Utbildning som utgår från totalförsvarsaktörernas behov
Arita Holmberg om magisterprogrammet Samhällssäkerhet och civilt försvar
Samhällssäkerhet och civilt försvar är ett nytt magisterprogram som är skräddarsytt för yrkesverksamma inom totalförsvaret. Syftet är att möta behovet av kompetensutveckling av medarbetare och bidra till stärkt krisberedskap i sin organisation.
Arita Holmberg är universitetslektor och docent i statsvetenskap med inriktning säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan. Hon har arbetat fram magisterprogrammet som är skräddarsytt för yrkesverksamma inom totalförsvaret, som exempelvis handläggare, analytiker och chefer.
Berätta om programmets relevans för totalförsvaret
– Vi erbjuder ett koncept som fylls med färskt innehåll utifrån aktuell forskning inom ämnena statsvetenskap, operativ juridik och folkrätt samt ledarskap och ledning. Magisterprogrammets innehåll utgår från myndigheternas, näringslivets och civilsamhällets konkreta behov av krisberedskap.
Programmet är utformat för att möta myndigheters och företags behov av kompetensutveckling av medarbetare, som efter avslutat magisterprogram kan bidra till stärkt krisberedskap och verksamhetsutveckling i sin organisation.
– Det svarar mot en bred och uttalad efterfrågan om att kompetensutveckla yrkesverksamma medarbetare ute på myndigheter och företag. Därför går programmet att kombinera med arbete, och utgår från principen om livslångt lärande.
– Ut från programmet kommer individer som förstår totalförsvarets beslutsprocesser och som kan planera, leda och samordna totalförsvaret i höjd beredskap. De kan ansvara för sin egen kunskapsförsörjning och i sin tur bidra till kompetensutveckling och spridning av kunskaper inom krisberedskap hos sina respektive organisationer.
Vilka nya perspektiv kommer den som går programmet få?
Det är något med karaktären av en utbildning på avancerad nivå som sätter spår i människor. Programdeltagarna kommer börja tänka med nya perspektiv kring de frågor som vi fördjupar oss i. De kommer från en praktisk verksamhet, där man av naturliga skäl normalt sett inte ägnar tid åt att problematisera och abstrahera det man gör. De kommer till magisterprogrammet med stora kunskaper från sitt yrkesliv inom totalförsvaret och kommer ställa höga krav på oss, samtidigt som vi utmanar dem genom att introducera just det kritiska och problematiserande tänkande som är själva syftet med utbildning på avancerad nivå.
Vad innebär det för dynamiken att deltagarna är yrkesverksamma?
– Deltagarna kommer till programmet för att få fördjupning och perspektiv på sin verksamhet, och det faktum att de är yrkesverksamma innebär en möjlighet till spännande diskussioner. Det är ett stort mervärde att deltagarna lyssnar på varandra, och därigenom får inblick i tankesätt och problemformuleringar hos andra aktörer i totalförsvaret. Totalförsvaret är per definition extremt komplext, med tusentals aktörer på alla nivåer, och här bidrar forskningsinsikter, grupparbeten, diskussioner och erfarenheter från de andra med viktig förståelse för olika aktörers perspektiv.
– Under den sista terminens uppsatsskrivande kan man använda sina egna erfarenheter och konkreta problem och placera dem i en akademisk kontext. Man får handledning kring hur man applicerar teori och metod på empiriska fall som man känner väl. Det leder till nya perspektiv och insikter och ger implikationer i yrkesvardagen.
Vilka fördelar har ett specialiserat lärosäte som Försvarshögskolan?
– På ett specialiserat lärosäte är alla experter. Som studerande kan du vara säker på att du får en lärare som inte bara är engagerad, utan också är djupt insatt i temat för undervisningen – och som bokstavligen är expert på det som lärs ut. Min erfarenhet är det uppskattas mycket.
Vad bidrar magisterprogrammet med ute i verksamheten?
– Den medarbetare som genomgått programmet har fått kompetensutveckling inom absolut samhällsnödvändiga kunskapsområden. Det inkluderar att förstå omvärldsläget, att kunna analysera och planera verksamheten hos sin organisation och att kunna göra substantiella bidrag vid höjd beredskap och i värsta fall krig. Programmet syftar till att skapa teoretisk förmåga och spetskompetens, men också att skapa en praktisk förmåga att bidra till verksamhetsutveckling och spridning av kunskaperna ute i organisationen.
Har du något råd direkt till den som ska gå programmet?
– Ha roligt – och underskatta inte hur mycket tid det tar. För att få ut det mesta av utbildningen ska du läsa kurslitteraturen och delta i diskussionerna baserade på densamma. Så ta läsandet på allvar. Under programmets gång finns det också möjlighet att bygga viktiga nätverk och kontakter för framtiden.
Mer inom
StatsvetenskapSidinformation
- Publicerad:
- 2024-11-21
- Senast uppdaterad:
- 2024-11-21