Folkrätt
Folkmord, biologisk krigföring, tortyr. Var går gränsen för en stats suveränitet och vid vilka situationer måste omvärlden agera? Folkrätten reglerar när och hur stater och världssamfund kan ingripa då exempelvis mänskliga rättigheter kränks och krigets lagar inte längre följs.
Folkrätten är den juridik som reglerar staters och andra folkrättsaktörers inbördes rättigheter och förpliktelser. Inom folkrätten ryms FN-stadgans rätt, krigets lagar och mänskliga rättigheter.
Vad är folkrätt?
Folkrätten består av konventioner och avtal som styr hur stater ska bete sig i förhållande till varandra, andra internationella organ och till individer. Här återfinns till exempel Genèvekonventionen, Haagkonventionen och den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Folkrätt i krig och fred
Vid Försvarshögskolan studeras folkrätt ur ett kris- och konfliktperspektiv. Det innebär fokus på hur militärt våld får användas, på mänskliga rättigheter vid väpnade konflikter och på ansvarsfrågor vid humanitära katastrofer eller i fredsoperationer.
När används kunskaper i folkrätt?
Folkrätten tillämpas i internationella relationer och används inom både internationell politik och internationell handel. Kunskaper i folkrätt behövs inom diplomati, i utrikes- och försvarspolitik och inom internationella organisationer och domstolar.
Våra utbildningar tar upp aktuella kriser och konflikter och som student får du själv pröva regelverket mot verkliga händelser. På Försvarshögskolan kan du ta en kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt. Du har också möjlighet att ta en magisterexamen i juridik med inriktning mot internationell operativ juridik. Magisterprogrammet ger dig också möjligheten att specialisera dig innan du söker en forskarutbildning inom juridik.
Internationell operativ juridik
I ett kort seminarium berättar professor Jann Kleffner och biträdande prefekt Marika Ericson om Försvarshögskolans magisterprogram. Programmet fokuserar på det rättsliga handlingsutrymmet för stater och andra aktörer kopplat till krishantering, försvar och säkerhet, från fred, kris och väpnad konflikt.
Kurser och program inom Folkrätt
- Regelverk och ansvar i totalförsvaret, ej poäng100% LöpandeUppdrag Folkrätt, Totalförsvar Campus
- Fristående Grundnivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Folkrätt i kris och konflikt – grundkurs, 30.0 hp100% HT 2025Fristående Grundnivå Folkrätt, Resiliens CampusStängd för anmälan
- Fristående Grundnivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Uppdrag Folkrätt, Totalförsvar CampusStängd för anmälan
- Juridisk rådgivning vid kris, ej poäng100% LöpandeUppdrag Folkrätt, Totalförsvar CampusStängd för anmälan
- Program Avancerad nivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Krig, lag och ny teknik, 7.5 hp100% VT 2025Fristående Avancerad nivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Krigets lagar – fortsättningskurs, 15.0 hp100% VT 2025Fristående Grundnivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Fristående Avancerad nivå Folkrätt, Resiliens DistansStängd för anmälan
- Praktik, juridik med inriktning folkrätt, 30.0 hp100% VT 2025Fristående Grundnivå Folkrätt CampusStängd för anmälan
- Uppdrag Folkrätt, Totalförsvar CampusStängd för anmälan