Sök

Sök
Tre personer samtar vid ett bord

Foto: Anders G Warne

Regeringen satsar 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar

Nu satsar regeringen 30 miljoner kronor på Campus totalförsvar – ett initiativ av Försvarshögskolan, Luleå tekniska universitet och Örebro universitet. Målet är att samla Sveriges lärosäten för att bidra till landets säkerhet. ”Universitet och högskolor har en viktig roll för att försörja Sveriges totalförsvar med nödvändig kompetens” konstaterar regeringen i budgetpropositionen.

Campus totalförsvar ska bidra till kompetensförsörjningen och kunskapsutvecklingen av totalförsvaret genom skräddarsydda utbildningar och genom att formera kunskapsnoder där ny forskning och innovation samordnas. Det är primärt ett samarbete mellan Sveriges lärosäten men fungerar även som en mötesplats för akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle.

De tre lärosätena har startat arbetet med stöd från KK-stiftelsen på 6 miljoner kronor och nu går regeringen in med 10 miljoner kronor per år 2025-2027.

Förhoppningen är att alla Sveriges lärosäten ska ingå i Campus totalförsvar och redan idag har 32 lärosäten från norr till söder anmält sitt intresse.

– Lärosätenas 70 000 anställda och 350 000 studenter utgör tillsammans en helt avgörande resurs vid uppbyggnaden av totalförsvaret. Forskning och utbildning över

hela landet, i nära samverkan med civila organisationer och Försvarsmakten, bygger motståndskraft och uthållighet vid kris och krig, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet och ordförande i styrgruppen för Campus totalförsvar.

– Jag är stolt att vi tillsammans med andra svenska lärosäten tar eget ansvar och tydliggör att vi har en viktig roll i totalförsvaret. Tillsammans med externa aktörer, påbörjar vi en viktig översyn av bland annat utbildningar och forskning som kommer att vara viktiga i tider av krig och kris, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet och vice ordförande i styrgruppen.

– Det finns en enorm kraft och kompetens inom universitets- och högskolesektorn. Genom att samarbeta och kanalisera den kraften inom för totalförsvarets behov så blir vi en mycket viktig aktör för att kompetensförsörja och kunskapsutveckla både det militära och det civila försvaret, säger Robert Egnell, rektor vid Försvarshögskolan.

Faktaruta

Totalförsvaret är benämningen på all den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i händelse av höjd beredskap och krig. Totalförsvaret består av består av två delar – den militära och den civila. Det civila försvaret utgörs av enskilda personer, myndigheter, företag och organisationer. Tillsammans ska dessa aktörer se till att samhället kan fortsätta att fungera även i höjd beredskap och krig genom att bland annat värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, upprätthålla en nödvändig försörjning, samt bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Sidinformation

Publicerad:
2024-09-19
Senast uppdaterad:
2024-09-19
Dela: