Internationell operativ juridik – magisterprogram
Det här programmet passar för dig som vill fördjupa dig i den särskilda internationella, och i viss mån nationella, rätt som reglerar väpnade styrkors och andra aktörers handlingar i väpnad konflikt och kriser. Du kommer bland annat studera krigets lagar, mänskliga rättigheter och rättsliga ramverk för fredsoperationer.
Programmet är en internationell, praktiknära magisterutbildning för dig som har en juristexamen eller kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt, eller en motsvarande svensk eller utländsk examen. Programmet leder till en magisterexamen i juridik med inriktning mot internationell operativ juridik. Utbildningen ges på engelska.
Framtida karriärmöjligheter
Ditt framtida jobb kan förväntas finnas i försvarsmakter, vid nationella myndigheter eller departement med fokus på utrikespolitik, krishantering, försvar, och säkerhet. Andra exempel på arbetsmarknader är humanitära- eller krishanteringsorganisationer såväl internationellt som nationellt och civila frivilligorganisationer.
Programmet ger dig också möjligheten att specialisera dig innan du söker en forskarutbildning inom juridik.
Om utbildningen
Magisterprogrammet i internationell operativ juridik ger dig som student en högt specialiserad och praktiknära utbildning i internationell rätt som reglerar väpnad konflikt och andra kriser.
Utbildning fokuserar på det rättsliga handlingsutrymmet för stater och andra aktörer kopplat till krishantering, försvar och säkerhet. Programmet spänner över hela spektrumet från fred, kris och väpnad konflikt – alltid med det rättsliga perspektivet i fokus och främst inriktat mot internationell rätt (folkrätt).
Du får till exempel möjlighet att studera:
- Staters rätt att använda våld mot icke-statliga aktörer.
- Vilka folkrättsliga regler som tillämpas till icke-statliga aktörer i väpnade konflikter.
- Hur brott mot folkrätten, till exempel krigsbrott, regleras och hanteras i nationella och internationella domstolar.
- Hur cyberoperationer och hybridkrigföring regleras.
- Vilka lagar som styr hur länder hanterar och kan stödja varandra i händelse av stora kriser och katastrofer som till exempel stormar, jordbävningar eller vulkanutbrott.
- Hur mänskliga rättigheter kan påverkas i händelse av kris och och väpnad konflikt genom regler för undantagstillstånd eller begränsningar av rättigheter i händelse av kris.
Programmet är praktiknära och innehåller en hög grad av tillämpningsmoment, som olika typer av övningar och rollspel, men även sokratiska utbildningsmoment i syfte att skapa en utbildningsmiljö som också präglas av hög delaktighet i undervisningen.
Dina lärare kommer att vara internationellt erkända, högt specialiserade forskare och praktiker som knyter utbildningen till både aktuell internationell forskning och erfarenhet från arbete i internationella organisationer, försvarsmakter och internationella kontexter. Lärarlaget och studentgruppen präglas också av en hög grad av internationalisering med anknytning till relevanta nationella och internationella myndigheter och organisationer. Detta sammantaget kommer att skapa en dynamisk och stimulerande utbildningsmiljö där det är nära mellan studenter och lärare.
Utbildningens upplägg
Programmet inleds med fem obligatoriska kurser under första terminen som avser att lägga grunden för ämnet internationell operativ juridik. Här ingår även kursen Utvalda operativjuridiska frågor, där ett utvalt ämne kommer att studeras under ledning av en särskilt inbjuden professor som bedriver forskning inom ett för programmet särskilt aktuellt och relevant ämnesområde.
Under den andra terminen får du välja två kurser om 7,5 hp vardera som ger möjlighet till ytterligare fördjupning, praktisk tillämpning eller en breddning mot något av Försvarshögskolans andra ämnen som till exempel ledarskap, försvarssystem eller statsvetenskap. Terminen och programmet avslutas sedan med ett självständigt arbete. Den kursen omfattar 15 hp.
Utbildningen genomförs i en kombination av fysiska utbildningstillfällen och distansundervisning. All undervisning sker på engelska.
Checklista för komplett ansökan på antagning.se
- Inkommet examensbevis, kontrollera att dina examensbevis inklusive betyg finns på www.antagning.se och om inte, se till att de laddas upp under dokumentsfliken i samma portal. Går du sista året på din utbildning kan du söka ändå; du blir då antagen med villkoret att du ska inkomma med ditt examensbevis innan registreringsveckan.
- Bifoga CV, motivationsbrev och två referensbrev: Sökande ska bifoga ett CV (max två sidor), ett motivations brev (max en sida), två referensbrev (en akademisk referens och en arbetsrelaterad). Sökande utan arbetsreferenser kan istället ladda upp två akademiska referensbrev. Alla dokument: CV, motivations- och referensbrev ska vara på engelska.
- Håll reda på datum för kompletteringar. Alla redan utfärdade eller betygsatta handlingar ska bifogas till ansökan på antagning.se senast den 3 februari 2025.
- Antagningsbesked kommer den 27 mars. Om du blir antagen med villkor så innebär det att du ska uppvisa de dokument som krävs för att lyfta villkoret senast vid registreringsveckan.
- Tacka ja till din plats - Efter du fått ditt antagningsbesked kommer Försvarshögskolan att kontakta dig via mejl. Du får då tacka Ja eller Nej via en länk. Det går inte att tacka Ja till din plats på antagning.se.
Urval
Urval sker på grundval av ditt motivationsbrev, dina referensbrev, ditt CV och dina akademiska meriter.
Kostnad
Studenter från land utanför EU betalar 900 kronor i ansökningsavgift och studieavgiften är 105 000 kronor per år.
Anmälningskod
P2503
Programkod
2IOJ1
Typ
Program
Startperiod
HT 2025
Studieperiod
2025-09-01 - 2026-06-07
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Omfattning
60.0 hp
Studietakt
100%
Studieform
Campus
Plats
Stockholm
Undervisningsspråk
Engelska
Behörighetskrav
Juristexamen eller kandidatexamen i juridik med inriktning folkrätt eller motsvarande samt Engelska B alternativt Engelska 6
Anmälan öppnar
2024-10-15
Anmälan stänger
2025-01-15
Antagningsomgång
Internationella masterprogram höstterminen 2025
Utbildningsplan
Ingående kurser
Obligatoriska kurser
Valbara kurser
I programmet finns flera valbara kurser i olika terminer. Ett urval som kan väljas listas i boxen "Exempel på valbara kurser".
Antagningsstatistik
Kontakt
Har du frågor om programmet, kontakta oss på e-post: masterprogramme@fhs.se
Upptäck Försvarshögskolan
Krigsspel vässar kompetensen för en karriär som juridisk rådgivare
På magisterprogrammet Internationell operativ juridik får studenterna göra en gemensam scenarioövning tillsammans med officerare från Högre officersprogrammet. När vi besöker övningen är det...
Stort behov av folkrättskompetens
Är du intresserad av att arbeta som juridisk rådgivare till Försvarsmakten, eller för en internationell organisation som FN? Nu erbjuder Försvarshögskolan möjligheten att ta en magisterexame...
Plugga för en säker framtid
Försvarshögskolan är det enda lärosätet i Sverige där civila och militära perspektiv på försvar, krishantering och säkerhet möts. Här ska du plugga om du vill jobba med morgondagens kriser...