknik och samhällsvetenskap.

– Jag tror verkligen att det finns ett behov av individer som förstår både de tekniska och samhällsvetenskapliga aspekterna. Genom den här dubbla förståelsen kan vi fokusera på det sociotekniska systemet, och integrera sociala, organisatoriska och tekniska element till en fungerande helhet.

Hur märktes det tvärvetenskapliga, rent konkret?

– Min klass bestod av statsvetare, samhällsvetare, krigsvetare, systemvetare, datavetare och ingenjörer. Vi som kom från ingenjörs- och teknikområdet kom in i försvarssektorn och fick ett mycket bredare samhällsperspektiv än vi haft tidigare. Systemgränserna flyttas utåt för teknikerna, och inåt för samhällsvetarna, förklarar hon.

Möjligheten att nischa sig med valfria kurser gör att det går att bygga sini egen unika utbildning.

– Vi som lämnar masterprogrammet kommer att kunna fylla flera olika syften utifrån vad vi skapat oss för egen nisch.

Var det något som förvånade dig under utbildningen?
– Ja, det var betydligt mindre tekniskt än jag förväntade mig. Men efter hand förstår man att det finns en tanke bakom kurserna. Som den i offentlig upphandling – den trodde jag inte att jag skulle ha så mycket nytta av. Men den har jag fått användning av ynder praktiken på Europaparlamentet.

Mindre och personligare lärosäte

Enligt Astrid mrktes det tydligt att Försvarshögskolan är ett mindre lärosäte och inte ett stort universitet.

– Så ta vara på de möjligheter som ett mindre och personligare lärosäte ger, och utforska möjligheten att forma programmet som du vill. Kanske vill du plocka in kurser från andra universitet? På Försvarshögskolan är lärare och programsamordnare verkligen måna om att du ska gå din egen väg och göra det du vill.

Du gick din egen väg och ordnade en terminslång praktik på Europaparlamentet. Berätta om den!
– Att få teknisk kunskap i en stor och mellanstatlig organisation som Europaparlamentet känns som en perfekt kombination av mitt tekniska intresse och masterprogrammets säkerhetsfokus. Att Europaparlamentet samtidigt är ett av de största lagstiftande organen i världen, gör det särskilt intressant att studera ur ett säkerhetsperspektiv. Komplexiteten kräver en förståelse för hela det sociotekniska systemet.

Praktik på Europaparlamentets DG INLO

Astrid Hellström Ryckert gjorde sin praktik på enheten Directorate General for Infrastructure and Logistics (DG INLO), som ansvarar för alla Europaparlamentets byggnader inom EU.

– Det handlar om teknisk och administrativ förvaltning av exempelvis brandsystem, luftkonditionering, värme- och kylsystem, energisystem, säkerhetssystem och VVS. Men också om fysiska komponenter som hissar, dörrar och rulltrappor, som också styrs via IT-system och är del av den övergripande säkerheten i byggnaderna. För idag kopplas ofta fysiska komponenter i kontorsbyggnader till ett IT-nätverk, Internet of Things (IoT). Det här adderar en nivå av säkerhetshänsyn, som är nära besläktad med huvudämnet inom masterprogrammet: försvarssystem. Och det här är något jag är väldigt intresserad av.

Hon hade arbetsuppgifter på många olika systemnivåer: sårbarhetshantering, nätverkskonfiguration, säkerhetsdokumentation, samarbete och kommunikation, riskbedömning, säkerhetspolicyer och rutiner och så säkerhetsrevision och efterlevnad.

– Jag ingick i cybersäkerhetsteamet och hjälpte min handledare, som är informationssäkerhetsansvarig. Vi hanterade allt från mänskliga aspekter som att utbilda personal i cybersäkerhet, till djupt tekniska uppgifter som att konfigurera nätverk och härdningssystem.

Exceptionellt hög hotnivå på Europaparlamentet

Astrid förklarar att även om de system som används av DG INLO inte är direkt exponerade för allmänheten, så är hotnivån exceptionellt hög. Extern påverkan måste alltid tas med i beräkningen.

– Till exempel kan ett strömavbrott i en elcentral Bryssel vara avsiktligt orsakat av en motståndare för att störa EU-institutionernas funktion. EU har också ett ansvar som gäller unionens trovärdighet. En cyberattack som leder till dataintrång eller operativt driftstopp, kan i sin tur leda till tappat förtroende bland medlemsländerna och allmänheten. Därför är sårbarhetsanalyser avgörande, även i små och till synes obetydliga system.

Insikter från praktiken

– Till en början blev jag förvånad över hur många som arbetade inom cybersäkerhet utan en teknisk bakgrund. Det är ju lätt att fokusera på teknisk säkerhet för system, och förbise sociala, organisatoriska och mänskliga aspekter. Så det tar jag med mig.

Hon förklarar vidare:

– Du kan helt enkelt utveckla de mest robusta system, som ändå inte kommer vara säkra om människor har bristande säkerhetsmedvetenhet eller en arbetsplatskultur där säkerhet inte är prioriterat. Det här ansluter till ett av kärnkoncepten inom området försvarssystem, nämligen "förmåga." Vi kan helt enkelt inte skapa ”förmåga” utan att ha med oss den mänskliga och organisatoriska sidan.

– Det är min övertygelse att sociotekniska system är ännu mer avgörande nu, under de första åren av generativ AI. Förståelsen för den mänskliga rollen i tekniken, teknikens inverkan på människor och att se dem som en integrerad enhet är grunden för att utveckla och underhålla säkra system.

Fokuserar på karriär inom cybersäkerhet

Astrid Hellström Ryckert planerar att skriva sin masteruppsats i samarbete med ett amerikanskt universitet som är specialiserade på cybersäkerhet.

– Det är en av alla kontakter jag fått via jobbet som forskningsassistent.

– Efter det är jag sugen på ett tekniskt trainee-program för att fördjupa mina kunskaper, eftersom det inte varit så stort tekniskt fokus under masterprogrammet. Just nu har jag fått upp ögonen för tekniska traineeplatser inom försvarssektorn, men jag tittar brett.

– Och längre fram ser jag fram emot att arbeta med cybersäkerhet på en myndighet eller gränsöverskridande organisation mellan privat och offentligt. Mitt intresse för det större samhällsperspektivet har förstärkts ytterligare under masterprogrammet. Jag har samhällsnyttan i fokus, och det kommer synas i mina val i framtiden.

Sidinformation

Publicerad:
2024-07-03
Senast uppdaterad:
2024-07-03
Dela: