Första kursen lyfter rättsreglerna
Marika Ericson om magisterprogrammet Samhällssäkerhet och civilt försvar
Marika Ericson är universitetslektor och prefekt på Institutionen för operativ juridik och folkrätt, och ger deltagarna grunden för de rättsregler som omgärdar krisberedskap, totalförsvar och samhällets hantering av allt från fredstida kriser till krig.
Hon ansvarar för det nya magisterprogrammets inledande kurs Lagstiftning för kris och krig: krisberedskap och totalförsvar.
Varför är kursen Lagstiftning för kris och krig: krisberedskap och totalförsvar bra som inledning på programmet?
– Kursen kombinerar juridik och organisation och lägger en grund som deltagarna får nytta av genom resten av programmet. Genom att förstå hur systemet och lagstiftningen har skapats, hur de utvecklats och var de är på väg, så får deltagarna också goda förutsättningar att arbeta vidare utifrån de perspektiven i resten av utbildningen.
– Vi tar juridiken som utgångspunkt och har fokus på rättsreglerna – men kombinerar system och juridik för att fördjupa förståelsen av hur krisberedskap och totalförsvar struktureras och regleras. Vi fokuserar också på att få ett praktiskt tillämpande perspektiv i kursen. Vad betyder reglerna? Hur förväntas man agera? Och vilka överväganden är viktiga för att förstå vilka mandat man har och vilka beslut man behöver fatta?
Kan du ge några smakprov ur kursinnehållet?
– I seminarierna jobbar vi med fall och vi använder ofta exempel från olika autentiska händelser. Där får vi möjlighet att fundera över hur man kunde, borde och faktiskt tillämpade regelverken och var det finns brister i system och lagstiftning just nu. Vi har också gästföreläsare som bidrar med internationella perspektiv, rättighetsperspektiv och tillämpande perspektiv på hur juridiken används i olika myndigheters verksamhet.
Vad tillför deltagarnas olika yrkesbakgrunder?
– Som lärare och kursansvarig är den här kursen en högtidsstund för mig varje år. Deltagarnas olika bakgrunder är enormt värdefulla och ger ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte i samtal, föreläsningar och seminarier. De utmanar oss som undervisar och vi får verkligen till givande och meningsfulla diskussioner. Jag har höga förväntningar på programmets deltagare och det jag vet att vi kommer skapa tillsammans.
– Vi som leder kursen använder den kompetens som finns hos deltagarna, samtidigt som vi bidrar med system- och lagstiftningskunskap ur ett helhetsperspektiv. När vi hittar rätt balans och får till den öppna atmosfär vi strävar efter i gruppen – då vet vi att lärandet blir som bäst.
Är det något som kommer vara utmanande för deltagarna?
–Vi vet från tidigare kurser att alla inte är vana vid att studera i grupper där många olika kompetenser möts. Ofta har man utbildat sig inom ett visst program eller ämne, där samtliga kurskamrater har ungefär samma studiebakgrund. Men på den här kursen möts många olika ämneskompetenser, och det kan upplevas som lite annorlunda.
– Det är något vi som lärare också behöver tänka in och fokusera särskilt på i vår undervisning. Hur lär vi ut juridik till en grupp där vissa är utbildade jurister och vissa inte har några tidigare studier i juridik? Det kan till exempel innebära att vi ger extraföreläsningar som är riktade till de utan juridikbakgrund för att ge dem en extra bakgrund i sådant som juridisk metod, normhierarkier och lagstiftningsprocess.
Vad vill du att man tar med sig från din inledande kurs?
– Jag hoppas att kursen bidrar med en stark grund inför fortsatta programstudier, så att man under programmet kontinuerligt känner att man kan luta sig mot den grund vi lägger i den här kursen. Jag hoppas också att man kommer att bli intresserade av att fortsätta fördjupa sig i juridiken för kris och krig, för det är ett mycket intressant och mångfacetterat område som man har stor nytta av att kunna i sina ordinarie arbeten med krisberedskap och totalförsvar. Jag vet också att många deltagare på den här kursen har hittat varandra och sen får nytta av det nätverk som kursen givit in i sina ordinarie arbeten.
Mer inom
FolkrättSidinformation
- Publicerad:
- 2024-11-21
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-21