Sök

Sök
David Gustafsson.

Praktik hos Svenskt Näringsliv i Bryssel

David läste kandidatprogrammet i statsvetenskap

David Gustafsson gjorde sin praktik i Bryssel, som han beskriver som händelsernas centrum för den som är politikintresserad. På Svenskt Näringslivs EU-kontor fick han arbeta med kombinationen som lockar honom allra mest: näringslivsfrågor och totalförsvaret.

Varför ville du till Bryssel?

– Som politikintresserad är det mycket som händer i Bryssel – man är mitt i händelsernas centrum. Jag visste dessutom att det praktik-halvåret skulle vara särskilt intressant. Det har varit en väldigt intensiv period för att hinna få igenom lagstiftning innan EU-valet i juni. Därför sökte jag även till regionkontor och den svenska representationen, men är väldigt glad att jag fick mitt förstahandsval på Svenskt Näringslivs EU-kontor.

– För mig har det varit en stor fördel att vara på en organisation som inte är låst till parlamentet, kommissionen eller rådet, utan som jobbar mot alla tre. Det har gett mig en väldigt stor kunskap om hela EU-maskineriet, om lagstiftningsförfarandet och om var, när och hur man som aktör ska ge sin input och sina åsikter för att de ska få genomslag. De som gör praktik på Europaparlamentet får väldig bra kunskaper om hur det fungerar och vilka frågor som behandlas där, men jag känner att jag får se helheten utifrån.

Berätta om kopplingen mellan näringsliv och totalförsvar!

– Näringslivsfrågor har betydelse för precis alla frågor. När man pratar totalförsvar är det lätt att man pratar om myndigheter, Försvarsmakten och MSB – och glömmer att näringslivet också har en helt avgörande roll. Dels handlar det om försörjningskedjor och försörjningsberedskap, men det handlar även om att bygga välstånd. Och med välstånd kan man skapa beredskap.

Hur såg din arbetsvardag ut?

– Kontoret ligger på Rue de Luxembourg, bara 300 meter från Europaparlamentet. Som praktikant sysslade jag mycket med bevakning av våra prioriterade filer, som vi kallar lagförslagen. Vi höll koll på vilka de relevanta aktörerna är, var lagförslaget är nu och vilket som är nästa steg. Jag tar ofta rygg på min handledare när hon är på möten. Vi träffar såväl assistenter till europaparlamentariker som representanter på kommissionen och den svenska representationen. Sen har jag mycket kontakt med Svenskt Näringslivs kontor i Stockholm, där våra experter sitter. Vår roll är att ha örat mot marken och koll på processerna. Och varje vecka skriver jag och min praktikantkollega en sammanfattning av de olika områdena som vi bevakar och skickar som ett veckobrev till näringslivssfären i Sverige.

Vilka frågor fokuserade du på?

– Min handledare och jag jobbar med hållbarhetsfrågor, energi, klimat, miljö och infrastruktur. Jag önskade att få jobba med just de här frågorna, eftersom jag tycker att de har en så tydlig koppling till krishantering och säkerhet. Många europeiska länder var fortfarande beroende av rysk gas när kriget började och det intensiva arbetet med att göra sig fri från den pågår fortfarande.

– Nu på sistone har det varit mycket om EUs lagstiftning om ”green claims” och hur man stoppar greenwashing utan att skapa ett företagsklimat där företag förlorar incitament att marknadsföra sina hållbara produkter. Sen handlar mycket om klimatmålen 2040. EU-kommissionen har publicerat en kommunikation om vad målet skulle kunna vara, så nu jobbar alla medlemsländer – och även Svenskt Näringsliv – med att ta fram sina positioner till målet.

Vad gav praktiken dig?

– Jag lär mig förstås enormt mycket, och får framför allt chansen att knyta nya kontakter. Det handlar både om kontakter inom Svenskt Näringsliv och hos andra svenska och nordiska aktörer här i Bryssel. Det är lätt att konstatera att det finns väldigt många spännande jobb här i Bryssel, så inför framtiden är det bra att ha knutit kontakter.

Berätta om någon speciell upplevelse du varit med om!

– Vi var på en resa till Budapest i Ungern, som tar över ordförandeskapet för ministerrådet i juli, för att höra vad de har för prioriteringar och hur de kommer jobba med sitt ordförandeskap. Av en lycklig slump var det exakt då Ungern klubbade igenom det svenska Natomedlemskapet. Vi såg till att befinna oss utanför parlamentsbyggnaden när det hände, och kände historiens vingslag.

Hur ser dina karriärplaner ut?

– Jag vill jobba ett par år för att få lite arbetslivserfarenhet. Jag märker ju hur mycket jag utvecklas och lär mig bara under den här praktikterminen. Sen är planen att läsa masterprogrammet i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Så jag vill återvända, för jag trivs väldigt bra på skolan, helt enkelt.

– Jag ser att Försvarshögskolan tar initiativ till att näringslivsfrågorna inkluderas och kommer in mer och mer. För mig skulle det vara intressant att fördjupa mig mer i dem. Målbilden är att kunna arbeta där jag får kombinera näringslivsfrågor och totalförsvar.

Snabba frågor till David Gustafsson

Född: 2001

Uppvuxen i: Söderhamn

Gymnasieprogram: Naturvetenskap

Poddtips: ”Politiken” av Svenska Dagbladet

Serietips: Valfri dansk kriminalserie

Boktips: ”Templet i öknen” av Olof Lundh

Favoritresmål: Var än de svenska landslagen spelar fotboll.

Förebild: Nils van der Poel

På fritiden: Stort sportintresse, gränsar till besatthet

Favoritmusik: ABBA

Dold talang: Tycker det är ett märkligt beteende att dölja talanger

Senast nöjeslästa bok: ”Flykten från Nordkorea: En mans kamp för överlevnad” av Masaji Ishikawa

Sidinformation

Publicerad:
2024-07-05
Senast uppdaterad:
2024-08-30
Dela: